Hindistan'ın milyarderi İngiltere'den çok

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

 

 

20 yıldır güçlü bir ekonomik büyüme sergileyen Hindistan, Afrika'dan daha fazla fakir halka; İngiltere'den daha fazla milyardere sahip. Ülkedeki mobil telefon sayısı, tuvalet sayısıdan daha fazla.

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, bir süre önce yaptığı açıklamada, dünya ekonomisine yönelik sorunların derinleşmeye başladığını; gelişmiş ülkeler gibi, gelişmekte olan ülkelerin de duvara tosladıklarını dile getirdi. Roubini, olası felaketleri engellemek için siyasilerin liderlik ve vizyon sergilemeleri gerektiğini söyledi.

Hindistan da, ekonomik büyümenin net bir şekilde hız kestiği ülkelerden birisi. 
Hindistan'daki iş dünyası liderleri ve yatırımcılar, bir süredir Manmohan Singh yönetimindeki ülkenin ekonomik büyümesinden umudu kesmiş durumdaydılar. 80 yaşındaki Singh ise 14 Eylül'den bu yana yorumcuların "Bing Bang" (Büyük Patlama) adını verdikleri bir dizi ekonomik reform açıkladı.

Bütçe açığının kapatılması için dizel ve doğalza zam yapıldı. Yabancı yatırımcıların Hindistan'da süpermarket veya mağaza açmalarının; havayollarında ve hatta bazı kamu kurumlarında hisse satın almalarının önü açıldı.

Yatırımcılar, hükümetin bu çabalarını olumlu karşılarken, iş adamları tepkili.  Hatta bazı kamuoyu yoklamaları Singh'in "halk karşıtı" reformları yüzünden, seçimlerde malubiyete uğrayabileceğini ortaya koyuyor.

Peki sekiz senedir neredeyse hareketsiz duran Singh, neden aniden böylesi bir riski göze aldı? Uzmanlara göre, bunun nedeni Hintli liderin başka seçeneğinin olmaması.
Singh'in bu reformları haklı kılmak için yaptığı açıklamalar şöyle: "Bu tür bir sorunu en son 1991 yılında yaşadık. Kimse bize borç vermek istemiyordu. Güçlü ve kararlı adımlar atarak bu krizden çıktık. Bu adımların olumlu sonuçlarını görüyoruz. Bugün aynı durumda değiliz; fakat insanlar ekonomimize güvenlerini kaybetmeden hareket geçmek zorundayız."

Dengesiz tablo

Financial Times'da yer alan Gideon Rachman imzalı yazı, aslında Hindistan'ın 20 senelik hızlı büyüme sonucunda ulaştığı dengesiz tabloyu son derece net bir şekilde yansıtıyor. Hindistan bugün hem fakir hem de zengin bir ülke. İşte bunu ortaya koyan rakamlar:
. Hindistan dünyanın en büyük 10. ekonomisi konumunda. 2030 yılına kadar dünyanın en büyük 3. ekonomisi olması bekleniyor.
. Ülkenin tüketici pazarı çok hızlı büyüyor. Ülkedeki cep telefonu sayısı, tuvalet sayısından fazla.
. Hindistan'daki fakir insanların sayısı Afrika'dan daha fazla; ülkedeki milyarderlerin sayısı ise İngiltere'den daha fazla.
. Hindistan hem uluslararası yardım kuruluşları hem de çok uluslu şirketler için önemli bir çekim alanı.
. Kurumsal Hindistan o derece zengin ki, dünyaca ünlü markaları satın alabiliyor.
. Ülkedeki döviz rezervi 300 milyar dolara ulaşıyor.
. Hindistan'ın nükleer silahları ve uzay programı var. Bir süre sonra Mars'a bir uzay aracı gönderecek.
. Hindistan dünyanın en büyük silah ithalatçısı; ülke en son olarak Fransa'dan 10 milyar dolarlık yeni jet satın alacağını açıkladı.
. Budaun gibi bölgelerde, Hintli çocuklar yeterince beslenemiyorlar. Bölgedeki evlerin büyük bir bölümünde tuvalet bulunmuyor. Unicef bu soruna çözüm sağlamak için bir program başlattı.
. Hindistan'ın toplam nüfusu 1.2 milyara ulaşıyor. 600 milyon kişinin evinde tuvalet yok.
. Unicef rakamlarına göre geçtiğimiz yıl 5 yaş altında 1.7 milyon çocuk temizlik koşullarının sağlanamaması yüzünden hayatını kaybetti. Bu oran dünya genelinde meydana gelen beş yaş altı çocuk ölümlerinin dörtte birine denk geliyor.
. Ülkedeki çocukların yüzde 42'si, normal kilonun altında.
. Her ne kadar Hindistan,  Çin ile birlikte yükselen bir süpergüç olarak gösterilse de, durum aslında biraz daha farklı. Hindistan'da GSYIH oranı, Çin'in GSYIH'sının üçte birinin altında.

Yardım yapmalı mı yapmamalı mı?

Hindistan'ın hem fakir hem de zengin bir ülke olması, sadece Hintliler için değil, yabancılar için de oldukça kafa karıştırıcı bir durum.
Örneğin İngiltere, Hindistan'a yardım gönderip göndermeme konusunda kararsız.
İngiltere'den daha fazla sayıda milyardere sahip olan Hindistan'ın bütçe açığının İngiltere'den daha az; döviz rezervinin ise daha fazla olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Aslında Hindistan'ın, tüm dengelerin tersine döndüğü, zenginle fakirin birbirine karıştığı dünyanın küçük bir yansıması olduğunu söylemek çok yanlış olmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar