İhracat artışında fuarların etkisi ne kadar?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İzmir Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birlikleri 2016 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. Toplam yaş meyve ihracatı 600 milyon dolar.

-Toplam ihracatta kiraz ve vişne ihracatının payı % 9 oranında 182 milyon dolar. 78 bin ton kiraz ve vişne ihraç edildi.

-2016 yılında 174 bin ton yaş üzüm ihracatından 105 milyon dolar gelir elde edildi. Toplam yaş meyve ihracat gelirinde üzüm ihracatından sağlanan gelirin payı % 5 dolayında.

2016 yılında toplam kiraz, vişne ve yaş üzüm ihracatının döviz geliri 287 milyon dolar. Gerçekçi olalım hiç de önemli büyüklükte bir döviz geliri değil.

Önceki gün Ege İhracatçı Birlikleri bir basın açıklanması yaptı. Basın açıklamasına göre; Türkiye’nin taze üzüm ve kiraz ihracatında en önemli paya sahip olan Avrupa ülkelerindeki pazar payını artırmak için URGE Projesi kapsamındaki çalışmalar devam ediyor.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından yürütülen URGE Projesi’ne katılan 13 firma 8-10 Şubat 2017 tarihlerinde Berlin’de gerçekleştirilecek olan ve sektörün en önemli uluslararası etkinlikleri arasında olan Fruit Logistica Fuarı’na katılarak Avrupa pazarındaki konumlarını güçlendirme çabası içinde olacak.

Almanya’nın sofralık üzüm ihracatında Rusya’dan sonra en büyük ikinci pazarları konumunda olduğuna işaret eden Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Rusya ve Almanya’yı ise Beyaz Rusya, Polonya, Avusturya, Hollanda, Litvanya ve İngiltere’nin takip ettiğini kaydetti.

Türkiye’nin sofralık kiraz ihracatında Almanya’nın tek başına yüzde 50’lik pay aldığını anlatan Seyyar; “Ardından sırasıyla, Hollanda, Norveç, İsveç, İngiltere, İtalya, Belçika ve Danimarka ihracat yapılan ilk on ülke içerisinde yer alıyor.

Almanya, URGE Projemiz kapsamındaki iki üründe de önemli ihraç pazarımız. Almanya’da 3 milyonun üzerinde Türk yaşıyor. Türk ürünlerinin bilinirliği üst seviyede. Almanya’ya ihracatımızı daha da arttırabilecek noktadayız. Bu fuara tüm Avrupa’dan alıcılar geliyor. Avrupa bölgesinin yüksek satın alma kapasitesi, coğrafi yakınlık ve Türk ürünlerine ilişkin mevcut farkındalık gibi özelliklerden dolayı Fruit Logistica Fuarı’na katılım çok önemli. Bize yeni fırsatlar doğuracak” diyor.

Kiraz, vişne ve yaş üzüm üretiminde iddialıyız. Ama görülüyor ki ihracatta başarılı olamıyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018