İçerideki piyasa ile ilgilenen yok

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Gündemdeki konular nedir? (1) Seçim bitti. Şimdi partililer birbirini yiyor. TBMM kilitlendi. Kilit nasıl açılacak? (2) Yunanistan battı batıyor. (3) Piyasalar dalgalandı. Dışarıda emtia fiyatları ve altın düşüyor. Euro gene değer kazanmaya başladı. (4) İçeride dolar yükselişe geçti. Borsanın durumu kötü. Dikkat edilir ise içerideki piyasa ile ilgilenen yok. Daha da ilginci şu: Reel sektörün temsilcilerinin sesi çıkmıyor.

İçerideki piyasa nedir? Üreticinin durumudur. Esnafın durumudur.Üretim artıyor mu? Bu konudaki göstergeler gecikmeli izleniyor. Örneğin 2011 yılının ilk 3 ayında milli gelirin ne olduğunu bugün TÜİK açıklayacak. Piyasa ne durumda? Anadolu'da işler nasıl?

Bir zamanlar KOBİ'ler sorunlu idi. Çek-senet sorunu vardı. Bu sorunlar sona mı erdi? Ticaret, sanayi odalarının ve TOBB'un seçim döneminde sesleri çıkmaz oldu. Seçim bitti. Üyeleri ne durumda, hayatlarından memnun mu, şikayetleri var mı? Bu konularda suskunluk içindeler.

AKP iktidarı devam edecek ama yeni bir hükümet kurulacak. Yeni hükümette yeni bakanlıklar var. Ekonomi ile ilgilenecek yeni kadrolar oluşacak. 2012 yılı için Kalkınma Bakanlığı (eski DPT) kaynaklar harcamalar dengesi hazırlayacak. Bu çok önemli. Çünkü 2012 yılının tasarruf açığı konusunda karar verilecek. Tüm ekonomi politikaları buna göre şekillendirilecek.

Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Plan'ın açıklanması gerekiyor. Buna göre 2012 yılı bütçesi oluşturulacak. Ekonomi politikaları belirlenmeden bu çalışmalara başlanması imkansız. Cari açığı küçültmek için alınan tedbirlerin yararı zararı henüz ortaya çıkmadı. Bu konuda yeni tedbirlerin alınıp alınmayacağı bilinmiyor.

Bütün bunlar önemli değil denilemez. Bütün bunlar önümüzdeki dönemde ekonominin, istihdamın, refahın kaderini belirleyecek. Evet ülkede seçim ekonomisi uygulanmadı, evet piyasa seçim döneminde büyük ölçüde sarsılmadı ama, hayat sadece siyasi tartışmalara endeksli olarak devam edemez. Görünen o ki önümüzdeki dönemde TBMM içinde ve dışında siyasi tartışmalar devam edecek. Yazılı, sözlü ve görüntülü medyada içerideki siyasi çekişmeler, dışarıdaki ekonomik çalkantılar büyük ölçüde yer alırken, içeride ekonomide olan bitenden söz edilmemesi üzücüdür.

Eğer işler çok iyi ise ekonominin hiçbir sorunu kalmamış ise ne mutlu bize. Ne var ki üretici ve esnafa "Ne var ne yok?" diye sorulduğunda, çoğu işlerinin iyi olmadığını söylüyor. Bu durumda iki olasılık var. Ya üretici ve esnafın durumu iyi de nazar değmesin diye sorunlarını sıralıyorlar. Ya da gerçekten sorunları var ama seslerini duyuramıyorlar. Veya sorunlarını duyurmaktan çekiniyorlar. Hangisi doğru? Gerçeği anlamak çok zor. Bunu ancak meslek kuruluşları bilebilir, kamuoyuna duyurabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018