İftar çadırlarında mönü ve hijyene dikkat ediniz!
Keyveni Hazır Yemek ve Catering Şirketi Gıda'nın Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik dostumuzdan geçen günler içerisinde bir e-posta mesajı aldık. Şöyle diyor Sadık Bey: "Ramazan aylarında, birçok şirket ya da kurum hayır amaçlı olarak iftar çadırları kuruyor ya da toplu iftar davetleri veriyor. Fakat, bu organizasyonlarda hayır işlenmek istenirken eğer gerekli koşullara dikkat edilmezse insanların sağlıkları ile oynanabilir. Ramazan aylarında bu tür organizasyonlarda büyük rakamlarda yemek satın alma yapıldığı için, zaman zaman aslında bu işi yapmayan firmalar bile türeyebiliyor ve kar amacını ön planda tutmak isteyebiliyorlar. Bu nedenle, hayır sahiplerinin hem hizmet alacakları yemek firmasını seçerken hem de organizasyonun yapılacağı mekanı seçerken dikkatli olması gerekiyor".
Yemek seçimi büyük önem taşıyor
Sadık Bey diyetisyeninin önerilerini dikkate alarak mönü konusunda da şu uyarılarda bulunuyor: "İftar çadırlarında verilen yemekte mutlaka çorba, ana yemek olarak karbonhidrat ve bakliyat yerine mutlaka protein deposu olan tavuk ya da et , pilav, salata, meyve ve tulumba ya da kızarmış diğer tatlılar yerine sütlü tatlılar ve baklava tercih edilmelidir. Tabii bunların yanı sıra adet olduğu üzere zeytin, hurma ve diğer kahvaltılıklardan oluşan küçük bir iftariyelik tabağı da olmalıdır. Burada ucuz olması kaygısı ile bakliyat ve karbonhidrat ağırlıklı mönüler verilmesi insan sağlığı açısından çok da uygun değildir. Mönü içerisinde tüm besin gruplarının oruçtan çıkmış bir insana göre dengeli olacak şekilde düzenlenmesi gereklidir. Oruçtan çıkmış bir insanın vücudunu karbonhidrat ağırlıklı bir mönü ile karşılaşması hem kan şekerinin yükselmesi hem de kilo almayı kolaylaştırması açısından uygun değildir. Karbonhidrata dayanmayan, dengeli ve sağlıklı ve hijyenik koşullarda üretilmiş bir yemeğin fiyatı da kişi başına 6 -7 YTL'den aşağı olamaz. Bu fiyattan daha az rakamlara satılan yemek kalitesiz malzeme ile ya da anti-hijyenik koşullarda üretilmiş olabilir".
Kalite, iftar servisi öncesinde de korunmalı
Dikkate alınması gereken diğer bir önemli husus da kuşkusuz yemeklerin nasıl ve nerede yapıldığı. İftar çadırlarının bir çoğu gerekli koşullarda bir mutfağa sahip olmadığı için yemekler başka yerlerde üretilip iftar öncesi çadıra naklediliyor. Bu durumda merkez mutfaklarda pişen yemeğin bu çadırlara taşınması sürecinde de hijyen önlemlerinin yerine getirilmesi önem kazanıyor. Yemekler yeterince hijyenik ortam sağlanmazsa çabuk bozulabiliyor, özellikle yaz sıcaklarının hala sürmekte olduğu şu günlerde yemeklerin bozulmaması için de ek donanım gerekiyor. Dolayısı ile hayır işlenmek istenirken, kalitesiz ya da hijyenik olmayan bir yemek hizmeti sunulmaması için çok dikkatli olunması, çadırlarda yeterli altyapının sağlanmış olması özel önem taşıyor. Yerlere konulmuş, üstü açık bırakılmış, gerekli ısı derecesinde korunmayan yemekler önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Bu uyarılara katılmamak mümkün değil. Yemek üretici firmanın çok dikkatli seçilmiş olması özel önem taşıyor. Firmanın kalite belgelerinin tam olması, kullandığı hammaddenin mutlaka kontrol edilmesi ve firmanın gıda mühendisleri ve diyetisyenler eşliğinde iftar mönüsünü oluşturmuş olması ilk dikkat edilmesi gereken hususlar. Hayır işlemek isteyen vatandaşlarımız, iyi ve kaliteli olanın seçilmesi konusunda özellikle duyarlı olmalılar.