Her gün ortalama 10 dakikamız telefonda geçiyor

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

“Ne 10 dakikası” diyorsanız, haklısınız. Bu süre, çok genel bir ortalamayı gösteriyor. Telefon abonesi olduğu halde günlerce telefonu eline almayanlar bulunduğu gibi, günde belki beş-on saniyeyi geçmeyen ya da yalnızca mesajlaşma için telefon kullananlar da var. Dolayısıyla telefonu arada sırada eline alanlar da mevcut, adeta telefonla yapışık gezenler de.Ancak dedik ya, bu süre ortalamayı gösteriyor. Hatta, abone sayısı ve konuşma süresi üzerinden tam hesap yapılırsa, abone başına günlük konuşma süresi 6.8 dakikaya düşüyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu verilerine göre, 13.7 milyonu Telekom’un sabit telefon abonesi, 68.9 milyonu mobil telefon abonesi olmak üzere toplam 82.6 milyon abone var. Yani nüfusumuzdan daha fazla telefon aboneliğine sahibiz. Aslında bunda şaşılacak bir yön yok. Çoğu konutta sabit telefon var, aile fertlerinin her birinin de mobil telefonu. Hatta çoğu kişinin birden fazla telefonu ve hattı. Dolayısıyla toplam sayı nüfusun üstüne çıkıyor, bu da normal bulunuyor.

151 milyar dakika konuşmuşuz

Dokuz aydaki toplam konuşma süresi 151.4 milyar dakikayı buldu. Geçen yılın aynı dönemindeki süre 141.5 milyar dakikaydı. Sabit telefon kullanımı sürekli azalıyor, mobil telefon kullanımı ise artış gösteriyor. Bu eğilim 2008’den bu yana böyle. Örneğin 2008’de toplam konuşma süresinde sabit hatların yüzde 28 payı vardı. Bu pay, 2013’ün ilk dokuz ayında yüzde 8’e kadar geriledi.

Dokuz ayda, yani 273 günde 151.4 milyar dakika telefon konuşması yapmışız. Bir başka ifadeyle her gün yaklaşık 555 milyon dakika. Bu süreyi 82.6 milyon aboneye bölersek, abone başına 6.8 dakika düşer. Oysa Türkiye nüfusu bu kadar değil. Nüfusu 75 milyon kişi olarak alsak, günlük konuşma süresi 7.5 dakika oluyor.

Ayda 5 saat

Yine biliyoruz ki, telefon abonesi olan herkes günde 7.5 dakika konuşmuyor. Ama bir tarafta da günde yarım saati, bir saati bulan konuşmalar yapanlar var. Dolayısıyla ortalama süreyi 10 dakika olarak almak yanlış olmasa gerek.

Günde 10 dakika çok kısa bir süre gibi algılanabilir. Ama ortalama 10 dakika, ayda 300 dakika demektir, ki o da tam 5 saate denk gelir.

Konuşma süresi her yıl artıyor

Türk halkı 2008 yılında 103.7 milyar dakika konuşmuş. Bu konuşmanın dörtte birden fazlası da, biraz önce belirttik, sabit hatlarla yapılmış. Yıldan yıla sabit hatlarla gerçekleştirilen konuşmanın payı gerilemiş, cep telefonları daha çok kullanılır olmuş. Yıllık konuşma süresi de 2009 yılında 132.1 milyar, 2010 yılında 149.4 milyar dakikaya ulaşmış. 2011’de 168.9 milyar, geçen yılın tümünde ise 189.2 milyar dakika konuşmuşuz.

Bu yıl ilk üç çeyrekte 151.4 milyar dakikaya ulaşıldığı dikkate alınırsa, yıllık konuşma süresi 200 milyar dakikayı aşacak demektir.

Telekom ve Turkcell kâr ediyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekom ve üç mobil telefon şirketinin son beş yıla ilişkin kar-zarar rakamlarını da hatırlattı. 2008-2012 dönemini Telekom ve Turkcell karlakapatırken, Vodafone ve Avea zarar etmekten kurtulamadı.

tablo4.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar