Hisarcıklıoğlu'ndan hedefler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu, bir yandan 2012 yılında Türkiye'nin önündeki 5 olumsuzluk ve 5 olumluluğu açıklamış. Bir yandan 14 yıl önce yüzde 19'larda olan 35-54 yaş aile reisi işsizliğinin son yıllarda yüzde 35'lere yükselmesinin yarnttığı önemli olumsuzluğun altını çizmiş. Bir yandan da kadın emeğinin 12 milyon artması ve yüzde 40 verim artışı ile bizi 17. Büyük ekonomiden 11.'liğe yükselteceğine bağlı hesabı ortaya koymuş.               
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin Kartepe Ekonomi zirvesinde "Hedeflerine doğru ilerleyen Türkiye: Nereye odaklanmamız lazım?" başlıklı sunumunda Türkiye'nin büyümesi, sanayinin Anadolu'ya yayılması öne çıkan bölgeler, özel sektörün büyümeye katkısı, işsizliğin değişen yapısı, 35-54 yaş aile reisi işsizliğinin hızlı artışı, bu alandaki işsizlere UMEM'in hizmet sektöründe çalışacak eğitim vermesinin önemi, kadınların istihdama katılması ve verimlilik artışının yaratacağı ivme konularını içeren görüşlerini ortaya koyuyor.
Hisarcıklıoğlu 2012'de Türkiye'yi etkileyecek 10 faktörü sıralarken, bunlardan 5'inin olumlu, 5'inin olumsuz olduğunu vurguluyor. Olumlu faktörler içersinde özel sektörün yatırım şevkinin devamı, iç piyasanın canlılığını koruması, özel sektörün iç ve dış borç çevirme kabiliyetinin yüksekliği, kamunun bütçe acığı ve borçlanmasının düşüklüğü ve yatırım teşvik sisteminde olumlu beklentileri sayıyor. Olumsuz faktörleri sıralarken de, fiyatları yükselen enerjiye artan bağımlılık, enflasyondaki katılık, yetersiz yurt içi tasarruf oranı, Avrupa krizinin geleceği, İran ve Suriye kaynaklı siyasal gerilim konularının altını çiziyor.
TOBB Başkanı orta vadede Türkiye'nin gündeminde önemsenmesi gereken konuların, rekabet gücünü artıracak önlemler, işsizlikle mücadele ve istihdam artışı ile yapısal reformların sürdürülebilirliği olduğunu belirtiyor.
Hisarcıklıoğlu, mücadelenin gerekli olduğu işsizlik konusuna değinirken 2001 yılından bu yana işsizliği yüzde 10'a oturduğunu ve mutlaka aşağıya çekilmesi uğraşına girilmesini öneriyor. TÜİK verilerine göre işsizlik içersinde 1996 yılında yüzde 19 oranında olan 35-54 yaş işsizlerin oranının yüzde 35'e çıkmasının gelecek açısından çok önemli yapısal problem yarattığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "35-54 yaş demek ailesi çocuğu olan insanlar işsiz kalıyor demektir. Onlar işsiz kalırlarsa evlerine bakacak kimse olmaz." Değerlendirmesini yapıyor.
Hisarcıklıoğlu, bu yaştaki insanların Hizmet sektörüne uygun elemanlar haline getirilebilmeleri için,UMEM projesinde bu alana yönelik eğitim çalışmalarını hayata geçirmeyi amaçladıklarını açıklıyor.
TOBB Başkanı Hisarcıklıooğlu, kadınların iş yaşamında yer almasının, emeğinin ve emek verimliliğinin çok önemli olduğunu belirterek, " Sadece Kore'nin kadın istihdamı ve verimliğini yakalamış olsaydık, bugün dünyanın 17. büyüklükteki ülkesi değil altı basamak yukarıda 11. Büyük ekonomisi olurduk" değerlendirmesini ortayla koyuyor. Kadın emeğinde 12 milyonluk istihdam katkısının 734 milyar dolarlık GSYİH'mızı 1 trilyon 100 milyara sıralamamızın 13. lüğe çıkarabileceğini belirten Hisarcıklıoğlu, kadın emeğinde verimliliği de yüzde 40 oranında artırabilirsek, büyüklüğümüzün 1trilyon 500 milyar dolara çıkarken 11. sıraya yükselebileceğimizin altını çiziyor.
Hisarcıklıoğlu'nun ortaya koyduğu hedefler bugün uzak görülse de, bu yolda adımlar atılmasının gerekli olduğu gerçeğini de bize hatırlatıyor. Çünkü 72 milyon 376 binlik nüfusumuz içersinde yüzde 50.4'ü kadın yüzde 49.6'sı erkek. 15 yaş üzeri nüfus 53 milyon 593 bin iken işgücüne katılma oranı yüzde 49.9 ile 26 milyon 725 bin. İşgücüne dahil olmayanlar ise 26 milyon 867 bin. İşgücüne dahil olanlar kadın nüfus oranı yüzde 20'lerin biraz üzerinde. O nedenle işgücüne dahil olmayanların içersinde kadın nüfusu erkeklere göre çok yüksek. Eğer bunlardan bir bölümü Hisarcıklıoğlu'nun belirttiği gibi emeklerini üretim alanına sunabilirlerse, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacaklardır. Son yıllarda kadın emeğindeki artış bunun en doğru göstergesidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar