Herkes cambaza bakarken

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

Avrupa ve Amerika hakkında her gün sayfalarca yazılıp çiziliyor olmasına rağmen Çin çok fazla gündeme gelmiyor. Geldiği zaman da genellikle beylik "Çin ekonomisi çok hızlı büyüyor" cümlesi üzerinde dönen analizleri okuyoruz.

Oysa Çin hiç sağlıklı olmayan ve kesinlikle sürdürülemez bir büyüme modeli uyguluyor ve bir sonraki krizin de baş sorumlusu olacak. İç tüketimden ziyade yatırım ve ihracata dayarak büyüyen Çin ekonomisi 2007 krizinden sonra daha da artan bir ağırlıkla yatırımlara yöneldi. Şu anda büyümenin yaklaşık yüzde 50'si yatırımlar neticesinde sağlanıyor. Yani şu anda global 3 büyük ekonomik bölgenin ikisi aşırı borç ve tüketimin yarattığı sorunlarla boğuşurken  diğeri de çokta uzak olmayan bir gelecekte aşırı yatırımların getireceği durgunlukla boğuşmaya aday. İç tüketimin yatırımlar kadar hızlı büyü(ye)memesi, bürokratik sistemin büyüklüğü nedeni ile pek çok yatırımın aslında verimsiz olması neticesinde sistem bir süre sonra tıkanmaya başlayacak.

Salı günü Çin devlet fonunun bankalarda alım yapmasını geri dönmeyecek kredi miktarı giderek artan finansal sisteme yönelik destek adımlarından biri olarak görüyorum. Çin daha önce bankaların yeniden sermayelendirilmesi için milyarlarca dolar harcamaktan çekinmedi ve elbette sorun çıktığı taktirde yeniden müdahalede bulunacaktır. Ancak aşırı üretim kapasitesi, özellikle bazı bölgelerde yaşanan gereksiz konut yoğunluğu, ve kuru düşük tutmak için yapılan operasyonların bir sonucu olan yüksek enflasyon işleri giderek daha karmaşık hale getiriyor. 

Maalesef ABD ve Avrupa'nın sorunları önümüzdeki birkaç yıl boyunca süreceği için Çin'in 2012 ikinci yarı veya 2013'te net bir şekilde yavaşlamaya başlaması global büyüme üzerinde çok daha sert etki yaratacaktır.

Piyasalara dönersek; ABD bilanço dönemi ve 4 Kasım'a kadar Avrupa'da bir paket açıklanması beklentisi nedeni ile S&P endeksinin 1.240 seviyesine kadar yükselebileceğini düşünüyorum.Ancak 2012'nin ilk yarısında önemli bir dip bekliyorum. Euro ise yine paket beklentilerine yönelik 1.3850 seviyesine kadar rahatlıkla gidebilir. Ancak paket çok iyi dizayn edilmiyor ise, ki zor, büyük bir ihtimalle euro önümüzdeki aylarda da aşağı trendini sürdürecek. Altında ise önümüzdeki yıllarda çok daha yüksek seviyeler bekliyor olsam da 'V' şeklinde bir toplaranma beklemiyorum. 1.550-1.650 aralığı uzun vadeli alım için son derece uygun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019