İhraç ürünleri taşımacılığında karayolunun payı yüzde 45

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İhraç ürünlerimizin yüzde 45’i karayolu, bir o kadarı denizyolu, yüzde 9 kadarı da hava yolu ile taşınıyor.

İhraç ürünü taşımak için karayolu taşıt araçları (biz bunları kısaca TIR diye isimlendiriyoruz) 1 yılda 1 milyon 200 bin sefer yapıyor. Türk taşıt araçlarının sefer sayısı 950 bin. Yabancı araçların sefer sayıları 250 bin.

Uluslararası karayollarında eşya taşımacılığı yapan 2 bini aşan firmamız ve bunların da uluslararası taşımacılık yapan 60 bin çekicileri, 16 bin kamyonları, 72 bin yarı römorkları var. Sektörün toplam filo yatırımı 15 milyar dolar.

İhracat taşıması yapan, kendilerini Uluslararası Nakliyeciler diye tanımlayan sektörün üyeleri dertli. (1) Türkiye’de sınır kapılarında işlemler nedeniyle beklemeler oluyor. (2) Avrupa ülkelerinde Türk araçlarına kota uygulamaları ve yüksek geçiş ücretleriyle engellemeler yapılıyor. (3) Terör nedeniyle Doğu’daki yollarda can ve mal güvenliği sorunu var. (4) Mısır Türk Ro-Ro’larına kapıyı kapattı. (5) Irak ve Suriye geçişleri imkansız hale geldi. (6) Rusya ve İran ile siyasi gerginlik, nakliye imkanlarını kısıtlıyor.

Bu sorunlar sadece Uluslararası Nakliyecilerin sorunları değil. Bu sorunlar nedeniyle ihracatçı alıcıya mal ulaştıramıyor. Önce nakliyeci, sonra ihracatçı ve nihayet ülke ekonomisi kaybediyor.

Türkiye’den karayolu ile gerçekleştirilen, ihracat taşımalarında, Türk ve yabancı taşımacıların karayolundan taşıdıkları toplam ihraç ürünlerinin % 36’sı Irak’a, yüzde 8‘i Suriye’ye, yüzde 6’sı Almanya’ya, yüzde 5’i Azerbaycan’a, yüzde 4’ü Gürcistan’a, %4’ü Rusya’ya, % 4’ü Bulgaristan’a, % 3’ü Romanya’ya, % 3’ü İtalya’ya gidiyor. 

Uluslararası taşımacılık yapan firmalar 21 sınır kapısından doğrudan ve Ro-Ro taşımaları ile dolaylı olarak 83 ülkeye gidip geliyorlar. 

Karayolu taşımacılığında sınır kapılarının önemi büyük.

1) İhracat taşıması yapan  yerli firmalara ve yabancı firmalara ait toplam araçların  %44 ‘ü, 670 bin araç “Güney Kara Kapıları” diye adlandırılan, Habur, Cilvegözü, Öncüpınar ve Nuseybin’den girip çıkıyor.

2) Batı Kara Kapıları diye adlandırılan Kapıkule, Hamzabeyli ve İpsala kapılarından yılda 390 bin araç giriş çıkış yapıyor. Batı kapılarının toplam ihracat trafiğindeki payı yüzde 25 dolayında.

3) Doğu Kara Kapıları olan Gürbulak, Sarp, Dilucu, Esendere ve Türkgözü kapılarının kara trafiğindeki payları %18. Bu kapılardan yılda 280 bin uluslararası taşıma aracı giriş, çıkış yapıyor.

4) Batı Ro-Ro kapıları olan Haydarpaşa, Pendik, Çeşme ve Mersin’in araç trafiğindeki payı % 8 oranında. Bu kapılardan 130 bin araç giriş çıkış yapıyor.

5) Karadeniz Ro-Ro Kapıları Zonguldak ve Samsun’un trafik payı yüzde 3.

6) Güney Ro-Ro kapıları, İskenderun, Mersin ve Taşucu’nun trafik payı yüzde 2 oranında..

Uluslararası karayolu taşımacılığında önceliği olan, bizim kendi sınır kapılarımızdan araçların bekleme yapmadan geçebilmeleri. Sınır ötesi trafikle ilgili sorunlarsa dış ilişkilerden sorumlu devlet dairelerinin sorumluluk alanında.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018