Hoplamaz: Sektör, maliyet sorununu aşarsa ihracatla büyür

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ [email protected]

Kazan ve basınçlı kap sektörü, iklimlendirme sektör ihracatına yüzde 4 katkı sağlıyor. Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Derneği (KBSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Hoplamaz, Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Asya pazarlarına yapılan ihracatla büyüyebileceklerini söyledi.

Enerji üretiminden ısıt­maya, sterilizasyondan depolamaya kadar sa­nayi yatırımları ve konut yatı­rımlarına güç veren kazan ve basınçlı kap sektörünün, ik­limlendirme sektör ihracatına katkısı %4 oranında. Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Der­neği (KBSD) Yönetim Kuru­lu Başkanı Hamdi Hoplamaz, sektörün son yıllarda önemli bir büyüme kaydettiğine dik­kat çekerek, rekabetçiliğin ar­tırılması halinde Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Asya pazarla­rına yapılan ihracatla daha da büyüyebileceklerini belirtti.

KBSD’nin yaklaşık 40 yıl önce kurulduğunu anımsatan Hop­lamaz, bu süre zarfında ulusal ve uluslararası pazarda güçlü bir yapı oluşturduklarını, mal ve hizmet tedarik şartlarını iyi­leştirdiklerini, ürünlerin gü­venli kullanımını sağlayıp Tür­kiye’nin enerjide ve enerji tek­nolojilerinde dışa bağımlılığını azaltacak politikaların oluşu­muna önemli katkılar sağladık­larını kaydetti.

Sektörde üretim gerçekleş­tiren firmaların daha rekabetçi ve güçlü bir konuma gelmeleri için çeşitli stratejik adımlar at­tıklarını anlatan Hoplamaz, bu amaçla eğitim ve bilgilendir­me faaliyetlerinden doğrudan iş birliği ve pazar genişletme çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede çalışma yürüttük­lerini aktardı.

Hoplamaz, eği­tim ve seminer programlarıyla mesleki ve teknik becerilerini geliştirdiklerini, programla­rın teknik bilgilerin geliştiril­mesine ve üretim süreçlerinin iyileştirilmesinin yanında, ih­racat süreçleri, uluslararası ti­caret, küresel pazarlama stra­tejileri ve dış ticaret operas­yonlarına da fayda sağladığını söyledi.

Uluslararası fuar ve sergilerde ürün ve hizmetleri­ni uluslararası platformlarda tanıttıklarını, çeşitli ihracat­çı birlikleri ile fuar ve sergile­re katılım sağladıklarını ifade eden Hoplamaz, “İklimlendir­me sektör ihracatının yüzde 4’üne denk gelen ihracatımızı daha artırmak için uluslararası fuarlara katılarak sektörümü­zün ürünlerinin ve teknoloji­lerinin küresel pazarda tanın­masını ve yeni iş fırsatlarının ortaya çıkmasını sağlıyoruz” dedi.

Türkiye’de üretilen ka­zanların işletilmesi ve kazan dairelerinde çalışanların mes­leki yeterlilik belgesi alabilme­leri için İstanbul ve Konya’da üniversitelerle iş birliğine gi­derek kazan operatörlüğü eği­tim ve sınav merkezi açtıkla­rını ve akrediteyi tamamlayıp belge vermeye başladıklarını anımsatan Hoplamaz, “Sana­yicilerimizi, iş sağlığı ve güven­liği ile verimliliği yüksek kazan dairelerini işletebilmek için il­gili personellerine bu eğitimi mutlaka aldırarak bu fırsattan yararlanmaya çağırıyoruz” di­ye konuştu.

“Yılda bir kez periyodik bakım şart”

Hoplamaz, kazan kullanan işletmelerin yılda en az bir defa periyodik bakım yaptırmaları­nın gerektiğini aktardı. Hopla­maz, bu standart ile kazanların ehil personel tarafından, stan­dartta belirtilen kurallar dahi­linde işletme ve bakımlarının yapılmasıyla kazan patlamala­rının önüne geçilmesi ve ener­jinin verimli kullanılarak ülke ekonomisine katkı sağlanma­sının hedeflendiğini vurguladı.

Sektörün, son yıllarda önemli bir büyüme gösterdi­ğine dikkat çeken Hoplamaz, bu büyümenin enerji verim­liliği, yenilikçi teknolojiler, ihracat artışı, kamusal ve en­düstriyel projeler, eğitim ve Ar-Ge faaliyetleri gibi çeşitli faktörlerin birleşimiyle des­teklendiğini bildirdi.

“Yüksek verimli kazanlar enerji tüketimini azaltıyor”

Özellikle Avrupa Yeşil Mu­tabakatı kapsamında karbon nötr olma yolunda enerji ve­rimliliğinin, sektör ve müşte­riler için en önemli trendler­den biri olduğunu anımsatan Hamdi Hoplamaz, düşük emis­yonlu ve yüksek verimli kazan sistemlerinin enerji tüketimi­ni azalttığını ve çevre dostu çö­zümler sunduğunu, ülkemizde enerji verimliliği standartları­nın artmasının firmaların bu alana yatırım yapmasını teşvik ettiğini vurguladı. Hoplamaz, şunları kaydetti: “Kazan tekno­lojisi ve tamamlayıcı ekipman­larda verimlilik %90’lardan %98’lere yükseldi.

Türkiye’de ve dünyada ortalama verimli­lik yüzde 96 seviyelerine ulaştı. Hidrojen yakma teknolojileri gelişiyor. Prototip uygulama­lar devreye alınmaya başlandı. Yakın bir zamanda bu alanda seri ürerime geçilmesini bek­liyoruz. Doğalgazdan hidrojen yakma teknolojilerine geçişle karbon nötr bir kazan dairesi elde etmiş olacağız.”

“İkinci el kazanlar için izlenebilirlik sağlanmalı”

Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Derneği Başkanı Hamdi Hoplamaz, rekabetin zor olduğu sektörde küçük yerlerde kontrolsüz gerçekleştirilen kazan üretiminin güvenliği riske attığını söyledi. Denetim mekanizmalarının iyi işletilerek kaçak ve standart dışı üretimlerin ortadan kaldırılmasını isteyen Hoplamaz, bu sayede ekonomik kayıplar ve kazan patlamaları gibi iş güvenliği sorunlarının önüne geçileceğini aktardı.

Kazan ömürlerinin kullanım koşullarına bağlı olarak 20-30 yıl arasında değiştiğini ifade eden Hoplamaz, ikinci el ürünlerin yenilenip, taklit etiketler kullanılarak yeni ürün gibi piyasaya sunulabildiğini, bu konuda Avrupa Birliği’nin etiket izlenebilirliği yöntemleri kullanılarak ciddi önlemler alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Yerli üretim desteklenmeli

 Hoplamaz, kamu projelerinde yerli ürünlere eğilim gösterilmesini isteyerek, “Bugün ülkemizde sektöre güç veren 230 irili ufaklı firma bulunuyor. Yerli ürünlerimiz en az yabancı ürünler kadar kaliteli, hatta bazı durumlarda daha üstün özelliklere sahiptir” dedi. Üretim maliyetlerindeki artışa rağmen kurun seviyesinden kaynaklı olarak uluslararası pazarlarda rekabetçiliğin azaldığına dikkat çeken Hoplamaz, “Avrupalı firmalarla fiyatlarımız neredeyse aynı seviyeye geldi. Bu durum, iç pazarda da rekabetçiliğimizi zayıflatıyor” ifadelerini kullandı.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar