İç turizmde hareket var
Yabancı ziyaretçi sayısında önemli gerileme var. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar dışında ülkemize yurtdışından gelen yabancı ziyaretçi sayısı 25 milyon iken 16 milyon oldu. Toplam turizm geliri 31 milyar dolardan 2016 yılında 22 milyar dolara geriledi. 2017 yılı turizm mevsimi için iyimser bekleyişler var. Yabancı ziyaretçi sayısının ne olacağı belli değil ama yerli ziyaretçi sayısının artacağı görülüyor.
Konaklama tesislerinin Türk Lirası fiyatları aşağıya çekmesi, erken rezervasyon sisteminin yaygınlaşması sonucu 2017 tatil döneminin canlı olması bekleniyor. Yerliler, erken rezervasyonun avantajını öğrenmeye başladı. Erken rezervasyon hem ziyaretçi hem sektör çalışanları için önemli. Ne var ki yerli ziyaretçi sayısının artması, yabancı ziyaretçi sayısındaki azalmayı kapatamıyor. Türkiye’de otel ve pansiyonlarda yabancı ziyaretçiler 2014 yılında 162 milyon gece konaklama yapmıştı. Geceleme sayısı 2016 yılında 162 milyondan 99 milyona indi. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar otel ve pansiyonlarda yılda 6 milyon geceleme yapıyor.
Yurt içi turizm hareketinde, yerlilerin otel ve pansiyonlardaki geceleme sayıları yılda 38 milyon.
Ülke genelinde belediye belgeli pansiyon ve konaklama tesisleri hariç, turizm belgeli 4.500 konaklama tesisinde 1 milyon 200 bin yatak ziyaretçi bekliyor. Bu tesislerde 1 milyon 200 bin kişi çalışıyor. 9.500 Turizm acentesi, 9 bin turist rehberi bu sektörde faaliyet gösteriyor.
Sorunlu dönemde konaklama tesislerinin kapanması, deneyimli personelin işten çıkarılması, acentelerin ve rehberlerin başka işlere yönelmesi halinde sektörün eski gücüne tekrar kavuşması zaman alacak. İç turizm önemli ama, yerli ziyaretçilerin sayısı ne kadar artarsa artsın yabancı ziyaretçilerin eksikliğini kapatamaz. Yabancı ziyaretçi döviz getiriyor. Yabancı ziyaretçi sayısı ve yabancıların konaklama tesislerinde geceleme sayıları fazla. Turizm sektöründeki daralma, otelden lokantaya, acenteden tedarikçiye, talebin daralmasına yol açıyor. Turizm sektörü 54 diğer sektörü besliyor. Çarşaftan çatal bıçağa, cam bardaktan yumurtaya, sebzeden ete çok sayıdaki üretici turizm sektörü canlılığını korursa iş yapabiliyor.
Turist sayısındaki azalma yanında Türk Parasının değer kaybı da turizm sektöründe gelir azalmasına yol açıyor. Türk parası değer kaybedince Türkiye yabancı ziyaretçilere ucuz tatil ülkesi oluyor. Günlük kişi başı harcama 2014 yılında 828 dolarken, 2016 yılı ortalaması 705 dolara geriledi.