Het Financieele Dagblad: Fransız kamu şirketleri düşük vergi peşinde
Hollandalı ekonomi gazetesi Het Financieele Dagblad’a göre, Fransa’nın büyük kamu şirketleri vergi yüklerini azaltmak için Hollanda’da holding kuruyorlar. Önce Louis Vuitton’un patronu Bernard Arnault. Sonra dünyaca ünlü Fransız aktör Gerard Depardieu. Her ikisi de lüks vergisi ödememek için Fransız vatandaşlığından vazgeçtiler ve Fransız hükümeti tarafından büyük eleştirilere
maruz kaldılar. Hatta Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, Gerard Depardieu için “sefil zengin” tanımını bile kullandı.
Fransız hükümeti, Arnault ve Depardieu’yü eleştirirken, Hollandalı ekonomi gazetesi Het Financieele Dagblad oldukça ilginç bir iddiada bulundu. Gazeteye göre içlerinde EDF, GDF-Suez, Veolia gibi şirketlerin bulunduğu yaklaşık 20 Fransız grup, Hollanda’da hoding kuruyor. Amaç, daha düşük vergi ödemek. Hollandalı Het Financieele Dagblad’ın haberinin ardından, Fransız haber ajansı AFP, isimi geçen bazı şirketlerin bu haberi yalanladığına yer verdi.
Het Financieele Dagblad, kendi gerçekleştirdiği araştırmaya dayanarak, son dönemde Hollanda’da bir ya da daha fazla finans holdingi kuran Fransız şirketlerin sayısının arttığına yer veriyor. Hollandalı gazeteye göre, yıllık ciroları 2 milyar euronun üzerinde olan yaklaşık 20 büyük Fransız şirket, ikili vergi anlaşmalarından yararlanmak için bu yola başvuruyor.
Bu şirketler arasında eski kamu şirketleri olduğu gibi, devlet payının yüksek olduğu şirketler de bulunuyor. Enerji şirketleri EDF ve GDF Suez; savunma sanayi devi Thales ve su şirketi Veolia dikkat çeken şirketler arasında. Bu dört şirketin en önemli ortak özelliği, her birinde devlet payının oldukça önemli boyutta olması. Hatta Fransa’nın elektrik şirketi EDF’te devletin payı yüzde
84’e ulaşıyor. Het Financieele Dagblad’ın sıraladığı 20 şirket arasında yer alan dikkat çekici bir isim de France Telecom.
Fransız şirketlerden tepki
Haberde ismi geçen şirketler, Hollandalı gazeteye tepkisiz kalmadılar. Veolia, Hollanda’da hiçbir finans holdingi olmadığını açıkladı. GDF Suez ise Hollandalı holdinglerinin olduğunu kabul
ederek, bunu ülkenin gaz ve elektrik sektörlerindeki yoğun mevcutiyetine bağladı. GDF Suez, “Bu holdingler ülkede geliştirmekte olduğumuz faaliyetlerle ilgili, vergi ile ilgili değil” açıklamasında
bulundu.
Savunma sanayi devi Thales, 1992 yılından bu yana Hollanda’da faaliyet gösterdiğini; ülkede önemli “kökleri” olduğunu ve savunma sanayinde birinci konumda bulunduğunu kaydetti.
Şirketten yapılan açıklamada, “Hollanda’daki holdingler yıllardır faaliyetlerini sürdürüyorlar ve bunun nedeni kesinlikle vergi ile ilgili değil” yorumuna yer verildi. France Telecom ise yorum yapmamayı tercih etti. Het Financieele Dagblad’a göre, EDF’nin Hollanda’da üç adet holdingi var: Bunlardan ikisinin 2011 sonunda kurulduğunu iddia eden dergi, bu holdinglerin EDF’in Polonya’daki santrallerini de kapsadığına yer veriyor.
Gazeteye göre, EDF bu katılımlardan elde edeceği gelir için Fransa’da yüzde 5 oranında vergi ödeyecekken, Hollanda’da bu vergiden kurtulmuş oluyor. “Doğrudan Fransa yerine, Hollanda yoluyla Polonya’ya yatırım yapmak daha ilgi çekici” yorumuna yer veren Hollandalı gazete, bu arada bunun Fransız şirketlere ne boyutta bir vergi tasarrufu sağladığına dair net bir bilgi olmadığını kabul ediyor.
Gazetenin yorumlarını eleştiren EDF ise, bu holdingleri kurmadığını; fakat 2011 yılında Alman enerji şirketi ENBW’nin Polonyalı şirketlerdeki katılımını satması yoluyla devraldığını ifade ediyor.
IKEA da Hollanda’da kayıtlı
Bu arada Fransız şirketlerinin yanı sıra, İsveçli İKEA; Avrupalı EADS; Fransız-Japon ortaklığı Renault- Nissan da Hollanda’da kayıtlı olan şirketler arasında yer alıyor. Hollanda vergi idaresinin yatırımcılara sunduğu vergi anlaşmaları sayesinde, ülkenin az vergi ödemek isteyenlerin cenneti haline geldiğini söylemek yanlış olmaz.