İhracat mart ayında kendine geldi

Doç. Dr. Hatice KARAHAN
Doç. Dr. Hatice KARAHAN EKONOMİK STRATEJİ [email protected]

Geçtiğimiz cumartesi günü Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Mart 2017 ihracat verilerini açıkladı. Buna göre ihracatımız 13.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %19 oranında anlamlı bir artışa imza attı. Bu arada, açıklanan taze Gümrük ve Ticaret Bakanlığı istatistiklerine göre ise, ihracat aynı dönemde %13.7’lik bir büyüme kaydetti. Buradaki temel fark, TİM verilerinin (ham veya yarı işlenmiş) altın ticaretini kapsamıyor olması. Özellikle de geçen yılın mart ayında altın ihracatının baz etkisi göz önüne alındığında, iki veri setine dair artış oranları arasındaki fark kolayca açıklanabiliyor. Bu noktada hemen ekleyeyim: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı açıklamasına göre, söz konusu dönemde ihracat 14,5 milyar dolar seviyesine yükselmiş görünüyor.

Şimdi altın meselesini bir yana bırakıp detaylı TİM verilerine geri dönecek olursak; Mart ayındaki çift haneli artışın arka planında belli başlı sektörlerin öne çıktığını söylemek mümkün. Nitekim bu dönemde listenin yine klasik 1 numarası olan otomotiv ihracatı, söz konusu %19’luk gelişim hızına 5.8 puanlık katkı vermiş gözüküyor. Katkı sunma açısından, otomotivi sırasıyla 3.9 ve 3 yüzde puanlarla çelik ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip ediyor. Bu kapsamda mücevherden madenciliğe, makineden gemi ve yata uzanan çeşitli sektörlerde de çift haneli yükselişler göze çarpıyor. Ve zaten birkaçı hariç hemen her sektörde pozitif gelişim oranları var. Kısacası, mart döneminde sektörler geneline yayılmış bir çıkıştan bahsediyoruz.

İhracatın bu dönemdeki gelişimine pazarlar açısından baktığımızda ise, ilk 5 partnerimiz sıralamadaki yerini koruyor: Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD… Mart ayında Almanya pazarında yıllık %9.5’lik bir artış görülürken, İngiltere istikametinde de %17 oranında güçlü bir hareket var. Sonraki 3 pazar ise, her biri %35’i aşan artışlarıyla dikkat çekiyor. Bu doğrultuda, Irak, İtalya ve ABD, ihracatımızın bu dönemde %19 hız kazanmasında en etkili ortaklar arasında öne çıkmış oluyor.

Avrupalı ortaklarımızın önemli kısmı bizden yaptıkları ithalatı bu dönemde hızla artırırken, genel itibariyle bakıldığında da pazarlarda umumi bir yükseliş durumu hâkim. Hatta Kanada ve Singapur gibi bazı ülkelere yapılan ihracattaki 3 haneli çıkışlar göze pek hoş geliyor. Öte yandan negatif gelişim gösteren destinasyonlar arasında ise, İran, Suudi Arabistan, Hollanda ve Mısır gibi bazı isimleri görüp düşünüyoruz.

Ve özetlemek gerekirse, ihracatımız mart döneminde bazı istisnalar hariç, sektörler ve pazarlar geneline yayılmış güçlü bir artışla şöyle bir kendine gelmiş gözüküyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın geçici verileri dahilinde yılın ilk çeyreğine odaklandığımızda ise, ihracatta %9.3 oranında bir güçlenmeye şahit oluyoruz. Neticede ihracatçımız, 2017’ye pozitif havada bir adım atmış bulunuyor. Umalım ki bu bahar, uzun sürsün.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yatırım iştahsızlığı 19 Haziran 2017
Hindistan fırsatı 08 Mayıs 2017
Petrol hikayesi 05 Aralık 2016
Keyifsiz görünüm 24 Ekim 2016
Türkiye’ye güvenenler 15 Ağustos 2016
Tarımda umut 12 Temmuz 2016