Her cihaza Windows 10
İşletim sistemi yolculuğuma DOS ortamında başlayıp hızlı bir şekilde MacOS arabirimine geçenlerdenim. Kısa süren Amiga ve Commodore günlerini de sayarsak kullanıcı arabiriminin ne kadar önemli olduğunu, değişikliklerin bilgisayar ile olan etkileşiminizde ne kadar büyük farklılıklar yaratabildiğini bizzat yaşadım. Windows’un 3.1 sürümünden bu yana yaşadığımız olağanüstü değişimler gibi. Microsoft dün yaptığı bir açıklama ile bundan sonra Windows 10 ile yoluna devam edeceğini söyledi. Şaşırtıcı olan şey, Windows 8.1 sürümünden sonra 9 versiyonunun doğrudan atlanmış olmasıydı. Microsoft yetkilileri bunu şöyle açıklıyorlar; “biz bir terfi ürünü sunmuyoruz, yepyeni bir ürün geliştiriyoruz.”
Elbette Windows 10 eski sürümlerden birçok özelliği beraberinde getiriyor. Yapılan iş bir anlamda Microsoft’un bugüne kadar işletim sistemlerinde en çok beğenilen özellikleri bir araya toplamasına benziyor. Mesela Windows 8’de kaldırılmış olan ve kullanıcılar tarafından ısrarla talep edilen “Start” menüsü yeni sürümde yerini korurken, hem Windows 7’den hem de 8’den alıntılanmış bir arabirim ile geliyor. Masaüstü kullanıcılar için iki farklı arabirim arasındaki geçiş zahmeti en aza indirilmiş oluyor.
Yapılan tanıtımda en önemli hususlardan biri kuşkusuz Microsoft’un artık tek bir platforma, yani Windows 10’a yolculuk ediyor olması. Bundan sonra tabletler, telefonlar, bilgisayarlar, oyun konsolları, otomobil ekranları, televizyonlar, akıllı nesneler yani ekranı olan veya olmayan her türlü cihaz için ortak platform Windows 10 olacak. Tek bir platform ve bu platform için uygulama satın alacağınız tek bir market Microsoft’un gelecek vizyonunu özetliyor.
Microsoft masaüstü PC’lerdeki hâkimiyetini, yepyeni bir platformu ve tüm kullanıcıların alışık olduğu arabirimi yayarak öncelikle mobil platformda da liderler arasına girmeyi hedefl iyor. Açıkçası ilk günlerde biraz tuhaf bulduğum “Tile” özellikli arabirim, şimdilerde bana çok daha sıcak ve kullanıcı dostu gelmeye başladı. Lumia telefonlardaki bu arabirim, özellikle yaşlı kullanıcılar tarafından çok daha kolay ve kullanışlı bulunuyor. Microsoft aynı arabirimi tüm cihazlara entegre ederek pencereler, fare imleci, başlat menüsü gibi kullanım alışkanlıklarımızda yarattığı son 30 yıllık standardı, şimdi tüm akıllı cihazlara yayabilir.