İçeride hükümet kurma süreci dışarıda Yunanistan izleniyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

Yeşim SARIŞEN / Yapı Kredi Yatırım 

Geçtiğimiz hafta volatilite kaynağı olan Yunanistan’daki belirsizlik devam ederken beklenenden güvercin algılanan FED FOMC toplantısı ön plandaydı. 17 Haziran FED FOMC toplantısı ardından dolar endeksinde satış baskısı etkili olmuş, gelişmekte olan ülke kurları değer kazanmıştı. FOMC ve Yellen’ın açıklamaları beklendiği gibi büyüme, istihdam ve enflasyona yönelik olarak bir kademe daha güçlü tonlamalar içerirken,  ilk faiz artışı zamanlamasında bu yılın sonlarına yönelik vurgu devam etti ancak faiz artışlarının daha yavaş olacağına yönelik sinyaller ön plandaydı. 2016 ve 2017 faiz beklentilerinde 25 baz puan düşüş var.

Bu doğrultuda haftaya satış baskısı ile başlayan global hisse senetlerinde tepki yükselişleri etkiliydi. MSCI Dünya endeksi haftalık bazda yüzde 0.27, S&P 500 yüzde 0.76 yükseldi. Çin öncülüğünde yüzde 0.50 ekside haftayı tamamlayan gelişmekte olan ülke hisse senetlerinde ise MSCI LATAM yüzde 1.13, MSCI EMEA yüzde 1.33 yükseldi.

Yurtiçi piyasalarda ise bir koalisyon veya azınlık hükümeti olasılığına işaret eden genel seçim sonuçları ardından yeni hükümetin kurulması sürecine yönelik belirsizlikler volatilite kaynağı olmaya devam ederken,  baskı altında kalan TL varlıklarda dengelenme eğilimi ön planda. Güvercin FOMC ile birlikte TL değer kazandı. Döviz sepeti yüzde 0.2 geriledi. Hafta içerisinde 2.75’i gören USD/TL 2.70’in altına geriledi.  Türkiye 5 yıllık cds spreadi  236’dan 226’ın altına geriledi.

Hisse senetlerinde ise tepki yükselişleri 81.500 direncinin yukarı geçilmesi ile birlikte güç kazandı. Geçtiğimiz haftayı yüzde 2.39 yükselişle 82.454 seviyesinde tamamlayan BIST-100 endeksinin MSCI GOP endeksine göre ileriye dönük F/K iskontosunun daraldığını gördük. İskontolu değerlemelerden tepki yükselişi gerçekleştiren BIST-100 endeksinin son fiyatlamalara göre MSCI gelişmekte olan ülke hisse endeksine göre ileriye dönük F/K iskontosu yüzde15.8 seviyesinde. Son bir ay ortalaması ise yüzde 17.2, üç yıl ortalaması ise yüzde 6.2 
Önümüzdeki günlerde yeni hükümetin kurulması sürecine yönelik belirsizlikler volatilite kaynağı olmaya devam edebilir. Bu hafta euro bölgesi liderler zirvesi, , TCMB PPK toplantısı ve ABD verileri piyasaları şekillendirebilecek ana risk olayları arasında yer alıyor.

CNBC-e Para Politikası Kurulu (PPK) beklenti anketine katılan 17 ekonomistin tamamı bu ay faiz araçlarında herhangi bir değişiklik beklemiyor. 

Makro tarafta ise ABD dayanıklı tüketim mal siparişleri, yukarı momentumu koruması beklenen yeni konut satışları, global Haziran ayı flash PMI endeksleri, Almanya IFO anketi, Japonya TÜFE verisi ve Çin HSBC PMI endeksi takip edilecek önemli makro veriler.
 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017