İhracat Haftası’na dair
Ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından son derece iyi niyetle hayata geçirilmiş ve bir o kadar da önemli bir organizasyon, İhracat Haftası, Ekonomi Bakanlığı’nın da destek ve koordinasyonu ile gerçekleştirildi. Bugün, yani 3 Kasım Cuma günü üçüncü günü ile son bulacak olan, benim de temsil ettiğim şirket adına “Lojistik ve Gümrük Uygulamaları” panelinde konuşmacı olarak yer aldığım organizasyon, Türkiye’nin ihracatına dikkatleri çekmek açısından önem taşıyor. Aslında bir yandan ihracatçıların gösterdiği yüksek katılım ve yanı sıra ikili görüşmeler ile doğrudan fayda sağlayabilmeleri hedeflenilirken, diğer yandan, özellikle TİM’in günler öncesinden başlatmış olduğu televizyon, radyo, basılı mecmua gibi pek çok reklam ve duyuru sayesinde herkesin ihracata olan duyarlılığının da artması sağlanmış oldu. Açılış konuşmasını Başbakan Binali Yıldırım’ın gerçekleştirmesi, yanı sıra Başbakan Yardımcıları Recep Akdağ ve Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Eximbank Genel Müdürü, Halkbank Genel Müdürü gibi isimlerin de bu organizasyonda yer almış ve alacak olması devletin de konuya verdiği önemi göstermesi açısından son derece önemli idi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, açılış konuşmasında 2017'yi "ihracatta atılım yılı" ilan ettiklerini belirterek, bu sene hedeflerinin de üzerine çıkacaklarını, gayretlerinin sonuç verdiğini, ilk yarıda gerçekleşen yüzde 5,1'lik büyümeye ihracatın 2 puan katkı sağladığını söyledi. Büyükekşi, dokuz ayda ihracatın yüzde 10,5 arttığını ve üçüncü çeyrekte ihracatın katkısıyla daha çok büyüyeceğini belirtti. Büyükekşi’nin, Başbakan Yıldırım'a ilettiği, ihracatçıların 10 talebi ise ilgi çekiciydi. "İhracatçılarımız, gümrüklerdeki mesai saatleri dışında yaptıkları işlemler için ek bedel ödüyorlar. Bu uygulamanın kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. 'KDV yükü bizlere finansman sorunu yaratıyor' dedik. Bu konuda yaptığımız detaylı çalışmayı Maliye Bakanımızla paylaştık. Bu reformunun biran önce hayata geçmesini bekliyoruz. Bizler için büyük önem arz eden Ekonomi Bakanımız tarafından üzerinde titizlikle çalışılan Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesinin hızlı bir şekilde hayata geçmesini bekliyoruz. İhracatımızın yarısını, ülkemizdeki yabancı yatırımların yüzde 70'ini temsil eden AB ile ilişkilerimizin güçlendirilmesini ve yeni fasıllar açılmasını arzu ediyoruz. Büyüme modelinin inovasyon temelinde yeniden tasarlanması gerektiğine inanıyoruz, kur riski ihracatçılarımızın karşılaştığı sorunlarının başında geliyor. Bu konuda yapılan çalışmalar hızlandırılmalı. Çalışmaları süren Esnek Çalışma Sistemi ve Kıdem Tazminatı ile ilgili düzenlemeler de acilen hayata geçmeli. Dış ticaretle uğraşan firmalarımızdan çok ciddi bir şikayet alıyoruz. Mevzuatta yeri olmamasına rağmen şirketlerimiz toplamda 700 milyon liraya yakın ordino parası ödüyor. Yani, firmalarımız için ilave bir maliyet oluşturuyor. Bu sorunun biran önce çözülmesi hususunda desteklerinizi talep ediyoruz.
Başbakan Binali Yıldırım, ise "Önümüzdeki 10 yılda en büyük gücümüz, ihracatta ve yatırımda kaydettiğimiz gelişme olacaktır. Bunu niye söylüyorum? Çünkü yılın ilk yarısındaki büyümenin yüzde 3,9'u yatırımlardan ve ihracattan geldi." diye konuştu. Türkiye'yi yalnız bölgede değil, dünyada da daha büyük bir ticaret merkezi haline getirmek konusundaki kararlılığımız sürüyor." diyen Yıldırım, "Öncelikle hedefimiz daha rekabetçi, daha fazla katma değer üreten, araştırma geliştirmeyi, yenilikçiliği, markalaşmayı odak rokasına haline getiren bir ekonomik alt yapıyı tesis etmek." ifadesini kullandı.
Gerek yorumlar, gerek talepler, gerekse tespitler son derece doğru idi. Hep söylediğim gibi Türkiye’nin ekonomi açısından en çok önem vermesi gereken konuların başında yer alan ihracatın önemsenmesine katkı sağlayan bu büyük organizasyona emek veren herkesi kutluyor, iyi bir çıktısının hazırlanarak hepimize yol haritası oluşturmasını temenni ediyorum.