Hızla artan İstanbul turizminde gündeme gelen sorun

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Bundan 5-10 sene önce İstanbul hızla artan turist sayısına cevap verecek yeterli yatak sayısına sahip değildi. Bu kentte birçok yeni otel yapılmasına yol açtı/ yol açmaya devam ediyor. İstanbul’da şu anda 38 bin 531’i 3-4-5 yıldızlı otellerde 730’u butik otellerde olmak üzere 45 bin 394 oda ve 93 bin 330 yatak bulunuyor. Şu anda inşa halinde olanların devreye girmesiyle iki yıl içerisinde otel arzının yüzde 15 artacağı da uzmanlarca belirtiliyor. 

Turizm sektör temsilcilerine göre, bu hızlı arz artışı ve turistlere ev kiralamalar nedeniyle İstanbul otellerinde hem ortalama fiyatlar geriliyor, hem de doluluk oranları düşüyor. Otel rezervasyonu yapan internet sitelerin verilerine göre, 5 yıldızlı otellerde konaklama bedellerinin 2014’te ortalama 113.40 euro iken bu yıl 108. 11 euroya gerilemiş durumda. 2013 yılında yüzde 68 olan otellerin doluluk oranı 2014’te yüzde 65’e, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 58’e gerilemiş durumda. Sektör temsilcileri bunun yarattığı soruna dikkat çekerek önlem alınmasını istiyorlar. 

İstanbul’u yansıtmayan bölgelerdeki projelere imza atıldığını belirten Ataköy Sharaton Genel Müdürü Mehmet Çulha, “Yeni açılacak tesis projelerinin bulunduğu lokasyona göre iyi analiz edilmesi gerekir. Aksi halde birçok otel, AVM sektöründe olduğu gibi tesislerini hastane ve okula dönüştürmek zorunda kalabilir” uyarısında bulunuyor. 

İstanbul son yıllarda kongre turizmi ve kültür sanat organizasyonlarıyla turist sayısı hızla artan bir ilimiz. 2002 yılında 2 milyon 699 bin turistin geldiği İstanbul, 2014 yılında bunun yüzde 430’lar seviyesinde artışıyla 11 milyon 843 bin turisti ağırladı. Ve 8 milyar 600 milyon dolarlık turizm geliri elde eden İstanbul, dünya sıralamasında 5., Avrupa sıralamasında 3. sıraya yükseldi. Londra’nın ilk sırada yer aldığı kentlerin turizm gelir sıralamasında onu, Paris, Barselona, Bangkok, Singapur’un ardından İstanbul izliyor. Bu da İstanbul’un birçok önemli kenti geride bırakarak çok önemli bir konuma yükseldiğini gösteriyor. 

İstanbul 2014 yılında ülkemize gelen turistlerin yüzde 32’sini ağırlarken, toplam turizm gelirimizin de yüzde 32’sini oluştururdu. Aynı yıl ülkemize kongre turizmi için gelen 2.5 milyon kongre turistinin 1.7 milyonu da İstanbul’da ağırlandı. 

Bütün bu veriler İstanbul’un ülkemiz turizmi açısından büyük önemini ortaya koyuyor... 

Bu nedenle sektör temsilcilerinin İstanbul’da hem otel doluluk oranlarının gerilemesine, hem de oda fiyat düşmesine neden olan olumsuzluklarla ilgili uyarılarının dikkate alınarak, İstanbul’un turizmi konusuna özel önem verilmesini ve sorunlarının çözümü yolunda adımlar atılmasını zorunlu kılıyor. Sektör temsilcileri hem yeni otel yapımlarının kontrollü ve düzenli olmasını talep ediyorlar. Hem de turistler için ev kiralamalarının kurallı olmasını istiyorlar. 

Türkiye ‘ye gelen her üç turistten birini ağırlayan ve ülke turizm gelirinin yüzde 30’dan fazlasını elde eden bir kent olarak İstanbul için sektör temsilcilerinin uyarılarının dikkatle üzerinde durulması gerekir. Dünyada turizm gelirinde ilk beş içinde yer alan İstanbul’un zararına olan gelişmelerin önüne geçilmesi sorunları çözülmelidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar