İçeride enflasyon, dışarıda ise istihdam bekleniyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Yeşim Sarışen  - Yapı Kredi Yatırım

Geçtiğimiz hafta, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme adımlarının ardından, ABD’de Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları riskli varlıkları negatif yönde etkileyecek bir sürpriz olup olmayacağı açısından ön plandaydı. FOMC metninde uluslararası piyasalardaki gelişmelerin de izlendiğine dair vurgu dikkat çekse de ekonomik aktivite ve istihdamdaki iyileşmeye yönelik değerlendirmelerin bir kademe daha güçlendiğini gördük. Ayrıca düşük enflasyona rağmen faiz artırım zamanlamasında yıl ortalarına yönelik beklentilerin hala gündemde olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla “sabırlı” tutumunu devam ettiren FOMC’nin şahin yönde kalmaya devam ettiğini görüyoruz. 

Diğer yandan geçtiğimiz hafta gelişmiş ve gelişmekte olan ülke piyasaları satış baskısı altında kaldı.  Geçtiğimiz yılın özellikle ikinci yarısında yükseliş eğiliminin hakim olduğu gelişmekte olan ülke CDS ve bono spreadlerinde, ECB’nin ardından etkili olan aşağı yönlü hareketler haftayı yukarı yönlü baskıyla tamamladı. Bu doğrultuda da gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybı ön planda olan ana konulardan biriydi. FOMC açıklamaları ile birlikte Yunanistan ve Rusya gibi volatilite kaynağı olmaya devam eden konuların bu görünümde etkili olduğunu ve olmaya devam edebileceğini söyleyebiliriz.  

Bu doğrutuda gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki baskı ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimine gitme olasılığını fiyatlayan dolar/TL’deki değer kayıpları ile birlikte satış baskısının etkili olduğu yurtiçi piyasalar enflasyon ve istihdam verilerine odaklanacak. Bu hafta açıklanacak Ocak ayı TÜFE verisi ile birlikte olağanüstü toplantıya gitme olasılığı doğrultusunda TCMB ve ABD tarım dışı istihdam verisi piyasaları şekillendirebilecek ana risk olayları. Geçtiğimiz hafta açıklanan tüketici güven endeksi gibi verilerin ardından güçlü sinyaller içerebilecek istihdam verileri faizlerde ve dolarda yukarı yönlü baskı yaratabilir, riskli varlıklara yönelik soru işaretlerine neden olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017