Hız
Geçen hafta yayınlanan yazımda, ocak ayında piyasaların süratli hareket etme potansiyelleri olduğundan bahsetmiştim. Gerçekten de piyasalar o kadar hızlı hareket ettiler ki, haftayı ortadan ikiye bölerseniz, iki ayrı yöne baş döndüren bir hızla ilerlediler ve adeta 20-30 Aralık arasında yaşanan ağır aksak yatay piyasanın acısını çıkardılar. Bu hafta neler olabilir? Piyasalar hangi yöne hareket edebilir?
İMKB'de önümüzdeki hafta yukarı yönlü bir hareket olsa bile, bu hafta görülen üst seviyelerin tekrar test edilebileceğini zannetmiyorum ve kasım ayından beri süregelen yükselişin üst limitinin burası olduğunu düşünüyorum. Burada yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için sürekli aşağı yönlü bir hareket beklemediğimi belirtmeliyim, biraz aşağı biraz yukarı ocak ayı böyle geçebilir ama yeni bir yüksek seviye zor. O yüzden alım yönlü hareketler kısa vadeli olarak düşünülmeli.
Bono piyasasında neredeyse yüzde 15'e kadar gelen alımlardan sonra bu piyasada da biraz daha yükseliş beklenebilir fakat hisse senetleri piyasasından ayrı olarak, resesyon korkusu bu piyasayı önümüzdeki aylarda 15'in de altına çekebilir. Kısa vadede 17'lere doğru bir hareket görülmesi mümkün olsa bile son kararı piyasanın o seviyelerdeki davranışından sonra vermekte yarar var.
Döviz piyasasında, tarım dışı istihdam verilerinin doları tüm dünyada zayıflatacağı görüşü hakim olsa bile bence kısa vadede pek mümkün değil. Önümüzdeki haftalarda 1,50-1,60 arasında konsolidasyon devam edebilir.
Petrol fiyatları hafta içi 50 doların üzerine çıktıktan sonra tekrar geriledi fakat uzun süredir düşmekte olan bir malın fiyatının iki günlük bir düzeltmeden sonra tekrar aşağı yönelmesi pek mümkün değil o yüzden 40-53 dolar arası bir sıkışma önümüzdeki haftada izlenebilir.
Altın için görüşümde bir değişiklik yok halen yüzde 15'lik bir marj içinde hareket ediyor ve şu aralar sıkışma bandının üstünde, önümüzdeki hafta dolar tekrar güçlenirse, altında gevşeme görülebilir.
Sonuç olarak, halen piyasanın ana yönü aşağı ve bir duraklama dönemi geçiriyoruz, sıkışmanın bu ay boyunca sürmesi muhtemel, yeni dipleri ve yeni tepeleri görmeden gitgide daralan marjda bir piyasa izleyebiliriz. Bir başka önemli nokta ise yurtdışı piyasalar ve orada da güç kayıpları izlenmeye başladı, kendi iç meselelerimizin yanında, batı piyasalarında ki gelişmeleri de yakından izlemekte fayda var, her ne kadar IMF ile ilgili gelişmeler genel olarak piyasamıza pozitif yansıma potansiyeline sahip olsa bile özellikle Avrupa bölgesindeki zayıflama Türkiye'yi etkileyebilir.
İyi haftalar...