Hortumun zararı büyük

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Antalya’da şiddetli yağışlar ve hortum, seraları, tarım alanlarını tahrip etti.

Şiddetli yağışla birlikte hortum oluştu. Hortum seraları yıktı. Ağaçlarda, narenciye bahçelerinde, tarım alanlarında büyük hasara yol açtı.

Antalya valisi ilk tahminlere göre 2 bin dönüm seranın yıkıldığını, bir dönüm seranın kuruluş maliyetinin 75 bin TL dolayında olduğunu söylüyor.

Bir dönüm üretim alanına sahip seranın yeniden kuruluş maliyeti 75 bin TL ama bunun ötesinde üretici, serada yetişen ürününü kaybetti.

Hortumdan ve yağıştan etkilenen yörelerdeki seralarda domates, sivri biber, salatalık yetiştiriliyor. Üretici ekiyor, dikiyor, 10 ay boyunca seradaki ürüne bakıyor. On ay sonra ürünü satabilirse, mevsimine, ürünün kalitesine göre dönüm başı 20 bin TL dolayında brüt gelir elde ediyor.

Bununla masraflarını karşılıyor ve geçiniyor. Hortum seraları yıkarken, seraların içindeki ürünleri de yok etti.

Seraları yıkılan, ürünleri yok olan, ağaçları zarar gören üreticinin bir bölümü tarım sigortasından yararlanacak. Ama sigortadan yararlanabilecek olanlar bile yeniden sera kuracaklar, yeniden ürün yetiştirmeye çabalayacaklar. Sigortanın tüm kayıplarını karşılaması imkansız. Sigorta kapsamında olmayan üreticilerin durumu ise tam anlamıyla felaket.

Türkiye’de seracılık 1940’lı yıllarda Antalya’da başladı.

1960’lı yıllardan itibaren plastiğin örtü malzemesi olarak kullanılması ile hızla gelişti.

Sera alanları 1960’larda 10 bin dekardı, günümüzde 700 bin dekara yaklaştı.

Dünyada seracılıkta ilk dört içinde yer alıyoruz.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıklamalarına göre seralarda, 6 milyon ton sebze, 400 bin ton meyve, 1 milyar adetten fazla süs bitkisi yetiştiriliyor.

Muz ve salatalıkta sera üretimi, bahçe üretimini geride bıraktı. Üretimin muzda yüzde 75’i salatalıkta, yüzde 60’ı sivri biberde, yüzde 4’ü çilekte, yüzde 50’si sofralık domateste, yüzde 50’si kabakta, yüzde 40’ı patlıcanda, yüzde 30’u serada gerçekleştiriliyor.

Toplam sebze üretiminin yüzde 21’i, meyve üretiminin yüzde 2’si seralardan geliyor.

Bizim Seralarımızın yüzde 90’a yakını plastik kaplı sera veya tünel şeklinde. Sadece yüzde 13‘ü cam sera. En fazla sera Antalya’da, Antalya’yı Mersin ve Adana izliyor”

Antalya’daki sel ve hortum üreticiyi üzecek ama, tüketici de bu kayıplardan etkilenecek. Önümüzdeki aylarda sera ürünlerinde arzdaki eksiklik nedeniyle fiyat artışları görülecek.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018