Hollanda Başkonsolosu Onno Kenvers: 'Türkiye, bizim için "BRIC

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

2007 sonrasında Türkiye'yi büyük pazarlar arasına alan Hollanda Dış Yatırım Ajansı, Türk yatırımcıları Hollanda'ya çağırıyor. Hollanda Başkonsolosu Onno Kenvers, "Türkiye pazarı bizim için BRIC ülkeleri kadar önemli, hatta Brezilya'nın 'B'sinin yerine, Türkiye'nin 'T' sini koyuyoruz, çünkü Türkiye çok genç bir pazar, büyüyen bir ekonomi ve Avrupa'ya yakın" diye konuştu.

Hollanda Başkonsolosu Onno Kenvers, "Türkiye pazarı bizim için BRIC ülkeleri kadar önemli, hatta Brezilya'nın 'B'sinin yerine, Türkiye'nin 'T' sini koyuyoruz, çünkü Türkiye çok genç bir pazar, büyüyen bir ekonomi ve Avrupa'ya yakın" diyor.

2001-2008 yılları arasında iki ülke arasındaki ticaret hacminin üç kar artış göstererek 2 milyar Euro'dan 6 milyar Euro'ya yükseldiğini söyleyen Kenvers, 2005-2008 yılları arasında Hollanda'nın Türkiye'deki en büyük doğrudan yabancı yatırımcı konumunda olduğunu söylüyor. Hollanda'nın Türk ekonomisine, genç nüfusuna çok fazla güvendiğini ve bu nedenden dolayı Hollanda'nın Türkiye'deki ekonomik ağına ciddi bir şekilde yatırım yaptığını söyleyen Kenvers, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha güçlü bir yapı kazanması açısından Türk yatırımcıların da Hollanda'da daha fazla varlık göstermeleri gerektiğine dikkat çekiyor.

Hollanda Dış Yatırım Ajansı da (NFIA) bu noktada devreye giriyor. Hollanda Ekonomik İlişkiler Bakanlığı'nın operasyonel birimi olan NFIA, Hollanda'nın resmi ve milli dış yatırımı destekleme ajansı. 1978 yılında kurulan NFIA, yabancı şirketlere Hollanda'da konumlanmaları konusunda yardım ediyor ve Hollanda'daki iş çevresinden faydalanmalarını sağlıyor. NFIA,  Avrupa operasyonlarını Hollanda üzerinden kurup geliştirmek isteyen ve Hollanda'daki iş ortamından stratejik bir üs-satış pazarlama, teknoloji, dağıtım merkezi gibi yararlanmak isteyen şirketler için bir başvuru noktası görevini üstleniyor. Dünya üzerinde 20 ofisi bulunan NFIA'nın Türkiye ofisinin açılış yılı 2009.

NFIA Türkiye Bölge Direktörü Deniz Mısır, "İlk ofisler ABD ve Uzak Doğu'da açıldı. Hollanda, önceleri Türkiye'yi büyük bir pazar olarak görmüyordu. Fakat 2007 yılı itibariyle Türkiye önemli bir pazar olarak değerlendirmeye başladı" yorumlarında bulunuyor. Türkiye'nin Avrupa'ya en yakın ofis olduğuna dikkat çeken Mısır, "NFIA, ikili ilişkilerin gelişmesinde kaldıraç görevi üstlenecek. Bu sayede Türk şirketler Hollanda'daki varlıklarını artırabilecekler" diyor.

Hollanda neden avantajlı?

Mısır'ın "ABD ve Uzak doğu için Hollanda Avrupa'nın kapısı niteliğinde, peki Türkiye için Hollanda'nın avantajları neler?" sorusuna verdiği yanıt şöyle: "Türkiye'nin 17 milyar Euro'luk yurtdışı sermaye ihracında, bunun 5 milyar Euro'su Hollanda'ya gidiyor. Bu en büyük pay.  Ocak 2007'den bu yana yüzde 25.5 oranında düşürülen kurumlar vergisi oranı AB ulusal ortalamasının oldukça altında. Bunun yanı sıra, yeni başlatılan patent paketi ile teknolojik yenilikler vasıtasıyla elde edilen gelirlere yüzde 10 vergi uygulaması söz konusu. Geniş vergi anlaşmaları ağı, iştirak muafiyeti, yüksek vasıflı yabancı çalışanlar için yüzde 30 vergi indirimi, ithalatta katma değer vergisi ötelemesi, gümrükte kolaylık gibi Hollanda vergi sisteminin özellikleri yabancı yatırımcılara önemli avantajlar sunuyor. 2010 yılının ilk beş ayında, Hollanda'da yatırıma yönelik beş teyitli proje gündemde. Toplamda 60 şirketlik bir portföyümüz var. 2010 yılında ön plana çıkan sektörlerin başında moda, kimyasallar, finans, sağlık ve IT sektörü geliyor."

Yunanistan krizi ile Euro bölgesinde yaşanan zor günleri de gündeme getiren Mısır, Hollanda ekonomisinin son derece sağlıklı bir durumda olduğunu söylüyor. Mısır, "Hollanda hükümeti özellikle finans sektöründe gerekli önlemleri almıştı. Bugün sektörün daha da güçlendirilmesi için daha sıkı önlemler alınıyor" diyor.

Hollanda ve Çin, 2009'da en fazla yabancı yatırımcı çeken iki ülke oldu

Bugün Hollanda'da 7 binin üzerinde yabancı şirket faaliyet gösteriyor. Operasyonlarını Hollanda'ya taşırken NFIA'ın sunduğu hizmetlerden yararlanan şirketler arasında Starbucks Coffee, Boeing, Cisco Systems, Abbott Laboratories, Reebok ve NCR Corporation gibi ABD'li firmalar, Danone, EMI, Bosch gibi Avrupalı firmalar ve Hitachi, BenQ, Samsung ve Sony gibi Asya ve Uzak Doğu firmaları yer alıyor.  "2009-2010 arasında dünya genelinde yabancı yatırım oranı 1.7 trilyon Euro'dan, 1 trilyon Euro'ya geriledi. Bu süreçte yabancı sermayede kayıp yaşamayan iki ülke Hollanda ve Çin oldu. 2009 yılında Hollanda ve Çin dünyanın en fazla yabancı yatırımcı çeken iki ülkesi oldu. Hollanda 2009 yılında 3 milyar Euro'nun üzerinde yabancı yatırım çekti" diyen Onno Kenvers, bu ilginin nedenlerini şöyle dile getiriyor: "Hollanda, Avrupa'da stratejik bir konuma sahip. Ülkenin merkezi coğrafi konumu, ulaşılabilirliği, teknolojik altyapısı, dağıtım ve lojistik hizmet ağı, iyi eğitimli, birkaç dil bilen ve esnek işgücü, yüksek hayat standardının yanı sıra düşük yaşam maliyeti yabancı firmaların tesislerini Hollanda'da kurmalarının başlıca nedenleri arasında."

İşadamlarına turuncu halı

Hollanda Başkonsolosu Onno Kenvers, Hollanda'ya bir yıl içinde yaklaşık 50 bin-90 bin arasında vize başvurusu olduğunu ve bu başvuruların yüzde 95'inin kabul edildiğini söylüyor. İşadamları için vize işlemlerinin kolaylaştırıldığını kaydeden Kenvers, "İş adamları için 'turuncu halı' adını verdiğimiz bir uygulama var. Bu uygulama sayesinde iş adamalarının vize konusunda hiçbir sorun yaşamamasını hedefliyoruz" diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar