İflasın ertelenemesinde dikkat çeken yargıtay kararı
İflasın ertelenmesi müracaatlarında müracaatçı şirketin varlıklarının borçlarına oranı önem kazanmaktadır.
Varlıkların borçlarına oranı şirketin borca batıklık durumunu göstermektedir.
6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 3. maddesi ile değiştirilen 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 179/b maddesinin yeni şeklinde " Erteleme süresi azami bir yıldır. Bu süre mahkemece uygun görülmesi hâlinde bir yıl daha uzatılabilir. Uzatma talebi hakkında karar verilebilmesi için erteleme kararının kesinleşmesi bekletici sorun yapılır. Uzatma yargılaması sırasında ancak bir defa revize iyileştirme projesi verilebilir.” İFADELERİ KULLANILMIŞTIR.
Bu hükümlere göre iflasın ertelenmesinde süre azami bir yıldır. Bu süre mahkemece uygun görülmesi hâlinde bir yıl daha uzatılabilecektir. Diğer bir anlatımla mahkemenin bir yıl daha uzattığı kabul edildiğinde. Toplam 2 yıllık iflas erteleme süresi olmaktadır.
Buna göre şirketin borca batıklıktan çıkması veya borca batıklık oranını düzeltmesi, dolayısıyla borçlarını kabul edilebilir bir seviyeye indirebilmesi için iki yıllık süresi bulunmaktadır.
Halbuki şirketin borçları içinde bulunan uzun vadeli borçlarının vadeleri iki yılı aşkın süreli olabilmektedir.
Uzun vadeli borçlar borca batıklık oranı içinde bulunmaktadır.
Konu ile ilgili olarak Yargıtay 23. Hukuk Dairesi’nin 19.09.2014 tarih ve 2014/811 E., 2014/5756 K. sayılı kararında şu ifadeler kullanılmaktadır. (Kaynak : http://emsal.yargitay.gov.tr/VeriBankasiIstemciWeb/GelismisDokumanAraServlet)
"Davacı.... Elk. Mak. İnş. San. ve Tic. A.Ş.’nin durumuna gelince; iflasın ertelenmesi başvurusunun temel maddi şartının borca batıklık hali olduğu ve adı geçenin bu şartı sağladığında tereddüt bulunmamaktadır. Ancak 11.03.2013 günlü bilirkişi raporunda bu davacının varlıklarının 19.010.651,90 TL olduğu, kısa vadeli borçlarının 13.773.317,87 TL ve uzun vadeli borçlarının ise 6.398.259,86 TL olduğu belirtilmiştir. İşletme uygulamasında kısa vadeli borçlar vadesinin bir yıla kadar, uzun vadeli borçlar ise vadesinin beş yıl ile on yıl arasında olduğu borçları ifade etmektedir. Borca batıklığın hesaplanmasında her ikisinin de dikkate alınması tabii ise de uzun vadeli borçların, kısa vadeliler kadar güncel ve ağır bir yük getirmeyeceğinin göz önünde tutulması, özellikle bunların ödenmesinin hemen istenmeyecek olması nedeniyle iyileştirme projesinin uygulanabilirliğinin belirlenmesinde ayrıca değerlendirilmesi gerekir. Nitekim şirketlerin borcu olarak görünmeye devam eden kalemlerin taksitlendirme ve/veya vade uzatımı gibi yollarla yeniden yapılandırılması esasen ciddiye alınan bir iyileştirme projesi unsuru olmaktadır. "