Hesabı beyefendiler ödeyecek

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Hatırlayacaksınız salı günkü köşemizde şike soruşturmasının sonuna doğru yaklaştığımız kabulüyle kesilecek cezalar üzerine fikir jimnastiği yapmıştık. "Fenerbahçe'ye yancı mı aranıyor?" başlıklı yazımıza olumlu - olumsuz pek çok tepki geldi. Bazı futbolseverler gündeme gelen haberlerin ve oluşan havanın tam da bizim dediğimiz gibi "küme düşürmeme ama ceza kesme" yönünde olduğunu vurgularken kimi okurlarımız da "şike yapanın küme düşmediği" her neticenin ülkede futbolu baltalayacağını öne sürdüler. Biz bu tartışmaları yaptığımız esnada ışık hızıyla değişen gündeme elbette yeni gelişmeler eklendi. Bunlardan bir tanesi Fenerbahçe adına açıklamalarda bulunan ikinci başkan Nihat Özdemir'in, "Federasyonun vereceği kararlara saygılıyız" ifadesi diğeri ise eski yöneticilerden Hakan Bilal Kutlualp'in, "Federasyon biran evvel karar verecek. Kulüplerle şahısları ayıralım. Şahıslar aklanınca geri gelirler. Suçları varsa cezalarını çekerler." şeklindeki beyanları. Peki, bu beyanatlar neden bu kadar önemli?

Şike yapıldığı iddia edilen maçlar silsilesinde kulüplerle şahısları ayırabilmek ne kadar mümkündür? Açık söyleyeyim, benim penceremden bakıldığında "Topunuzu keserim!" demekle "Cezaları şahıslara keselim." demek arasında hiçbir fark yoktur. İkisi de futbolu bitirir. Bir tanesi hasbelkader bulduğu boş alanda taştan kurduğu kalelerle top koşturan çocukların hayallerini yıkarken, diğeri cebinden arttırdığını kombine bilete, dekodere, formaya ve atkıya yatıran milyonları dümdüz eder. Konulduğu kabın şeklini alan sıvı misali şike soruşturmasına konu olmuş takımların büyüklüğüne göre karar verilecekse "adalet" bunun neresinde? Biraz katı olmak lazım, konjonktüre göre şekil almamak lazım. Kabul edelim ki, Mehmet Ali Aydınlar "çok iyi bir Fenerbahçeli" olarak hem gönlündeki takım hem de Türk futbolu açısından tarihin belki de en kritik virajında TFF'nin başkanlık koltuğuna oturdu. Onun giydiği ateşten gömleği bizler giyebilir miydik bilmiyorum. Ancak şu da var; bizim dilimize argoda "hesabı kilitlemek" diye bir deyim yerleşmiş. Bir mekânda yiyip içtikten sonra tüm hesabı bir kişinin üstüne yıkarsanız hesabı kilitlemiş olursunuz. Şimdi "sofrayı kuran kaldırsın" pişkinliği içinde "Hesabı beyefendiler ödeyecek" diyerek her şeyi Aziz Yıldırım'ın, Şekip Mosturoğlu'nun üzerine yıkacaksak, Fenerbahçe taraftarları yüzlerce araçlık konvoylarla neden kulüp binasına değil de Metris'e gidiyor? Etik kurul incelemeleri sonucunda şike yapıldığına kanaat getirirse Aziz Yıldırım bu faaliyetleri Zanzibar milli takımının âli menfaatleri için mi yürütmüş olacak? Daha önce de değindiğim gibi; eğer futbol federasyonunun, kulüplerin ve yayıncı kuruluşun bir kaosa sürüklenmemesi adına hükmü kesinleşmemiş bu davada "küme düşürme cezası" rafa kaldırılacaksa, buna itirazım yok. Gereken düzenlemeler yapılır, karar verilir. Fakat bu işin profesyonellerinden oluşturulan etik kurul şike yapıldığına kanaat getirirse, önce şampiyonluk kupasını maddi kazançlarıyla birlikte hak eden takıma takdim etmek gerekir. Küme düşürme cezası uygulanmadığına göre de bu işlerin muhatabı takımlara "kayda değer" puan silme cezaları verilir. Aksi halde sadece şahısların cezalandırıldığı bir karar sonrası dünyanın en absürt soruşturmasıyla tarihe geçme şansımız yüksek. Kısacası, "Joga bonito" saydığımız futbolu "Joga injusto" haline getirmemek elimizde.

Dünya liglerinde transfer

· Santos'ta sergilediği performansla Avrupa'nın dev kulüplerinin transfer listelerine giren Neymar, kısa süre için Brezilya'yı terk etmeye hazırlanıyor. Hali hazırda Real Madrid, Barcelona, Juventus, Chelsea ve PSG Neymar'ı isteyen kulüpler arasında. Santos, yıldız oyuncusu için 45 milyon euroluk bir bonservis bedeli belirlemişti. Ancak Neymar'ı isteyen kulüplerin sayısının artması, fiyatın da yükselmesine neden olabilir.

· Arsenal'in yıldızı Cesc Fabregas artık Barcelona'ya çok yakın. Katalan ekibinin son olarak Arsenal'e 34 milyon euro önerdiği ve ilerleyen dönemde ödenecek ekstralarla bu rakamın 40 milyon euroyu bulacağı tahmin ediliyor. Arsenal'in ise Fabregas'ın yerini doldurmak için Valencia'nın yıldızı Juan Mata ile görüşmelere başlaması bekleniyor.

· Manchester City, Newell's Old Boys'un genç yıldız adayı Eugenio Isnaldo'nun transferinde öncelik kazanmak için girişimlere başladı. Cruz del Sur'a konuşan Arjantin ekibinin yöneticisi Jorge Ricobelli, City'nin 17 yaşındaki oyuncuyu deneyeceğini söyledi. Bir anlaşma sağlanması halinde, Newell's oyuncusunu satmak istediğinde ilk pazarlığa oturması gereken kulüp Manchester City olacak.

· Schalke 04 Sportif Direktörü Horst Heldt, Rubin Kazan'ın Klaas-Jan Huntelaar'ı transfer etmek istediğini açıkladı. Heldt Rubin'in önerdiği bonservis bedeli hakkında herhangi bir açıklama yapmasa da Rus kulübünün 14 milyon euroluk bir teklifle Schalke'nin kapısını çaldığı öğrenildi. 2010'da Milan'dan transfer edilen golcü futbolcunun Ruhr ekibiyle iki yıllık daha sözleşmesi bulunuyor.

· Premier Lig'in çiçeği burnunda ekiplerinden Swansea City, İspanya'da 1 sezon forma giydikten sonra Hercules'ten ayrılan David Trezeguet'i kadrosuna katmak istiyor. 33 yaşındaki David Trezeguet, 1995'te Monaco'ya katıldıktan sonra burada 5 sezon oynamış ve daha sonra 10 yılını geçireceği ve efsaneleşeceği Juventus'a transfer olmuştu.

· Serie A'nın son şampiyonu Milan, Teknik Direktörü Massimiliano Allegri ile 2014 yılına kadar sürecek bir kontrat yapmaya hazırlanıyor. La Gazetta dello Sport'un haberine göre Milan, performansından son derece memnun olduğu Allegri ile 2012 yılına kadar olan mevcut sözleşmesini yenileyecek. Milan, Serie A'da sezon açılışını Allegri'nin eski takımı Cagliari ile yapacak.

Türkiye liglerinde transfer

· Sergilediği performansla Nobre, Bobo ve Nihat Kahveci'nin yokluğunu aratmayacağı yönünde sinyaller veren Bebe'nin sakatlığı, Beşiktaş yönetimini harekete geçirdi. Yapılan testler sonrasında 6 ay sahalardan uzak kalacağı belirtilen başarılı golcünün sözleşmesi devre arasına kadar askıya alınabilir. Forvet bölgesine düşünülen ilk adaylar ise Vela, L.Damiao ve Jackson Martinez.

· Son dönemde yükselişe geçen ve önemli başarılar yakalayan Bursaspor'un önemli isimlerinden Ozan İpek, kulübüyle olan sözleşmesini 2015 yılına kadar uzattı. Daha önce Werder Bremen, Lazio ve Galatasaray gibi kulüplerin transfer listesine girdiği iddia edilen başarılı orta saha oyuncusu, yeşil-beyazlı kulüpte kalma kararı aldı. 2009'dan bu yana Bursaspor forması giyen Ozan İpek, 64 maçta 10 gol atma başarısı göstermişti.

· Fenerbahçe'den ayrılması gündemde olan Diego Lugano'yla şimdi de Lazio ilgileniyor. Sky Sport Italia'nın iddiasına göre Roma ekibinin Lugano'nun transferini 3,5 milyon euroya bitirmesi bekleniyor. Habere göre Juventus ise Chelsea'den Alex veya Zenit'ten Bruno Alves'e yönelecek.

· Transferin hızlı ekiplerinden Galatasaray, yıldız orta saha oyuncusu Arda Turan'ın gidişi sonrasında çalışmalarını hızlandırdı. Milli oyuncunun alternatifi olarak düşünülen isim ise Arsenal'in başarılı oyuncusu Andrei Arshavin. Basında yer alan Adebayor iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten ikinci başkan Ali Dürüst, "Adebayor için bir çalışmamız yok. Arshavin ise gündemimizde olan bir isim. Gelme ihtimali var" diye konuştu.

· Bursaspor'un Ligue 1 şampiyonu Lille'de forma giyen hücuma yönelik orta saha oyuncusu Ludovic Obraniak'ı yakından takip ettiği iddia edildi. Sezon başında adı Galatasaray ve Paris-Saint Germain ile de anılan Obraniak, Polonya Milli Takım forması altında 16 maça çıktı ve 4 gole imza attı.

· Geçtiğimiz yaz Marsilya'dan transfer edilen ve 2010-11 sezonunda sergilediği performansla beğeni toplayan Fenerbahçe'nin golcü ismi Mamadou Niang'ın, takımdan ayrılmak istediği iddia edildi. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde Fransız medyası da Niang'ı Birleşik Arap Emirlikleri takımlarından Al-Ain'in istediğini öne sürmüştü.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016