Honda, Anadolu'nun kapısını çalacak
Geçtiğimiz hafta içinde Honda'nın yeni CEO'su Hideto Yamasaki ile biraraya geldik. Türkiye'deki en önemli otomotiv üretim tesislerinden bir tanesi olan Honda, uzun bir süredir sessizliğe bürünmüştü. Ülkemizin önemli sanayi gruplarından olan Anadolu Holding ile yola çıkan daha sonra, ortaklığı bitiren Honda'da son dönemlerde özellikle üretim bacağında işler çok iyi gitmiyordu. Fabrikanın kapasitesini 100 bine çıkarma kararının alınmasının hemen ardından yatırımın startı aşamasında kriz patlayınca Japon üretici çok sert bir fren yapmış ve hemen her alandakendini kapatmıştı.
Bu aşamada Türkiye'de yeni görevine başlayan Yamasaki'nin aldığı ilk karar iletişim olmuş. Yamasaki'ye göre Honda, işe sıfır değil çok daha altından başlıyor. Daha önce, ABD, Meksika ve Ukrayna'da çalışan Yamasaki'nin Türkiye'ye yönelik açıkladığı hedefler ise oldukça yüksek.
Hatta "Bunlar çok agresif ve hırslı hedefler değil mi?" diye sorduğumda kendisi de "kesinlikle evet" diye yanıtladı.
Yamasaki'nin otomotiv alanında ki buna motosiklet de dahil açıklamalarını yanda haber olarak bulabilirsiniz.
Ancak otomotiv dışında yaptığı bir yorum da dikkatimi çekti. Yamasaki, eski ortaklarının kapısını çalacağını söyledi. Zira, Honda-Anadolu Holding işbirliğinin içinde otomotiv, motosiklet, deniz motorları ve enerji grubu olmak üzere dört ana iştirak alanı mevcuttu. Tarafların ortaklığa son vermelerinin ardından otomotiv ve motosiklet Japonlarda kalmış, diğer iki alan ise Anadolu Grubu'nun olmuştu.
İşte bu iki grup için Yamasaki, yeniden Anadolu Grubu'nun kapısını çalacağını söyledi. Benzer bir durumun daha önce Ukrayna'da yaşandığının belirten Japon CEO, o ülkede de söz konusu ürünleri yerel ortaktan aldıklarını belirtti. "Bence Honda ürünlerinin hepsi Honda tarafından üretilip-satılmalı" yorumunu yapan Yamasaki'ye göre ürünlerin kendilerine geçmesiyle birlikte satış ve karlılık da artacak.
Zira, Ukrayna'da bu operasyonu yaptıktan sonra deniz ve enerji gruplarında karlılık artmış. Anadolu Grubu'nun böyle bir teklife ne cevap verebileceğini kestirebilmek şimdiden mümkün görünmüyor kaldı ki Yamasaki de kesin alırız demedi. Lakin, hırslı ve yüksek hedeflerin yöneticisi olarak görülen Japon CEO'nun Anadolu Grubu'nun kapısını iyi bir teklifle çalacağını tahmin ediyorum.
Japon CEO ile yediğimiz yemekteki bir diğer ilginç nokta ise geçtiğimiz haftalarda yazdığımız "Avrupalı yöneticiler Türkiye'den ayrılmak istemiyor" yazılarının tam tersine Japon iş yapma sistemine ya da belki de sadece Honda sistemine yönelik öğrendiğimizdi. Honda Türkiye CEO'suna Avrupalı meslektaşlarının bu yorumlarını aktardığımızda, "Bizde öyle yer seçme olmaz. Emir gelir oraya gidersiniz. Benim için de öyle oldu. Merkez, Türkiye'ye gidiyorsun dedi. Ben de geldim. Buradan sonraki durağımın ne olacağını da yine merkez söyleyecek" diye konuştu.
Kayseri'ye Japon ortasaha
Yamasaki ile sadece otomotiv konuşmadık. Türkiye ve farklı kültürlere yönelik de sohbet ederken söz spora geldi. Hideto Yamasaki bize Galatasaray'da bir dönem oynayan İnamoto isimli Japon futbolcudan bahsetti. Hatta, Kayserispor'un Kavasaki takımında oynayan Nakamura'ya yaptığı teklifi bile söyledi. Birkez daha sporun ve futbolun önemini birleştirici yönünü ortaya koyan güzel bir anekdot oldu.