Her 10 tabak yemeğimizin 3'ü çöpe gidiyor
Günümüzde dünyada yaklaşık 1 milyar insan açlıkla boğuşurken, bu insanları rahat rahat doyuracak miktarda gıdanın da ziyan edildiği gözden kaçıyor. Yapılan araştırmalara göre dünyada yılda 1 milyar 500 milyon ton gıda, midelere girmeden çöplerle buluşuyor. Gıda Güvenliği Organizasyonun yaptırdığı çok geniş boyutlu araştırmalara göre İngiltere'de evlerde ortalama 8 milyon ton gıda çöpe giderken, bu olumsuz gelişme ülkemizde daha da korkunç boyutlarda.
Türkiye'de sofraya gelen her 10 tabak yemekten 3'ü yenilmeden çöpe gidiyor. Bu milli servetin kaybolmasını önlemek için insanların tedbirli olması ve gıda kaybını sıfıra yaklaştırmaya çaba göstermeleri adeta bir insanlık borcu olarak değerlendirilmeli.
Türkiye'de insanların büyük çoğunluğunun gıda maddeleri etiketini okuyup değerlendiremedikleri de bir başka gerçek olarak karşımız çıkıyor.
Örneğin bir çoğumuz gıda maddeleri etiketleri üzerinde yazan STT (son tüketim tarihi ) ve TETT (Tavsiye edilen tüketim tarihleri) başlık ve uyarılarına dikkat etmiyoruz. Yüzde 70'imiz ise TETT'nin ne anlama geldiğini bilmiyoruz .
Meyve ve sebzelerimizin yüzde 42'sini yemeden çöpe yollarken, bu sıralamada 3. sırada da ekmek yer alıyor.
İnsanların lokanta veya restoranlarda yemek sonrası, kalanları evlerine paket yaptırıp, almamaları da bir başka çok büyük ziyan ve sosyal sorun olarak karşımızda duruyor.
Gıda Güvenliği Derneği gıda israfının önüne geçmek tüketicilere 10 İPUCU öneriyor:
1. Alışverişe çıkmadan önce bir alışveriş listesi yapın.
2. Listenize bağlı kalın ve ihtiyacınız kadar alın.
3. Raf ömrü kısa olan gıdaları, belirlenen zaman içinde tüketmeyecekseniz almayın.
4. Alışveriş yaparken; et, kanatlı ve balık grubunu en son alın.
5. Buzluğa koyacağınız eti kullanacağınız büyüklüklerde paketleyip dondurun ve artan gıdaları nasıl donduracağınızı öğrenin.
6. Buzdolabınızın sıcaklığını ve buzlanmasını sık sık kontrol edin.
7. Buzdolabınızı sürekli düzenleyerek, uzun süredir bekleyen gıdaları tüketmek için öne alın.
8. Yumuşamış meyve ve sebzeler bozulmadıkça atmayın, değerlendirin.
9. Pişmiş sebzeleri değerlendirin. Onları çorba, püre veya salatalarda kullanın.
10. Yemekleri küçük porsiyonlar şeklinde ısıtıp, servisini yapın.