Her derde deva!

Ferit Barış PARLAK
Ferit Barış PARLAK AYRINTI [email protected]

Birkaç haftadır tarım, turizm ve madencilik sektörlerinin sunduğu ve bizim değerlendiremediğimiz zenginlikler ve fırsatlar üzerinde durunca, Hidrolik Enerji Santralı (HES) inşa eden firma yetkililerinden haklı tepkiler aldım.

Dostlardan gelen bu tepki telefonları sayesinde tarım, turizm ve maden kadar zengin potansiyel barındıran su kaynaklarımızın değerlendirilememesi nedeniyle yıllık 10 milyar dolarlık suyumuzu boşa akıttığımız gerçeğini tekrar hatırladım.

 * * *

Boşa akan yıllık 10 milyar dolar değerindeki suyumuzun sağlayacağı katma değeri hesaplamanın yolunu bulamadım ama HES'lerin bu hesaplamaya katkı sağlayacak somut avantajlarını araştırdım.

Sonuç mu?

HES'ler her derde deva.

Neden mi?

Paylaşayım:

 * * *

Avantaj: "HES yatırımlarında kullanılacak, makine, ekipman ve işçiliklerin yüzde 90'ına yakın bölümü yerli kaynaklar kullanılarak sağlanabilir."

Sonuç: İstihdamı artırmaya ve durgunluğun önüne geçmek amacıyla iç talebi canlandırmaya çalışırken, HES'lerin bu amaçlar için önemli bir araç olduğu ortaya çıkıyor.

 * * *

Avantaj: "HES'lerin verimi yüzde 90 oranında. Doğalgaz ve kömürle çalışan santrallerde ise verim yüzde 30-35 oranında değişiyor. HES'lerin hiçbir yakıt gideri yok. Bu sayede, fosil yakıtların fiyat istikrarının oluşturulmasında, sigorta olarak kulanılıyor. Enerjide de dışa bağımlılığı azaltıyor."

Avantaj: " 0,20 cent/kWh değeriyle en düşük maliyetli santral tipi. Doğalgazla çalışan termik santrallerde elektrik üretim maliyeti ortalama 4 cent/kWh,  kömürle çalışan termik santrallerde ise 5 cent/kWh. Ucuz elektrik üreterek, rekabetçi elektrik piyasasının oluşmasına katkıda bulunuyor."

Sonuç: Cari açığı kapatabilmek ve üreticiyi teşvik edebilmek için mücadele verirken, HES'lerin bu amaçlar için önemli bir araç olduğu ortaya çıkıyor.

 * * *

Avantaj: "HES'ler çevre dostu. Yakıt kullanmadıkları için sera gazı emisyonları üretmiyor ve hava kirliliğine sebep olmuyor. Akarsuların akış hızını düşürerek, erozyonun önlenmesine yardımcı oluyor."

Sonuç: Çevre konusunda gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmeyi ve Kyoto Protokolü'nün cezai yaptırımlarından etkilenmemeyi hedeflerken, HES'lerin bu amaçlar için önemli bir araç olduğu ortaya çıkıyor.

 * * *

Avantaj: "HES'lerde, enerji depolama şansı var. Mevcut barajlarımızda, altı aylık elektrik üretebilecek suyu depolama kapasitemiz bulunuyor. Aynı rezervuarlar yöre halklarına, istihdam, balıkçılık, sulu tarım, su sporları, taşımacılık gibi sosyal ve ekonomik faydalar sağlıyor."

Sonuç: Bir yandan kuraklıkla, bir yandan sellerle gelen maddi zararları en aza indirebilmek için kan ter döküp, diğer yandan tarım ve turizm gelirlerimizi artırmak için kendimizi zorlarken, HES'lerin bu amaçlar için önemli bir araç olduğu ortaya çıkıyor.

 * * *

Avantaj: "HES'lerin teorik ortalama ömürleri 75 yıl. Fakat, elektromekanik makine ve ekipmanları yenilenen HES'lerin işletme ömürleri 200 yıla kadar çıkabiliyor. Termik santrallerin ömrü ise 25-30 yıl arasında değişiyor. Yanısıra HES yatırımları 10 yılda geri dönüşüm sağlıyor."

Sonuç: Kaynak yetersizliği nedeniyle teknolojiyi anlık olarak takip edememe sıkıntısı yaşarken ve bu hastalıktan kurtulmak için sermaye birikimine ihtiyaç duyarken, HES'lerin bu amaç için bir araç olduğu ortaya çıkıyor.

 * * *

Kısaca, sağlığımız gibi ekonomimizin sağlığı da suya bağımlı.

Bu nedenle suyumuza sahip çıkmamız, korumamız ve son damlasına kadar kullanmamız gerekiyor; tüm dünyanın yaptığı gibi.

Bunun da tek yolu HES'lerdir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Refleks (2) 27 Ağustos 2024
Refleks 26 Ağustos 2024
“Durduk yere” mi oldu? 21 Ağustos 2024