Herkes belediyelerde çalışmak istiyor!
Sosyal yardımlar dengesiz dağıtılıyor. Son yıllarda çalışabilir durumda olanlar da, olmayanlar da bu yardımlardan faydalanıyor. Bu durum işsiz sayısını da rakamsal olarak artırıyor. Bunu normal hayatınızda da görmeniz mümkün. Mesela geçenlerde bir arkadaşım bir iş yaptırmak için birini tutmuş ve sigorta yaptırmak istemiş. Fakat işçi bu durumda Yeşil Kart'ının iptal edileceğini belirterek sigorta yapılmamasını istemiş. Aksi takdirde çalışmayacağını söylemiş arkadaşıma. Arkadaşım durumu kabul etmeyince de çalışmayacağını söyleyerek gitmiş. Bunun benzeri bir çok örneği çevrenizdeki insanlardan dinleyebilirsiniz.
Bir sıkıntı da işsizlik sigortası. İşsiz kalan insanlar için, belli bir sürede olsa işsizlik sigortasından alınan maaş, insanların azda olsa geçimine bir katkı sağlıyor. İşsizlik sigortası aldığı halde çalışmak isteyenler ise yine çalışmak istedikleri yerde, işsizlik maaşını alacağı süre kadar, sigortasız çalışmak istiyor. İşveren ise işçiyi sigortasız çalıştırmak istemediği için bu işsiz insan ekonomiye kazandırılamıyor. Ve kaybeden şehrimiz ve dolayısıyla ülkemiz oluyor.
Kahramanmaraş'ta bir çok fabrikanın giriş kapılarında “işçi aranıyor' afişlerini görürsünüz. Kentteki yatırımcı, sanayici işçi bulamamaktan şikayetçi. Yeni yatırım yapmayı düşünenler ve mevcut yatırımları devam edenlerin şu andaki en büyük sıkıntısı, işçi sıkıntısı. Herkes belediyelerde şirket işçisi olarak çalışmak istiyor. Böyle yaparsak nasılsa devlet ileride bize kadro verir, sırtımızı devlete dayanırız diye düşündükleri için işsiz olmalarına rağmen fabrikalarda çalışmaya yanaşmıyorlar. Öte yandan seçim döneminde verdikleri sözler nedeniyle belediyeler de bu beklentilere çanak tutuyor, insanlara ümit veriyor.
Sosyal yardım aldığı için çalışabilir durumda olmasına rağmen çalışmayanlar bunlara eklenince iş beğenmeyen, sosyal yardımlarla tembelliğe alışan insanlar çoğalmaya başladı . Sosyal yardımlarla ilgili hükümetimizin bir düzenleme yapması gerekiyor. Gerçekten muhtaç olan ihtiyaç sahiplerine bu yardımlar yapılmalı. Çalışabilecek durumda olanlara değil.
Çalışmayı teşvik etmek için, asgari ücretle çalışanlar sosyal yardımlardan faydalanmalıdır. Asgari ücretle çalışanlar sosyal yardımlardan faydalanırsa tembelliği değil, çalışmayı özendirmiş oluruz. Bu da en azından sanayideki eksik işgücünü gidermemize vesile olarak üretimimizi artırabilir yeni yatırımların önünü açabilir.