İBB yerli otobüs ve metrobüs satın almaya başlıyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

İstanbul otobüs üreten firmalar için büyük bir pazar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2 bin 613 adet otobüsü var. Bunların 1.304'ü Mercedes, 933'ü İkarus, 325'i Man ve kalanı diğer markalı otobüsler.

Buna ek olarak 2 bin 314 halk otobüsü İBB izni ile yolcu taşıyor.

Bugüne kadar diğer belediyeler gibi İBB de ithal araçlar satın alıyordu. (1) İthal araçlar kredili alınabiliyor. (2) Şehir içi yolcu taşıma için özellikle yapılmış araçlar. Üretici firmaların deneyimi var. (3) Büyük alımlarda bakım, onarım kolaylığı oluyor.

Yerli sanayiin gelişmesi ile Türk otomotiv firmaları da bu pazara girme arayışında.

İETT'nin 279 adetlik şehir içi otobüs ihalesini BMC'nin kazanması, İBB Başkanı Topbaş'ın, 250 adet metrobüsün Türk firmalarına sipariş edilebileceğini açıklaması bu konuda olumlu gelişmeler.

Geçen hafta İETT Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 279 adet şehir içi otobüs ihalesini BMC'nin kazandığı açıklandı.

BMC ile İETT arasında imzalanan sözleşme sonrasında 12 metre uzunluğunda, dizel motorlu 279 adet Procity Solo Otobüs, 14 aylık süre içinde üretilip partiler halinde teslim edilecek. 160 milyon lira tutarındaki ihale kapsamında, araçların 5 yıl süresince satış sonrası hizmetleri de BMC tarafından verilecek.

İETT İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, "Bu araç yenileme modeliyle, 140 yıllık geçmişi olan İETT adına farklı bir büyüme stratejisi içerisine girdik" demiş..

BMC Procity markalı otobüslerde, 285 HP'lik Cummins motorların kullanıldığı otobüslerin (Euro 5) emisyon normlarını karşıladığı, otomatik yangın söndürme sistemi, klima, 5 noktaya yerleştirilmiş güvenlik kamera sistemi, uydu takip sistemi gibi gelişmiş konfor ve güvenlik donanımları bulunduğu belirtiliyor.

Medyada yer alan haberlere göre, daha önce yurtdışından metrobüs ithal eden İBB yerli üreticilere öncelik tanımaya karar verdi.

Bugüne kadar metrobüs üretmeyen Temsa Global ile Otokar'ın İBB'ye metrobüs satmaya istekli oldukları söyleniyor.

Projenin başlangıcında günde 250 bin kişinin metrobüsü kullanacağı tahmin edilmişken, günlük yolcu sayısı 850 bini geçti. İETT'nin şimdilerde 300 metrobüsü var. İstanbul'da tanesi 1.2 milyon euro olduğu söylenen Merceres Capacity, Citero ile Phileas markalı metrobüsler kullanılıyor

İBB Başkanı Kadir Topbaş da önümüzdeki dönemde hatlardaki metrobüs sayısını artırma kararı aldıklarını, ihalede tercihlerinin Türkiye'de üretim yapan şirketlerin lehine olacağını açıkladı.

Sabancı Holding'in şirketi Temsa Global yöneticilerinin Türkiye'de yerli üreticilerin belirli adetlerde sipariş alınması halinde metrobüs üretebileceğini, aracın geliştirmesi için ise 2 yıllık bir süreye ihtiyacı olduğunu söyledikleri Kadir Topbaş'ın ise Temsa yöneticilerine yerli üreticilere ilk aşamada 250 tane metrobüs otobüs siparişi verebileceklerini belirttiği medyada yer alan haberler arasında.

Vatan Gazetesi'nde yer alan Mete Yansu'nun haberine göre, Otokar Genel Müdürü Serdar, metrobüs üretmenin çok zor olmayacağını belirterek, "Fabrikamızda yeni bant açmamıza gerek yok. Mevcut belediye otobüsünün üretildiği bant yeterli olur. Zaten genişlik aynı sadece uzunluk farklı. O da körüklü. Önemli olan Ar-Ge. Metrobüste tüm görev mühendislere düşüyor.

2 yılda metrobüs geliştirilebilir. Metrobüs sadece iç pazara değil ihracat için de düşünülebilir. Dünyada bazı ülkelerde böyle özel şeritli yollarda giden metrobüs sistemi bulunuyor" demiş.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018