İç pazarı yabancıya açmada gaza gelmişiz

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI [email protected]

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) hizmetler ticaretinde ülkelerin iç pazarlarını korumak için yabancılara uguladıkları kısıtlamaları ölçen bir endeks yayınladı. Endeks 18 hizmet sektöründeki korumacı engellerin düzeyini ölçerek 40 ülkeyi karşılaştırıyor. Sözkonusu 40 ülke içinde OECD üyesi 34 ülkeye ek olarak Çin, Hindistan, Endonezya, Rusya, Brezilya ve Güney Afrika yer alıyor. 

Türkiye genel olarak korumacılıkta orta sıralarda yer alıyor. Türkiye 18 sektörün 9’unda 40 ülke ortalamasının üzerinde korumacılık uygularken, 9’unda yabancı rekabetine karşı ortalamadan daha yüksek serbestlik imkanı tanıyor. Türkiye en güçlü korumayı muhasebe ve denetim alanında uyguluyor. Bunu avukatlık ve hukuk ile havayolu taşımacılığı izliyor. Türkiye’nin 40 ülke ortalamasından daha yüksek oranda korumacılık yaptığı diğer sektörler deniz, kara ve demiryolu yük taşımacılığı ile kurye hizmetleri, radyo-televizyon yayıncılığı ve ticari bankacılık. 

Türkiye buna karşın telekomünikasyon, filmcilik, ses kaydı (müzik), dağıtım, bilgisayar, inşaat, mühendislik, mimarlık ve sigortacılıkta iç pazarını yabanıcıların rekabetine 40 ülke ortalamasından daha yüksek oranda açmış durumda. 

Buraya kadar gördüklerimiz, dışa açılma, liberalleşme maceramızın olağan sonuçları olarak görülebilir. Ancak OECD verilerini sektör ve ülke bazında karşılaştırınca Türkiye’nin pazarını korumada birçok gelişmiş ülke kadar bile şahin davranmadığını görüyoruz. Sadece Türkiye’nin rakibi olan gelişmekte olan ülkeler değil, liberalizmin ve globalleşmenin bayraktarlığını yapan ülkeler bile birçok sektörde Türkiye’den daha yüksek oranda korumacılığa başvuruyorlar. Örneğin ABD, deniz ve havayolu taşımacılığı, bilgisayar, inşaat, mühendislik ve sigortacılıkta Türkiye’den daha fazla korumacı. Örnek ülke olarak gösterilen Güney Kore, havayolu taşımacılığı, mimarlık, filmcilik, ses kaydı ve telekomünikasyonda yabancıları Türkiye’den daha fazla kısıtlıyor. Kanada, havayolu taşımacılığı, dağıtım, sigortacılık, filmcilik, ses kaydı ve telekomünikasyonda Türkiye’den daha fazla korumacı. 

Avrupa Birliği üyesi Yunanistan mimarlık, inşaat, bilgisayar, mühendislik, dağıtım, kara ve deniz yolu yük taşımacılığı, filmcilik, ses kaydı ve telekomünikasyonda bizden daha yüksek korumacılık yapıyor. Türkiye gibi yükselen piyasalar olarak görülen Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya ve Rusya ise birkaç küçük istisna dışında tüm sektörlerde Türkiye’ye göre kat kat yüksek oranda korumacılık uyguluyorlar.

dfvxcv.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar