Hizmetler kesiminde bir yılda 1 milyon kişi iş buldu
Türk ekonomisinin sorunları var. Büyüme hızı yetersiz, tüketime dayalı bir ekonomi yapısı oluştu... Bütün bunlara rağmen, istihdamda olumlu gelişmeler var. İş arayanlar iş bulabiliyor. İşsizlik oranı geriliyor.
Bir yılda, geçen mart ayından bu mart ayına, tarım, sanayi, inşaat ve hizmetler kesimlerinde 1 milyon 40 bin kişi iş buldu.
Bir yılda 996 bin kişinin iş arayanlara eklenmesine rağmen, 1 milyon 40 bin kişiye iş bulununca işsiz sayısı 16 bin azaldı.
İşsizlik oranı yüzde 10.6’den yüzde 10.1’e geriledi.
2015 Mart ayından 2016 Mart ayına tarımda çalışan sayısı 100 bin azaldı. Tarım dışı sektörler 1 milyon 140 bin kişiye ek iş imkanı sağladı.
Önemli olan çalışanların kayıt içi çalışmaları ve de ücretli işte çalışmalarıdır.
Bizde çalışanların genelde üçte biri kayıt dışı çalışıyor. Bir yılda çalışan sayısı 1 milyon 40 bin artarken, kayıt içi çalışan sayısı 660 bin, kayıt dışı çalışan sayısı 380 bin arttı. 8 milyon 800 bin çalışanımız kayıt dışı çalışıyor.
Bir yılda ücretli çalışan sayısındaki artış 882 bin oldu. Toplam çalışan 1 milyon 40 bin artarken, ücretli çalışan sayısının 882 bin artması iyidir.
Marttan marta sanayide çalışan sayısında 13 bin, tarımda çalışan sayısında 100 bin azalma var. İnşaat 133 bin kişiye, hizmetler kesimi 1 milyon 20 bin kadın ve erkeğe iş imkanı sağladı.
Görülüyor ki, istihdamdaki iyileşme büyük ölçüde hizmetlerdeki istihdam artışına dayanıyor. Hizmetler kesimi, sokaktaki park bekçisinden, simitçiden, oteldeki aşçıya, devlette ve özelde çalışanlara kadar geniş bir yelpazede çalışanları kapsıyor. Toplam çalışanların şimdilerde yaklaşık yüzde 15’i tarımda, yüzde 20’si sanayide, yüzde 10’u inşaatta ve yüzde 55’i hizmetlerde çalışıyor.
İstihdamdaki gelişmelerde önemli olan, sanayinin istihdam yaratma gücünün zayıflamasıdır. İş imkanları hizmetler kesiminde artıyor.
Halbuki ekonomi için önemli olan tarımsal ve sanayi üretimi. Bu iki alandaki gelişmeler, sağlıklı büyümeye imkan verecek.