İçinizi Karartmayın, Türkiye İçin Brexitin Fırsatları da Var!
Tüm dünya için şok bir sonuç ile karşı karşıyayız. İngiltere'de yapılan referandumdan brexit kararı çıktı. Bu kararın çıkması halinde ilk andaki olası yansımalarının ne olacağını düne ait ''Nefesler Brexit Oylaması İçin Tutuldu!'' yazımda bulabilirsiniz. Kaldı ki, ilk yansımalarını ons altın, parite, sterlin, Asya ve ABD borsalarında dün geceden beri şok tepkiler şeklinde görüyoruz. Bugün açılışlarla birlikte tüm Avrupa borsalarında ve BIST'de de gap boşlukları bırakarak sert düşüşler göreceğimizi sanırım söylemeye gerek yoktur.
Öncelikle brexit kararının geçerli olması için İngiliz parlamentosunda kabul edilmesi gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. Dün brexite evet demiş İngilizler bile sonrasındaki bu yansımalarını gördükten sonra acaba aynı görüşteler midir şüpheliyim! Kaldı ki, bu kararlarında ısrar etmeleri halinde not indirimi riski ve bu riskin yansımalarını da yaşayacaklardır.
Eğer İngiltere parlamentosunda da aynı yönde karar almaları halinde, bu sadece AB'nin çözülme riskini tetiklemez. Aynı zamanda Birleşik Krallığın da sonu demek olabilir. AB'den çıkmak istiyoruz kararı alan İngilizler, bir anda sadece AB'den çıkma kararı ile değil, aynı çatı altında oldukları diğer bir çok ülkenin de Birleşik Krallıktan çıkma kararları ile karşı karşıya kalabilirler.
İşte tüm bu riskler nedeniyle brexit kararı parlamentoda onaylanmasın diye çok yoğun bir baskı olacaktır. İngiltere'nin birlikten ayrılmasının riskleri göze alınamaz ise, AB'nin çok hızlı bir şekilde İngiltere'ye bir çok taviz verdiğine de şahit olabiliriz. Aynı şekilde ülkeyi AB'den taviz koparmak için bu risklerle karşı karşıya bırakmış olan başbakan David Cameron hükümetinin istifa ederek, yeni bir seçime gitmeyi bile göze alması mümkündür.
Neyse, seans açılmadan önce bizim için olası yansımalarına değinelim de, daha sonra gerekirse daha uzun konuyu inceleriz.
Brexitin Türkiye İçin Faydaları da Var!
Öncelikle BIST'in güne büyük bir gap boşluğu bırakarak sert bir düşüşle başlamasını beklediğimi zaten dünkü yazımdan da bildiğiniz için bunu tekrarlamak istemiyorum. BIST bu şok ortamında 72.500 seviyelerini görebilir görüşündeyim. Ama ben eğer böyle bir açılış olursa, alım taraftarıyım.
Sakın Panik İle Satmayın!
Çünkü brexit kararı sonrası FED faiz artışını bir süre rafa kaldırmak zorunda kalacaktır. Aynı şekilde ECB de ucuz para politikasını sürdürmek hatta daha da likiditeyi arttırmak zorunda kalabilir. Bu Türkiye için faiz ve likidite baskısının olmayacağı bir ortam demektir.
Hatta AB içine düşeceği kaos ortamı nedeniyle bir çok yatırım kararlarını askıya alabilir. Bu nedenle para bir çok büyük çaplı yatırım projeleri yapan ve yapma kararı alan Türkiye'ye de yönelebilir. Sakın kurlar kontrolsüz yükseliş yapar korkusuna ya da söylemlerine prim vermeyin. Kurların da çok kısa sürede sakinleşeceğini göreceksiniz.
Her şeyden öte Türkiye zaten AB içinde değil. AB'ye de kolay kolay alınmayacağımız sözlerinin sarf edildiği bir ortamda, AB'de yaşanacak çözülmeler Türkiye gibi önemli ve büyüme yönünde gelişen büyük bir ülkenin kendisine daha fazla ticari partner bulması demek olur. Hatta İngiltere'nin AB'den ayrılma yönünde karar alması halinde, Türkiye ile ticaretinin AB döneminden çok daha fazla geliştiğini görebiliriz.
Her ne kadar Brexit oylamasında Türkiye'nin AB'ye girmesinin risklerine değinerek AB'ye hayır deyin propagandaları yapılmış olsa da, iş AB dışında fiili ticarete gelince bunun farklı geliştiğini göreceksiniz.
Gap'ler Umut Olsun!
İşin bir de teknik analiz kısmı var! Biliyorsunuz ki gap denen boşluklar daha sonra kapanması beklenen teknik görüntülerdir. Belki hemen kapanmaz ya da ille de kapanacak diye kesinliği yoktur ama genelde bu gaplerin sonrasında kapandığını görürüz. Bu nedenle bugün açılışta oluşacak gap seviyelerinin çok da uzun olmayan bir süre içinde kapanacağı görüşündeyim.
Türkiye zaten AB ülkesi değil iken, İngiltere'nin bu kararı sonrasında içimizi gereğinden fazla karartmaya gerek yok diyorum. Bırakın asıl AB ve İngiltere brexitin olası yansımalarının risklerinden korksun. Bizim için kur ve faiz riski önemlidir. Mevcut ortamda faiz için bir risk olmadığı gibi, ucuz bol para dönemi daha da uzamıştır. Faiz artışı riski olmadığı ortamlarda kur baskısı ve artışları sınırlı olur.
Kurda ilk anda yaşanacak artışlar da, ihracat avantajı yaratacaktır. Aynı zamanda da yabancı için borsayı göreceli ucuzlatacaktır. Bu yabancının alıma geçmesine de neden olabilir.
Brexit korkuları brent petrol fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Bu Türkiye'nin cari açığı açısından olumlu bir yansıma olur.
Ben hemen söyleyeyim ki, gapli açılışta bir çok yeni alım öngörüsünde bulunacağım. Yazıya gün içinde eklemeler yapabilirim. Şimdilik yeni öngörüler yapmak için kesiyorum. İçinizi karartmayınız!
NOT: Yazı 09:14'de borsaanalizci.com'da yayınlanmış ve gapli açılışta bir çok yeni alım öngörüsü paylaşılmıştır!
Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_