Her yerde kitap okuyoruz!
Kütüphanelerin yakından tanınması ve daha çok yararlanılmasını teşvik etmek amacı ile her yıl mart ayının son pazartesi günü başlayan hafta, ülkemizde Kütüphane Haftası olarak kutlanıyor. İlki 1964 yılında yapılan Kütüphane Haftası kutlama etkinliklerinde yurt çapında kütüphane ve kütüphanecilik konularını ele alan konferanslar, sempozyumlar, paneller, seminerler gerçekleştiriliyor, yeni yayınları okuyuculara tanıtıcı sergiler açılıyor, eğitici ve kültürel film ve slaytlar gösteriliyor, kütüphane ve kitapla ilgili çeşitli söyleşiler ve yarışmalar düzenleniyor.
Ancak, kütüphanelerin bilgi petekleri olduğu, oraların balından tattıkça bilgiye ulaşmanın lezzetinin artacağı bilinci yeterince geliştirilebiliyor mu? Sanmıyorum. Oysa bugünkü teknolojiyle öyle geniş olanaklar yaratılabilir ki? Çoğu kütüphanenin raflarında neler olduğunu daha yola çıkmadan evde bilgisayarımızdan öğrenmek, kitabımızı oradan seçtikten sonra gidip ödünç almak, okumak bile mümkün. Ben, 70’li yıllarda Fatih’teki Millet Kütüphanesi’nin o tozlu kartoteksleri arasında nasıl boğuştuğumu hiç unutmuyorum. Tabii güzel şeyler de oluyor, örneğin hafta etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen okuma kültürünün toplumda yaygınlaşması için farkındalık yaratmayı amaçlayan meydanlarda sessiz kitap okuma etkinliği, kültür ve kütüphanecilik camiasının sahiplenmesiyle başarı ile sürdürülüyor.
“Üçüncü Mekân Kütüphaneler: Yeni Roller, Yeni Yaklaşımlar” teması ile 2 Nisan’a kadar sürecek olan 53. Kütüphane Haftası kapsamında 81 ilimizde meydanlarda, okul bahçelerinde, kütüphane bahçelerinde veya uygun iç mekânlarda, kütüphanelerde (kitap okunabilecek her yerde) okumanın önemine dikkat çekmek için kitap okunuyor.
Etkinliğin kampanya süreci ve koordinasyonuna ilişkin ayrıntılı bilgi, soru, görüş ve önerileriniz için [email protected] adresine e-posta göndermek mümkün…
Sohbetimize rakamlarla devam edecek olursak EBLIDA (Kütüphane, Enformasyon ve Dokümantasyon Dernekleri Avrupa Bürosu)?istatistiklerine göre Almanya’da halk kütüphanesi sayısı?9 bin 550, Fransa’da?9 bin 400, Polonya’da 8 bin 290, İspanya’da 5 bin 75, İngiltere’de 4 bin 698, Macaristan’da 3 bin 530…
Türkiye’de ise 2016 yılı istatistiklerine göre halk kütüphaneleri sayısı bin 137 (çocuk kütüphaneleri dahil), toplam kitap sayısı 18 milyon 828 bin 188, okuyucu sayısı 23 milyon 266 bin 599, kayıtlı üye sayısı 1 milyon 697 bin 90, ödünç verilen materyal sayısı 9 milyon 12 bin 110, geçtiğimiz yıl bin 165 yere hizmet götüren gezici kütüphanelerin sayısı 42… Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren yazma eser kütüphanesi sayısı ise 17…
İstatistiklerimize yine Almanya ile devam edecek olursak, uçurum iyice ortaya çıkacak: Almanya’da kütüphanelere kayıtlı üye sayısı 7.9 milyon, kütüphanelerdeki 124 milyon materyal, 380 milyon kez ödünç alınmış, 125 milyon kişi tarafından ziyaret edilmişler…Yine rakamlar konuşursa dünyanın en büyük kütüphanesi olan Washington’daki Kongre Kütüphanesi’nde 150 milyon kayıtlı öge var, ziyaretçi sayısı yılda 1,75 milyon kişi, bütçesi 647 milyon dolar, çalışan sayısı 3 bin 624. New York Halk Kütüphanesi’nin yıllık ziyaretçi sayısı ise 18 milyon.
Bir de üniversite kütüphanelerimiz var. 2014 verilerine göre 104’u¨ devlet, 72’si vakıf olmak üzere toplam 176 üniversite bulunuyor. Bu üniversitelerin 98’i 2006-2014 yılları arasında kurulmuş. Hemen hepsinde kütüphane bulunuyor ve buralardaki kitap sayısı 20 milyona yakın.
53. Kütüphaneler Haftası’nda kütüphanelerimizin durumu böyle… Sohbetimizi bir öneriyle bitirelim:
Kütüphanelere gidenlerin sayısını artırmanın yollarından birisi de mesai saatlerinin dışında çalışmalarını sağlamak. Kütüphane Haftası nedeniyle bazı kütüphanelerde bu uygulama gerçekleştiriliyor, sürekli kılınması umuduyla…