İç talep ne kadar canlı?
Önceki gün açıklanan Sanayi Üretim Endeksi'ne göre bu yılın ilk 6 ayında sanayi üretimindeki artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.1 oranında.
Sanayi üretiminde artışın sınırlı olmasının 2 nedeni var. 1) İhracat artışı durakladı. (2) Ankara cari açığı küçültmek için içeride tüketimi daraltıcı politikalar uyguluyor.
Sanayi Üretim Endeksi'ne bakılır ise Ankara'nın içeride tüketimi sınırlamak için uyguladığı politikalar başarılı olmuş. İhracattaki duraklamaya ek olarak içeride talep daralınca üretim de yavaşlamış.
Fakat iki farklı gösterge ise talepde artışı işaret ediyor.
- Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği geçtiğimiz günlerde ülke genelinde 309 AVM'deki ciroları açıkladı. Yılın ilk yarısında AVM'derde ciro yüzde 15 lik artış ile 23 milyar TL olmuş.
Giyimde ciro artışı yüzde 18, ayakkabıda yüzde 16, marketlerde yüzde 12 oranında.
Bu artışlar cari fiyatla artışlar. Yüzde 7-10 fiyat artışı olduğunu varsaysak bile demekki cirolarda artış var.
- Bankalararası Kart Merkezi, 140 milyon adet kart ile yapılan ödemeler hakkında rakamlar açıkladı.
Toplam kart harcamaları yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.6 oranında artış ile 157 milyar TL'ye ulaşmış.
AVM'derde 22 milyar TL'lik, benzin istasyonlarında 18 milyar TL'lik harcama yapılmış.
Bilgisayar ve elektronik eşya için kartla yapılan harcama 12 milyar TL. Giyim harcamaları boyutunda.
Kart harcamaları da tüketicinin harcama eğiliminin 2012 yılının ilk 6 ayında geçen yıla göre epeyce canlı olduğunu ortaya koyuyor.
Gerçekçi olalım, sadece AVM'lerin cirolarına ve kart harcamalarına bakarak ülke genelinde tüketimin ne kadar arttığını belirlemek mümkün değildir ama, gene de bu iki gösterge önemlidir.
Bugüne kadar devamlı olarak yılın ikinci yarısında olacak bitecek merak edilirdi.
Bayramdan sonra ağustos ayı da bitecek. Kalacak geriye 4 ay... Açık anlatım ile 2012 yılının kaderinin gelecek 4 ayda değişmesi çok güç.
Bugüne kadar ekonomi ne görünüm verdi ise yılın tamamı da böyle bitecek.