Hisarcıklıoğlu: Odaklanmamız gereken riskler değil fırsatlar
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin 12. Kartepe Ekonomi zirvesinde, “Dünyada ve Türkiye’de Ekonomik Görünüm” başlıklı geniş bir sunum yaparken, “Odaklanmamız gereken riskler değil fırsatlar” diyerek iyimser bir yaklaşım ortaya koydu.
Hisarcıklıoğlu, “kötümserliğin bulaşıcı olduğu, salgın hastalık haline getirilmemesi gerektiğinin” altını çizerek, “Türkiye zor bir coğrafyada ve zor bir dönemden geçiyor. Böyle dönemde ülkenin meselelerine orta vadeli perspektiften bakmanın sağlıklı olacağını düşünüyorum. Güncel sorunlara zoom yapmanın yerine, genel trendlere bakmak daha faydalı. Tek tek ağaçlar yerine ormanın tümüne bakmalıyız. Fırsatlara odaklanırsak başarırız” değerlendirmesini yaptı.
Küresel ekonominin toparlandığını. En önemli pazarımız AB ekonomisinin geçen yıl 1.5 olan büyümesinin bu yıl 1.7 olacağı tahminini güzel bir gelişme olarak niteleyen Hisarcıklıoğlu, “AB sürecinin canlanması, petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesiyle azalan enerji maliyetleri, kamu disiplininin sürmesi bizim için büyük fırsat” diyerek, iyimser olunmasını öneriyor.
Kötümser bakışın etrafa negatif enerji yaydığını, herkesin olumsuz bakmasına neden olduğunu ifade ediyor. İyimserliğe dönük iki dış değerlendirmeden söz eden Hisarcıklıoğlu, bunlardan birinin Harvard’ın “Türkiye kendi liginde 2020’ye kadar en hızlı büyüyen ikinci ülke olacak” değerlendirmesi, diğerinin IMF’in “Türkiye 13. büyük ekonomi olacak” değerlendirmesi olduğunu belirtiyor. Hisarcıklıoğlu, “İçimize kapanıp kavga etmeden üretime odaklanırsak, IMF ve Harvard’ın bizimle ilgili tahmini tutar. Harvard potansiyele bakıyor. Türkiye’nin bu potansiyeli var. Kavga etmeyelim, geleceğimize odaklanalım” diyor.
Hisarcıklıoğlu, gelişmeyi değerlendirirken, Türkiye’nin gece ışıma haritasındaki gelişme ve dengeli dağılımından söz ediyor. “Türkiye’nin gece ışıma haritası refahın arttığını ve ülke çapında daha dengeli dağıldığını gösteriyor. Işıkları bütün Anadolu’ya yaydık. Sıra yaydığımız ışıkları parlatmakta” değerlendirmesini yapıyor.
Hisarcıklıoğlu, zenginliğin artırılması için üç anahtara ihtiyaç olduğunu, bunların, kadın girişimci sayısını artırmak, inovasyon ve markalaşma olduğunu söylüyor. 2014 yılında OECD kadınların çalışma hayatına katılma endeksinde sondan üçüncü sırada olduğumuzu, 2015’te kadın girişimci ve kadınların kurduğu şirket sayısında önemli artış kaydedildiğini bunun güzel bir gelişme olduğunu belirtiyor. Küresel inovasyonda Türkiye’nin üst sıraları hedeflemesi ve bu konuya odaklanması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, markalaşma konusuna değinirken, “Türkiye’nin 1 kilogram ihracatının ortalama değeri 1.6 dolar. Bu tasarımlı ürünlerde 2.5 dolara, markalı ürünlerde 4.7 dolara, patentli ürünlerde 6 dolara yükseliyor” diyerek markalaşmanın önemini ortaya koyuyor.
Hisarcıklıoğlu, risklerimizin neler olduğuna değinirken, “Risklerimiz herkesin bildiği gibi coğrafyamızdaki karışıklık, terör olayları, Fed kaynaklı belirsizlik, petrol ihraç eden ülkelerin alım gücünün zayıflaması ve özel sektör borçluluk oranının yüksekliği” sıralamasını yapıyor.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yeni dönem için, dünya ve Türkiye'de ekonomik görünümünde riskler ve sorunlar olmasına karşın, güncel sorunlara odaklanıp risklerle kötümserlik yaymak yerine orta vadeli fırsatlara odaklanarak, üretim artırıcı girişimlerle iyimserliği yaymamızı öneriyor.