Hosting sağlayıcısı seçimi için 7 ipucu
Bir web sitesine sahip olmak, işletmeler için hayati önem taşıyor ve web sitesi kurmanın ilk adımlarından biri, hosting hizmeti bulmak. Farklı hosting hizmetleri, aralarında depolama, veri transferi ve e-postanın da bulunduğu farklı özellikler sunuyor ve hepsinin fiyatlandırmaları da farklı. Mevcut seçeneklerin çok fazla olması, özellikle web sitesi kurulumu dünyasına yeniyseniz kafa karıştırabilir.
Kısıtlı özelliklere sahip olan bir hosting planı seçmeniz zaman, para ve emek kaybetmenize neden olabilir. Çalışma zamanı (uptime) ve web sitesinin özellikleriyle ilgili sorunlar nedeniyle ziyaretçilerinizi bile kaybedebilirsiniz. Bunlar, kaliteli bir hosting firmasının size sunabileceği avantajlar konusunda kendinizi eğitmenizi gerektiren nedenlerden bazıları. Çoğu kişi için fiyat, karar verme sürecinde önemli bir unsur ve haklılar da. Ancak ödediğiniz ücret karşılığında tam olarak ne gibi bir hizmet aldığınızı bilmeniz çok önemli.
Sertifikalı WordPress geliştiricisi olan Nathan Reimnitz’e göre hosting sağlayıcılarının aşağıdaki özelliklere sahip olması hayati önem taşıyor:
1. Tam yönetimli (fully-managed) çözümler:
Tam yönetimli çözümler, hem sizin, hem de birlikte çalıştığınız geliştiricinin emek ve zaman tasarrufu yapmasını sağlayan planlardır. Sürekli sunucu yönetimi ile ilgilenmektense asıl işinize odaklanmayı tercih edersiniz, değil mi? “Evet” anlamında kafa salladığınızı görebiliyorum… İşte bu nedenle kendi uzman ekibine de sahip olan, tam yönetimli hosting çözümlerini öneriyoruz.
2. Ölçeklenebilirlik
Tercih ettiğiniz hosting firmasının yapması gereken en önemli şeylerden biri, dosyalarınızı, verilerinizi ve içeriklerinizi anında kaydedebilmenizi sağlamaktır. Bir içerik dağıtım ağı (CDN) kullandığınız zaman statik içerikleriniz lokal bir şekilde dünyanın dört bir yanındaki sunuculara kaydediliyor. Sonrasında bu içerikler web sitenizi ziyaret edenlere en yakın olan sunucu üzerinden sunuluyor. CDN, hem web sitenizin daha hızlı yüklenmesine yardımcı oluyor, hem de önemli ölçüde ölçeklenebilmesini sağlıyor çünkü global sunucu ağı trafik yükünü paylaşıyor.
3. Hizmet ve destek
Web sitenizin sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam edebilmesi için 7/24 destek sunan bir hosting sağlayıcısı seçmeniz önemli. Hem telefon, hem de “chat” desteği veren bir sağlayıcı seçin. Ancak seçiminizi yapmadan önce firmayla ilgili yorumları okumanızı ve “chat” özelliğini birebir denemenizi tavsiye ederiz. Yardım ekibi için dış kaynak kullanımını tercih etmeden, kaliteli destek veren bir hosting sağlayıcısı bulmanız önemli. 365 gün boyunca 7/24 destek verecek uzman ekibine sahip olan bir hosting sağlayıcısını seçin.
4. Güvenlik
Unutmayın ki güvenli web siteleri daha hızlıdır. Birlikte çalışmaya karar verdiğiniz hosting sağlayıcısının güvenliğe önem vermekle kalmayıp, müşterilerinin web güvenliğini işinin temel taşlarından biri olarak gördüğüne emin olun. Güvenli bir ortam, sizi veri kaybı veya web sitenizin ele geçirilmesi gibi durumlardan korur. Buna ek olarak, güvenli web siteleri daha hızlıdır çünkü sahte trafik ve taleplerin kaynakları tüketmesine izin verilmez. Ayrıca, bazı hosting planları SSL sertifikaları da sunuyor. SSL de üzerinde düşünmeniz gereken önemli bir unsur çünkü web siteniz için güvenlik sağlamasının yanı sıra arama motorlarındaki sıralamasının iyileşmesine de yardımcı oluyor.
5. Hız
Herkes hızlı yüklenen web sitelerini sever ve ziyaretçiler çoğunlukla beklemek yerine yüklenmesi uzun süren web sitelerini terk etmeyi tercih ederler. Hızın önemini anlayan bir hosting sağlayıcısı seçmeniz önemli çünkü bir milisaniye kazanmak bile işletmenizi olumlu etkileyebilir.
6. Günlük yedekleme
Herhangi bir şeyin yanlış gitmesi durumunda web sitenizi hemen toparlayıp, faaliyete geçirebilmeniz için günlük yedeklemeler oldukça önemli. Bazı hosting sağlayıcıları haftalık yedekleme yaparken, bazıları bu haftanın yedeklemesini bir önceki haftanınkinin yerine kaydeder. Hosting sağlayıcınız ile el sıkışmadan önce bu konuyla ilgili ayrıntıları öğrenin. Kendinize ek iş çıkarmayın; günlük yedekleme hizmetinin hosting planınıza dahil olmaması durumunda bunu sizin yapmanız gerekecek.
7. Sahneleme (staging) ve üretim ortamları
En iyi hosting sağlayıcıları, üretimden sahnelemeye (staging) kadar tek tık özelliğini kullanabilmenizi sağlar. Örneğin, WordPress’te yeni bir tema veya eklenti için heyecanlanabilir ve bunu hemen uygulamaya almak isteyebilirsiniz. Kaliteli hosting sağlayıcıları, öncelikle tek tıkla bir sahneleme web sitesi kurarak, değişikliklerinizi test etmenizi mümkün kılar. Her şeyin yolunda olduğuna emin olduktan sonra da değişiklikleri hayata geçirebilirsiniz.
Seçtiğiniz hosting sağlayıcısının size bu hayati öneme sahip özellikleri sunduğundan emin olmak web sitenizi hayata geçirmenize ve sorunsuz işlemesine yardımcı olarak, ileride sorunlarla karşılaşma riskini en aza indirir.