İhracat için ülke masalarının hatırlattıkları

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

Dış Ticaret Müsteşarlığı ve TİM işbirliğiyle hayata geçecek ülke masaları projesi önemli ve başarı getirecek bir adımdır. Bu yapının içersinde bu ülke ve ülke gruplarıyla ilgili bir sürdürülebilir envantere sahip olabilmemiz hangi alanlarda rekabetçi üretimle yeni pazarlarda yer alabileceğimizi, var olan pazarlara ihracatımızı artırabileceğimiz ortaya çıkacaktır.

Ekonomi Bakanlığı DışTicaret Müsteşarlığı ile TİM'in kuruluşunda yer alacağı kamu-özel sektör işbirliği içersinde ülke masaları çalışması ihracatın artırılması, yeni pazarlar kazanılması için sistematik ve süreklilik taşıyan bir çalışma.  Arkadaşımız İbrahim Ekinci'nin haberinden bu masaların kurulmalarının hazırlıklarının tamamlandığını öğreniyoruz. Bu önemli ve faydalı girişimle ilgili haberde yer alan bilgiler üzerine bazı konuları bu girişimle birlikte düşünmek gerektiğine inanıyorum.

-Öncelikle bütün bu masaların kendi kapsamlarında yer alacak ülke/ülke gruplarının ticari ilişkilerinin yapısı ortaya konulmalıdır. Ülkelerin komşularıyla ticaretinin hangi mal gruplarına dayandığı, STA' larla özel ticari anlaşması olan ülke ve ülke gruplarının olup olmadığı saptanarak bir envanter çıkarılmalıdır. Bu envanter sürekli izleme ile süreklilik kazanmalıdır. Doğaldır ki bu envanterin bir ayağında da o ülke veya ülke grubunun bizimle ilişkisi ve gelişmeleri yer alacaktır. STA imzalamamız gerekliliği varsa o da belirtilecektir.

-Bir başka ihtiyacımız olan envanter bizim ihracatımızın yapısı üzerine olmalıdır. 2005 yılında 85 milyar 535 milyon dolar olan ihracatımız 2012 yılında 152 milyar 469 milyon dolara çıktı. Bu yükselişin yıllara göre artış oranlarına baktığımızda 2006 yılında yüzde 16.4, 2007 yılında yüzde 25.2, 2008 yılında 23.1 oranındaki artışlardan sonra, krizle birlikte 2009 yılında yüzde 22.6 oranında bir gerilemeyle karşılaşıyoruz. Ondan sonraki yıllarda ise kriz öncesine göre daha düşük artışlar elde edebiliyoruz. 2010'da yüzde 11.5, 2011'de yüzde 18.5 ve 2012'de yüzde 13 artış elde ederken, bu yılda Pazar ülkeler ve bölgelerdeki büyüme sıkıntıları nedeniyle geçen yıllardan daha düşük bir ihracat artışı olabileceği tahminiyle karşılaşıyoruz. O nedenle Dış Ticaret Müsteşarlığı-TİM işbirliğindeki ülke masaları girişiminin hızlanmasının yeni dönem için önemi  büyük olacaktır.

-Yukarıda sözünü ettiğim envarterin bir ayağında da mutlaka hedef pazarların ya da hedef büyütülebilecek pazarların ithalat taleplerinin yer alması gerekecektir. Ve bu ürünlerin hangilerini o pazarlar için hangi rekabetçi fiyatla üretebilirsek o pazarlara mal satabileceğimiz belli olacaktır.

-Bu saptamanın sonucunda bizim geriye dönüp, o üretimin ülkemizde yapılabilmesi için hangi üretim yönlendirmeleri ve teşviklerini hayata geçirmemiz gerektiğini belirleyip onu planlamamız gerekecektir.

-İhracatımız son on yılda kriz yılındaki gerileme dışında her yıl yüzde 10 üzerinde bazı yıllar yüzde 20 üzerinde önemli bir artış göstermiştir. Ancak, geleneksel pazarımız AB gibi pazarlarda bir daralma ve gerileme söz konusudur. Amerika gibi dünyanın en büyük ithalatçısı pazara ise ihracatımız binde oranlardadır. Bu nedenle Dünya Ticaretinin haritasını çıkarmamıza yardımcı olacak ve bizi üretimden-ihracata bilgilendirip yönlendirecek DTM-TİM işbirlikli Ülke Masaları girişimi önem taşıyan ve sonuç verecek bir girişimdir. Sözünü ettiğim sürdürülebilir envanter, ülke ve ülke gruplarıyla ilgili bilgilerle birlikte ele alınması bizim için büyük avantaj olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar