IDEF’in farkında olmak

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI [email protected]

Geçtiğimiz hafta NTV’de gerçekleştirdiğimiz Ekonomi Notları Programı’nda Kale Havacılık Genel Müdürü Latif Cengiz ile birlikte savunma ve havacılık konularını ele aldık. Ben programda daha ziyade bu işin ihracat ayağına dem vurarak böylesine önemli ve katma değeri yüksek bir sektörün sadece 2 milyar ABD Doları gibi mütevazi bir ihracat yapıyor olmasından duyduğum üzüntüyü dile getirdim. Eh böylece yine bahsetmiş oldum ve sanırım bu kez mesajı yazının en başında vermiş bulundum.

Sektör son derece önemli ve ülkemiz bu alanda da her geçen gün daha da büyük adımlar atıyor. Sektörün en önemli fuarlarından birisi ise hiç şüphesiz IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nın 14’üncüsü 30 Nisan ile 3 Mayıs tarihleri arasında Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı yönetim ve sorumluluğunda TÜYAP’da gerçekleşiyor.

IDEF Fuarları; ülkemiz açısından önemli bir stratejik öneme sahip. Profesyonel anlamda içerisinde bulunduğum kurumun da katılımcı olarak iştirak ettiği fuar; bütün bir yelpazeye yayılmış savunma ve güvenlik çözümleri kapsamındaki artık gelenekselleşen kara, hava-uzay ve deniz araçları ve bunlarla ilgili tüm sensör ve silah sistemleri; balistik zırh çözümleri ve en küçük kalibreden en büyük kalibreye kadar silahlar; uzaktan kumandalı platformlar ve sensörleri, tüm bunlarla ilgili yer destek ve lojistik destek hizmetlerini aynı şekilde geniş bir yelpazeye yayılmış her türlü elektronik sistem ve bileşenleri; karadan-karaya, karadan-havaya, havadan-havaya ve havadan-karaya füze ve roket sistemleri ile hava savunma çözümleri, erken uyarı ve uzaktan algılama sistemleri; her türlü gerek entegre, gerekse ‘stand-alone’ elektronik harp çözümleri; her türlü platform ve sisteme yönelik eğitim ve simülasyon çözümleri; gibi birçok konuda en son teknolojileri içermekte olup küresel boyutta en son teknolojilerin buluşma noktası olarak kabul ediliyor.

İki yıl arayla gerçekleştirilen fuarı 2017 yılında 67 ülke ve 2 uluslararası kuruluştan 133 heyet, 637 heyet üyesi ziyaret etmiş, 1 Cumhurbaşkanı, 26 Bakan, 6 Genelkurmay Başkanı, 17 Bakan Yardımcısı, 5 Genelkurmay Başkan Yardımcısı, 10 Kuvvet Komutanı ve 14 Müsteşar ile çok sayıda sivil ve askeri tedarik makamı katılmıştı. 50 ülkeden 503’ü yabancı, 317’si yerli olmak üzere toplam 820 firma ve firma temsilciliğine ev sahipliği yapan fuarda, yerli ve yabancı katılımcı firmalar ile heyetler arasında gerçekleşen görüşmelerde önemli ticari bağlantılar kurulmuş ve 2 bin 240 adet randevulu görüşme gerçekleştirilmiş. Yanı sıra 50 de imza töreninin yer aldığı fuar 65 bin 782 kişi tarafından ziyaret edilmiş. Rakamların büyüklüğü fuara ilişkin rakamsal veriler bize önümüzdeki hafta gerçekleşecek fuar hakkında da bilgi veriyor.

İki yıl önce gerçekleştirilen IDEF’in ardından makalemde bu kez gerçekleşen fuardan söz etmiş idim. Türkiye’nin en büyük savunma şirketlerinden birisinin Ar-Ge direktörü beni arayarak, kendilerinden ve projelerinden bahsetmemiş olmama içerlediğini belirtti. Elbette firmalar başarılarının daha çok dile getirilmesini bekliyorlar, bu son derece güzel ve gurur verici. Gerçekten de firmalarımızın tamamı bu konuda birer başarı öyküsüne sahip. Vakıf şirketleri olan Roketsan, Aselsan, Havelsan, Aspilsan; yanı sıra Alp Havacılık, Kale Havacılık, MKE, STM, TAI, TEI, Otokar gibi, daha adını sayamadığım çok sayıda başarılı ve Ar-Ge’ye önem veren şirkete sahip olmak gerçekten büyük gurur verici.

Başından sonuna dek fuarda olacağız ve eminim yine büyük gurur duyacağız. Umarım bu güzel tablo ihracat siparişlerimize de büyük oranda yansır ve arzuladığımız ihracat rakamlarına daha hızlı ulaşmamıza yardımcı olur, bol sipariş alınır. Fuar benim ilgimi çekmez diyenler ise sakın aldanmasınlar ve muhteşem bir görsel şovu kaçırmasınlar derim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sezon sonu, sezon başı 13 Aralık 2024
Devalüasyon olmadan olmaz 06 Aralık 2024
Sermaye göçü 29 Kasım 2024