İGEME, EVD, Expotrain

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

İhracatı Geliştirme Merkezi'nin internet sitesinde, "Günümüzde, ihracat pazarlamasının başarı ile gerçekleştirilmesinde, yetişmiş uzman elemanlara sahip olmanın önemi açıktır " diye başlayan bir cümle var. Bu cümlenin bulunduğu sayfanın adresi ise <http://www.igeme.org.tr/exportrain/index.cfm>

Sohbetlerimizi izleyen dostlarımız hatırlayacaklardır, sohbet sütunlarımızda ara sıra ihracat pazarlaması ve yönetiminde yetişmiş eleman eksikliğine vurgu yapmaktayız. İşletmelerin ihracata başlayabilmeleri ve var olan ihracatlarını yönetebilmeleri için yurtdışında pazarlama yapabilme ve ihracatı yönetebilme yeterlilikleri olan elemanlarının olması gerekir.

Sohbetimizin başlığında yer alan "Expotrain " projesi, hem bu ihtiyacın bir nebze de olsa karşılanabilmesi, hem de işletmelerin Hollanda firmaları ile eşleştirilmeleri konusunda yapılan bir etkinliktir. İGEME bu projenin tanıtımı için "İGEME'nin uluslararası ticaret alanındaki eğitim kapasitesinin artırılması amacıyla İGEME ve Hollanda Uluslararası İş ve İşbirliği Ajansı (EVD) işbirliği ve Hollanda Hükümeti'nin finansal desteği ile yürütülmekte olan bir projedir " ifadesini kullanmaktadır.

Projenin İGEME için katkıları kuşkusuz çok değerli olacaktır.

Öte yandan 16 Ekim günü İstanbul Sanayi Odasında yapılan semineri izledim. Bu semineri izledikten sonra söylemek istediğim ve bu programın sohbetimiz için daha önemli olan yanı ise, ülke sathında yapılacak seminerlerde 350 kadar iş insanın ihracat konusunda, birçok konuyu kapsayan, değerli bir eğitim programı alacak olması. Konusunun uzmanı olan kişilerin vereceği seminerlerde, bir ihracatçı için olmazsa olmaz konulara değinilecek. Soru ve cevap alışverişi ile katılımcıların deneyimlerini birbirleri ile paylaşmasına olanak verilecek. Kuşkusuz bir günlük bir seminer ile ihracat uzmanı yetiştirmek olanak dışıdır. Ancak bu programlardan, iş insanlarımızın birçok farklı konuda duyarlılık kazanmış olarak ayrılacağından hiç kuşkum yok.

Öte yandan bu seminerlerin dışındaki çok ama çok önemli bir nokta da, Türk ve Hollanda işletmelerinin eşleştirilmesi ve bu eşleştirmelerin de danışman eşliğinde yapılacak olması. Eşleştirmelerin kapsamında ithalat, ihracat, ortaklık gibi işbirliği konuları olacak ve sonraki aşamalarda firmalar karşılıklı görüşmelerle birbirlerini tanıyarak nasıl yol alacaklarına karar verecekler.

Birçok meslek kuruluşumuz bu tür eşleştirme hizmeti sunuyorsa da, bu sunulan hizmetler ancak kâğıt üzerinde ve yazılım desteklerinde yapılmaktadır. Gelen taleplerin mevcut tedarikçilerle gümrük tarife kodları üzerinden eşleştirilmesi şeklinde bir uygulama vardır.

Bu programın eşleştirmedeki değişik ve etkin tarafı da, eşleştirmelerin danışman desteğinde yapılacak olmasıdır.

KOBİ sahibi ve yöneticisi dostlarımıza önerim, bu programı izlemeleri ve eşleştirme konusunda çaba göstermeleridir. Yukarıda verilen internet adresine girerek daha detaylı bilgilere erişmek mümkün. Sorularınızı da İGEME ve bu programa destek olan diğer meslek kuruluşlarının eğitim veya ilgili personeline yöneltebilirsiniz.

Atalarımız ne güzel demiş "Bir elin nesi var, iki elin sesi var."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019