İhracat gazı sever

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI [email protected]

İhracatta ihracatçı da gazı sever. Hızını almış, önü açık yolda giden bir aracın şoförü gazı kesmeden gitmeyi ne kadar severse, ihracatçı da gaz kesmeyi sevmez. Ve yine aynı ihracatçı, gaz verilmesinden de hoşlanır. Bunu elbette motive edilmekten olarak da tercüme etmek mümkün.

Şimdi önce 15 Temmuz olaylarının gerisine, TÜİK’in açıklamış olduğu mayıs ayı verilerine ve öncelikli olarak birim değer endekslerine bir göz atalım. İstatistiklere göre ihracat birim değer endeksi mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.9 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 11.6, ham maddelerde yüzde 11.4, yakıtlarda yüzde 25.6 ve imalat sanayinde yüzde 5.3 azaldı. İthalatta ise birim değer endeksi mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.7 azaldı. Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.1 oranında artışla 10 milyar 794 milyon dolar oldu. Mayısta otomotiv endüstrisi yüzde 34 yükselişle 1 milyar 983 milyon dolara ulaşırken, bunu hazır giyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri izledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “2016'da şubat ve mart aylarındaki artışların ardından nisanda düşen ihracatımızı mayıs ayında tekrar ayağa kaldırdık ve artışa geçtik” diyerek ihracattaki artışla ihracatçılara gerekli gazı da vermiş oldu.

Buraya kadar her şey gayet güzel. İhracattaki büyüme çok agresif olmasa da, yılın ilk 5 ayında toplam ihracat 2015'in aynı dönemine göre yüzde 6.5’lik düşüşle 57 milyar 475 milyon dolara, son 12 aylık dönemde ise yüzde 7.9’lik düşüşle 139 milyar 835 milyon dolara gerilese bile dış ticaret açığının azaldığını ve daha istikrarlı bir dış ticaret hacmine ulaşıldığını söylemek mümkün. Ancak, 15 Temmuz ile yaşatılmaya çalışılan sözde darbe girişiminin ekonomi üzerine yansımalarının olacağı tahmin edilebilir. Fakat bu süreç, tüm bu olumsuzluklara rağmen, aynı anda son derece güzel bir kenetlenme ve bütünleşmenin de başlangıcı oldu. Örneğin çarşamba günü Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda gerçekleştirilen ve Türkiye’ye karşı oluşan negatif algıyı yıkmak için “tek ses” olma kararı hepimizi son derece sevindirdi ve umutlandırıldı. Daha turizm sektöründe oluşan olumsuz gidişi, Rusya ile ilişkileri tekrar düzelterek yoluna sokacak olmamıza sevinemeden gündem son derece hareketlendi, kafalar karıştı. Ancak bir gerçeğin altını çizmek lazım; Türkiye’nin ihracatındaki ve sanayileşmesindeki gazı asla kesmemesi ve son sürat yoluna devam etmesi gerekiyor.

Her zaman bu inançta ve kararlılıkta olan ihracatçılarımız, alım heyeti organizasyonlarına ağırlık vererek ve gerekirse alıcıları kendi ülkelerinde ziyaret ederek ‘Türk ekonomisine güvenin’ çağrısında bulunup, iş bağlantıları kuracağını açıkladı. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı (TGSD) Şeref Fayat, yaşanan gelişmelerin ihracatı olumsuz etkileme ihtimalinin olmasına rağmen, yakın tarihli birkaç iptal dışında olumsuz bir gelişmenin yaşanmadığını söyledi. Bazı ülkelerin Türkiye’yi seyahat sigortası kapsamından çıkardığını hatırlatan Fayat, “Bu nedenle biz daha proaktif hareket etme kararı aldık. Yani onlar gelmiyorsa, biz onların ayağına gideceğiz. Bizim gitmemiz, onlara güvence vermemiz daha iyi hissettirecektir” ifadelerini kullandı. Alım heyeti organizasyonlarına yoğunlaşan bir diğer grup ise İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği. Başkan Zekeriya Mete, bir alım heyeti organizasyonu düzenleyerek ihracat pazarlarına ‘biz buradayız’ mesajı vereceklerini kaydetti. 4 yıldır kesintisiz düzenlenen Laleli Shopping Festivali’nin ise tüm olumsuz gelişmelere rağmen planlan tarih olan 8 Ağustos’da yapılacağı bilgisi de son derece olumlu bir durum. Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyaseddin Eyüpkoca, Türkiye’ye gelecek alıcılara Türkiye’de sıkıntı olmadığını göstermek istediklerini belirtirken, özellikle festivale Afrika ülkelerinden yoğun katılım olacağını belirtti. 

İhracatçı gazı sever, gerekirse ihracatçı kendi gazını kendisi verir, yoluna kesintisiz devam eder. Bu dönemde tüm iş dünyasına da güzel örnek oldukları için ihracatçıları takdir ediyor, onları ayakta alkışlıyorum. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar