Hepimiz Almanya için, Almanya yine Almanya için

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi dunyaweb@dunya.com

 

 

G. Kıbrıs krizi son derece kötü yönetildikten sonra teoride çözülmüş bir şekilde geride bırakırken önümüzde bizi ekonomik olarak tamamen harap olacak bir ülke bekliyor. Mal ve sermaye hareketlerini daha verimli ve daha rahat kılmak üzere dizayn edilmiş bir bölgede sermaye hareketlerinin kısıtlandığını görmek G. Kıbrıs'ın küçüklüğü ile karşılaştırılamayacak kadar büyük bir gelişme. 
G. Kıbrıs'ta bir bankada bulunan Euro, Berlin'de bulunan malı satın alamaz durumda. Dahası iki bölgede adeta farklı değerlerde Eurolar bulunuyor. Neden 100 bin euro altındaki mevduatların korunması gerektiğini zaten pek çok yorumcudan duyudunuz. Neden 150 bin euro büyüklüğünde bir mevduat zengin mevduatı olarak değerlendirilip el koyulabilir hale geliyor belli değil. İtalya ve İspanya gibi ülkelerde mevduatın büyük kısmını elinde tutan kesimlerin ilk krizde paniğe kapılıp paralarını çekmeleri durumunda neler olabileceği de pek belli değil (aslında belli). G. Kıbrıs'ta uygulanan ve uygulanacak olan önlemlerin rekabet güçünü ve ekonomik gelişmeyi nasıl sağlayacağına dair kimsenin net bir fikri olduğunu sanmıyorum. Ağır sanayisi olmayan, ihrac ürünleri sınırlı ve cari ekonomik koşullarına göre aşırı değerli bir kura sahip bu ufak ülkenin ayağa kalkması maalesef çok zor olacak. Öte yandan tüm Euro bölgesi aynı sorunlarla yaşamaya mahkum. İspanya veya İtalya kemer sıkarak yıllarca sürecek bir resesyon/yavaş büyüme ve yüksek işsizlik ile eurodan çıkmak arasında bir secim yapmak zorunda. Almanya ise kriz ortamında disiplinimizi korumalıyız görüşünden biraz uzaklaşıp vergileri düşürmeli, iç tüketimi canlandırmalı, ticaret fazlasını daraltmalı ve etrafındaki ülkelere nefes alma hakkı tanımalı. Böylece İspanya gibi ülkeler ticaret fazlasına geçerek borçlarını ödeyebilir/çevirebilir hale gelebilir. Ancak maalesef Almanya'nın böyle bir niyeti yok. Bu nedenle "Eurodan çıkış" konusu gündemimizden düşmeyecek. 
Piyasalardan da çok kısa söz edersem; CFTC verileri ABD endekslerinde pozisyonların değiştirildiğini gösteriyor. Muhtemelen S&P yeni bir zirve kaydedecektir ancak yüzde 10'luk ana hareketin aşağı yönlü olmasını bekliyorum. Kısa vadede kritik seviye 1.535 civarı. Altın finansal sistemde neden önemli olduğunu G.Kıbrıs krizi ile gösterdi. Böyle durumlarda kimse bakır veya petrol almayı düşünmez ancak altın güven verir. Önümüzdeki yıllarda altın çok daha fazla talep görecek. Ancak kısa vadede 1.635 seviyesini aşmadığı sürece 1.520 ve daha altını beklemeyi sürdürüyorum. Her zaman tekrarladığım gibi Euroda yukarı hareketler bir satış fırsatı. Bu hali ile Euro yükseliş trendine giremez. Dahası Japonya ve Euro bölgesinde uygulanan hatalı politikalar dolar talebini arttıracak gelişmeler. 
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019