Hintli Arvind, İzmirli Polser'le ortak oldu

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Hindistan'ın en önemli sanayi şirketlerinden Lalbhai Group, Türkiye'nin önde gelen lamine kompozit panel üreticisi Polser ile işbirliği kararı aldı. Lalbhai Group'un amiral gemisi şirketi Arvind Limited ile Türk firması Polser, birlikte düz ve oluklu fiberglas levha üretecek. Yeni ortaklığın yüzde 60'lık hissesi Hintli Arvind'e, geri kalanı ise Türk şirketi Polser'e ait olacak.

Arvind Materials'ın CEO'su Ashish Kumar, hazır giyimde var olan Arvind markasının sanayide de hızlı büyüdüğünü, gelişmekte olan modern ev yapımında da Türk şirketi Polser ile önemli bir adım attıklarını belirtti. Yeni ortaklığın yakın dönemde üretim yapacağını anlatan Kumar, Hint basınına yaptığı açıklamada "Fabrikayı Hindistan'daki Ahmedabad kentinde kuracağız. 10 yıl içinde birkaç yüz milyon dolarlık gelire ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.

Mahatma Gandhi'nin en büyük destekçisi

1.7 milyar dolarlık büyüklüğü olan Arvind'in çalışan sayısı 42 bine yaklaşıyor. Denimde dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Arvind, Tommy Hilfiger, US Polo, CK, GAP, Nautica ve Sephora gibi 15 global giyim markasının da Hindistan'daki iş ortağı. 1931'de Kasturbhai Lalbhai tarafından kurulan Arvind'in başında yine aynı ailenin üyeleri var. Modern Hindistan'ın en önemli isimlerinden biri olan Kasturbhai Lalbhai, ülkedeki tekstilin mimarlarından.

1923'te Hint Meclisi'ne giren Kasturbhai Lalbhai, 1930'larda Mahatma Gandhi'nin en önemli destekçilerinden biri oldu. Gandhi'nin Swadeshi Hareketi'nde yer alan Kasturbhai Lalbhai, Maliye Bakanlığı'nde Ekonomik Komite Başkanlığı, Yatırım Merkezi Yöneticiliği gibi görevler yaptı.

Kasturbhai Lalbhai, Mahatma Gandhi Fonu'nun uzunca süre mütevelli heyet başkanlığını da yürüttü. Şirketin başında ise şu anda oğlu Sanjay Lalbhai var. Hintli şirketin ortak olduğu Polser ise Çınar Grubu'na ait. 1980'de kurulan şirket, 1986 yılında cam elyafı takviyeli plastik şeff af oluklu levha üretimine başladı. Alanında dünyanın en büyüklerinden biri olan, ABD'den Yeni Zelanda'ya farklı coğrafyalara ihracat yapan Polser'in İzmir'deki fabrikasında 120 kişi çalışıyor.

***

Genç inşaatçılardan Karadağ'a ikiz kule

Doğuş Grubu'ndan Tosyalı Holding'e, Global Holding'den Net Holding'e Türk şirketlerinin yeni gözdesi dağılan Yugoslavya'nın en küçük ülkelerinden biri olan Karadağ. Özellikle turizme yoğunlaşan Türk yatırımlarına şimdilerde bir yenisi daha eklendi. İnşaatın genç nesil temsilcilerinden 3 yatırımcının bir araya geldiği başkent Podgorica merkezli Mia Investment, ülkenin turistik kenti Budva'da iki kule yapıyor. Mia Budva adlı projenin ortakları ise İki Desing Group'un ortağı Murat Kader, Arıkan Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Habip Arıkan ve TAV'ın CEO'su Sani Şener'in oğlu olarak tanınan Sera Group'un Genel Müdürü Ahmet Ozan Şener.

Budva'da her biri 15 katlı iki farklı binayı kapsayan projede 208 konut projesi ile bir rezidans olacak. 144 odalı otel ise 5 yıldızlı kategoride hizmet verecek. Adriyatik Denizi'nin kıyısında yer alacak olan projede ayrıca 3 bin metrekarelik alana kurulu 29 mağazadan oluşan bir alışveriş merkezi de bulunacak. Projenin toplam alanı ise 50 bin metrekareden fazla olacak. Son dönemde Rus turistlerin ilgi gösterdiği Karadağ'da otellerin büyük kısmını 4 yıldız statülü tesisler oluşturuyor. Ülkede yeni yeni 5 yıldızlı otel yatırımları özellikle Türk, İtalyan ve ABD'li yatırımcılar tarafından yapılıyor.

2015'te sadece 29 Türk şirketi vardı

Mia Budva projesi, geçtiğimiz hafta Kalkınma ve Turizm Bakanlığı'ndan ön onayını aldı. Eğer anlaşma sağlanır ve Türk girişimcilerin projesi devam ederse Karadağ'ın en lüks yapılarından biri önümüzdeki yıl hayata geçecek.

Hatırlatmakta fayda var. 2015'e kadar Karadağ'da Türklerin kurduğu işletme sayısı sadece 29'du. Bu sayı 2016'da 71'e, 2017'de ise 435'e çıktı. Ülkenin Vergi Danışma Birimi'ni yöneten Melica Vuletic'e göre bu sayı 2018'de bin 545'e kadar ulaştı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar