Hindistan’da yarım asırlık Kongre yönetiminden Mudi yönetimine
Son Hindistan seçimleri dünyada önemli yankı uyandırırken, 49 yıllık Kongre partisinin yönetimine son verildi. Bu yönetime son veren kişi Gujarat eyaletinde 2 yıldır başbakanlık görevini yürüten Mudi oldu.
Seçim sonuçlarını yorumlayanlar arasındaki iktisatçılar, yaklaşık on yıldır orta gelir tuzağına girmiş olan ülkede, bu yetmezmiş gibi bir de üç yıldır yaşanan durgunluk içinde enfl asyonun (stagfl asyon) seçim sonuçlarına etkisinden söz ediyorlar. Ülkede büyüme sadece yüzde 4, enfl asyon ise yüzde 9. Bu durumda 1.1 milyar nüfusa yeni lider Mudi, “Vikas” (kalkınma ve gelişme) vaat etti ve halkı bu vaadi ile kucaklamış oldu. Ekonomistler bunun seçim sonuçlarına etkisini şaşırtıcı bulmuyorlar.
Mudi’nin en önemli özelliği ekonomik gelişmeci tutumu. Net bir programı var. Ülkenin kısa vadede toparlanması, büyümenin hızlanması ve en önemlisi yabancı sermaye girişinin yeniden başlaması bekleniyor. Güney Asya’daki dengeler açısından bu değişim büyük önem taşıyor. Hindistan, ABD için Çin’i dengeleyen yeni bir güç olabilecek. Japonya hemen Hindistan ile karşılıklı stratejik işbirliği anlaşması imzalamaya hazır olduğunu bildirdi. Mudi’nin yemin törenine Pakistan lideri Navaz Şerif’in iştiraki bir Hint-Pakistan olası barışının işareti sayıldı. Çin ise Mudi’yi Nikson’a benzeterek Hindistan’ın yeni Nikson’u olarak tanımladı.
Mudi, Gujarat eyaletinde 2 yıldır başbakan olarak görev yapıyordu. İktidarında en temel özellik otoriterliğiydi. Kimse ile iktidar sorumluluğunu paylaşmıyordu. Hindu olmayan Müslümanlara farklı din ve inançlara sekter ve yer yer çok acımasız tutum içindeydi.
Müslümanlar, 1952’den bu yana parlamentoda en düşük sayıda yer aldılar. İktidardaki BJP’nin hiç bir Müslüman milletvekili yok. Kısacası hükümet görüntüsünde bir başkanlık sistemi yönetimiyle karşılaşmamız kuvvetle muhtemel. Zaten The Economist dergisi Mudi için “Hindistan’ın Lee’ si diyor” (Lee Singapur’u kuran, sonra da demir bir el ile 40 yıl yöneten kişiydi ).
Mudi ne vaat ediyor?
Vikas (kalkınma ) Mudi’nin en çok kullandığı kelime oldu. Otoriterlere has bir popülist slogan olarak kalkınmanın kullanılması şaşırtıcı değil. Halk da ona seçim meydanlarında “gujarat” (ganimet) diye seslendi. Bu da şaşırtıcı olması gereken bir durum. Bunun dışında Mudi bir popülist ajandasında olacak şeylerle halkın karşısına çıktı. İyi bir su kaynağı, yeterli enerji, sürdürülebilir yollar, başaran bir sanayi... Bunlar söylenirken “İyi zamanlar önümüzdedir, bunun için gelin iyimser olalım” şeklinde genelde tekrarlanan bir mesaj verdi. Bir de “ Daha az hükümet daha fazla yönetişim” sıkça tekrarladığı bir parola oldu.
Mudi bu söylemiyle halkın kendisini iktidara taşımasını sağladı. Bakalım onlara vaat ettiklerini ne oranda yerine getirebilecek ve daha az hükümet daha fazla yönetişim derken, ortaya koyduğu katılımcı yönetimi ne oranda hayata geçirebilecek.