Hep Abdullah Avcı'nın yüzünden

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Kurban Bayramı yaklaştığından mıdır bilinmez; Türk Milli Takımı'na kurban edilecek, futbolumuzun âli menfaatleri için üstü çizilecek isim arayışlarına başlandı. Bu tartışmalar başlayıp futbol kamuoyu kısık ateşte kaynamaya başlayınca, ilk akla gelen haliyle teknik direktör oluyor. İşin kötüsü "günah keçisi" bulup kurban ede ede, sürüyü tükettiğimizin ayırtına varmış da değiliz. "Yapabilen kalır, yapamayan gider" düsturunun futbolda yeri olmadığını iddia etmiyorum, edemem. Fakat imzaladığı 3.5 yıllık sözleşmenin henüz bir yılı dolmamışken üstelik eleme grubunda henüz 3 maç oynanmışken bir hocanın üstünü çizmek de biz Türklere özgü bir davranış tarzı olsa gerek. Sanırım, uluslararası repütasyonu ölçeğinde iyi para kazanan ama karşılığında hiçbir şey vermeyen Hiddink'e gösterildiği kadar sabrı hak etmiyor Abdullah Avcı. Neden mi? Nedeni basit.

2008 yılından sonra serbest düşüşe geçen Türk Milli Takımı'nın bu gerilemesinde suçlu Abdullah Avcı da ondan. Mesela 5 yıldır Şampiyonlar Ligi'ne iki takımla katılamayışımızın sütre gerisindeki müsebbibi de muhtemelen kendisidir. 20 yıldır düzenlenen bu üst düzey organizasyona toplamda 5 takımla 24 kez katılıp da iki çeyrek finalden (Galatasaray, Mircea Lucescu yönetiminde 2000-2001 sezonunda, Fenerbahçe de Zico yönetiminde 2007-2008 sezonunda) ötesini göremeyişimiz tamamen Avcı ve ekibinin eseridir. Üstelik "Avrupa'da başarı" parolasıyla/sanrısıyla Süper Lig'e gelen yabancı oyuncu sayısını 200'e dayandıran (2010-2011 sezonu) da bizzat milli takım teknik direktörüdür. Hatta sade vatandaşın kafasında 2010-2011 sezonu şampiyonunu belirlemesi için Yargıtay kararlarını beklemesi de hep onun yüzünden. Borç içinde yüzen kimi kulüplerimizi yüksek faizle borçlandırdığı yönünde spekülasyonlar da yapılmıyor değil hani.

O halde ne yapalım? Tez vakitte kendisini asalım. Böylelerini Taksim Meydanı'nda sallandıracaksın, bak bakalım bir daha falanca İstanbul takımının gözbebeğini almamazlık/oynatmamazlık yapabiliyor mu? Kendisi U-17 Milli Takımı ile yakaladığı başarıları, hangi kulüpte oynadıklarından bağımsız olarak güvendiği gençlerle yola çıkmasından dolayı elde etmiş olabilir. O takımla ilk yenilgisini 12. maçında tatmış da olabilir. Tüm bunlar her şart altında üç büyüklerin milli takıma oyuncu verme, oynatma ve dahası İstanbul'da maçın yapıldığı stada göre takım kurma gerekliliğini yok etmez. Bu arada yeri gelmişken, sanki Sayın Avcı köşelerinden taktikler veren bazı güzide yazarlarımızı gereğince dinlemiyor, spor servisleriyle içli-dışlı olmuyor ve yemek masalarında kulis yapmıyormuş gibi geliyor bana. Dün "Selçuk niye oynamadı?" diye soranlar bugün "Volkan'ı neden oynattın?" gibisinden çıkışabilirler. Haklarıdır. Milli takım hocasına düşen tatlı tatlı herkesi idare etmek ve yerini sağlamlaştırmaktır. Çok şükür ki, Beşiktaş'taki iktidarında "Hocamızın arkasındayız" demeçleri akabinde sepeti ilgili kişinin koluna takmasıyla meşhur federasyon başkanımız, aynı sözleri Abdullah Avcı için sarf etti de inceden mesajı verdi. Maazallah, "Ne münasebet? Biz istikrardan yanayız, bu tür konuları konuşmayı ayıp sayarım" deseydi halimiz nice olurdu? Eh, bu yazının sonunda mesaj vermek şart oldu. Abdullah Avcı'ya bu kafayla(!) giderse işinin çok zor olduğunu hatırlatırken, bugünkü köşemizi ciddiye alacaklar için de şu notu düşeyim: "İroniden anlamayan nesle aşina değilim!"

TÜRKİYE LİGLERİNDEN HABERLER

Medical Park Antalyaspor, milli takım arasını fırsat bilerek oynadığı hazırlık maçında Rus ekibi Terek ile 2-2 berabere kaldı. Karşılaşmanın ilk yarısını Terek, 11. dakikada Blogo ve 31. dakikada Macei'nin golleriyle 2-0 önde tamamladı. İkinci yarıda daha etkili oynayan Antalyaspor, 76. dakikada Aissati ve 88. dakikada oyuna sonradan dahil olan Emrah'ın golleriyle beraberliği yakaladı. Başka gol olmayınca mücadele 2-2 berabere sona erdi.

Galatasaray'da sakatlığı süren Albert Riera, Hakan Balta, Burak Yılmaz ve Selçuk İnan konusunda kulüpten açıklama geldi. Riera ve Hakan Balta'nın pazartesi gününden itibaren takımla birlikte çalışmalara başlayacağı duyuruldu. Burak ile Selçuk'un durumunun ise hafta içinde netlik kazanacağı belirtildi. Açıklamada, "Tedavisi süren iki oyuncunun Gençlerbirliği maçında oynayıp oynamayacakları hafta içinde belli olacaktır" denildi.

Trabzonspor'da sezon başından bu yana sakatlıklar ve formsuzluk nedeniyle ideal 11 oluşturmakta zorlanan teknik direktör Şenol Güneş'in yüzü, gelmeyebaşlayan müjdeli haberlerle bir nebze olsun güldü. Yaklaşık 1,5 aydır takımdan ayrı kalan Giray Kaçar'ın Beşiktaş maçıyla sahalara dönebilecek duruma gelmesi, orta sahanın etkili ismi Colman'ın da 10 gün içinde takımla çalışmalara başlayacak olması Güneş'i rahatlattı.

Süper Toto Süper Lig takımlarından Sanica Boru Elazığspor teknik direktörlüğüne getirilen Yılmaz Vural, takımla ilk antrenmanına çıktı. Teknik direktör Vural, idman sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, oyuncularla bir araya gelerek top kaybı, hücum ve savunmada çoğalamama sorunlarını tespit ettiklerini, buna göre bir antrenman programı hazırladıklarını söyledi.

Bursaspor'da yönetim tarafından "3 gün izin verildi" açıklaması yapılan ve pazartesi günü izni sona eren yetenekli sol kanat oyuncusu Ozan İpek, takımla iplerini koparıyor. Ozan'ın agresif tutumunun sebebinin takım içindeki Güney Amerikalı futbolcuların gruplaşması olduğu ileri sürüldü. Maç içinde paslaşmalardan ortaya çıkan sorunun büyüdüğü, Ozan'ın da bu nedenle Pinto ve Vederson'a tepki gösterdiği ve tartıştığı belirtildi.

PTT 1. Lig'de, Şanlıurfaspor ile 1461 Trabzon arasında  GAP Arena Stadyumu'nda oynanan maç, 34. dakikada çıkan olaylar nedeniyle tatil edildi. Olayların yatıştırılmasında zorlanılan maçta, bazı taraftarlar sahaya girdi ve gözaltına alındı. Bu esnada soyunma odasına polis korumasında giden Hakem Hüseyin Sabancı, yardımcılarıyla aldığı karar doğrultusunda maçın tatil edildiğini bildirdi.

DÜNYA LİGLERİNDEN HABERLER

Euro 2012'de gösterdiği performans sonrası sezon başında Arsenal'den Juventus'a kiralanan Bendtner, Torino ekibinde kalıcı olmak istediğini belirtti. Tuttusport için verdiği demeçte kulüpte olmaktan mutlu olduğunu ve kendisini kanıtlaması gerektiğini söyleyen Bendtner, "Juventus seçimimden dolayı pişman değilim. Umarım kiralık olduğum dönem bittiği zaman da kalırım. Fakat öncelikle kendimi kanıtlamalıyım" şeklinde konuştu.

Real Madrid'in efsanevi kalecisi Iker Casillas, takım içinde huzursuzluk çıkardığı ve Cristiano Ronaldo ile anlaşamadığı yönündeki iddialara sosyal medyayı kullanarak cevap verdi. Facebook'taki resmi hesabından hayranlarına seslenen Casillas, iddiaların tümüyle gerçek dışı olduğunu belirtti. 31 yaşındaki Casillas'ın 3-2 kazandıkları Manchester City maçında Cristiano Ronaldo'nun attığı golden sonra sevinmemesi büyük tartışma yaratmıştı.

Borussia Dortmund'un genç yıldızı Marco Reus, dokuz puan geride olmalarına rağmen Bayern Münih'e şampiyonluğu kaptırmayacaklarına inanıyor. Welt am Sonntag'a açıklamalarda bulunan Alman futbolcu, "Geçen sene bu tarihte 10 puanımız varken şimdi 12 puanımız var. Daha iyi oynayabileceğimizi biliyoruz. İşimize odaklanıp Manchester City ve  Hannover maçlarına çok iyi hazırlanmalıyız" şeklinde konuştu.

Manchester United, son dönemlerde boğuştuğu sakatlık sorunlarından dolayı bir türlü istenilen istikrarı yakalayamayan Nemanja Vidic'i Anzhi'ye satabilir. İddialara göre; Samuel Eto'o, Yuri Zirkhov ve Lass Diarra gibi futbolcuları çok büyük ücretler karşılığında kadrosuna katan Anzhi, Vidic için 41 milyon euroyu gözden çıkarttı. Sırp oyuncu 2006'dan bu yana 171 kez Manchester United formasını giydi.

2010 yılında Fransız ekiplerinden Bordeaux ile biten sözleşmesinin ardından bonservissiz olarak Premier Lig ekiplerinden Arsenal'e transfer olan ancak Fransız menajer Arsene Wenger tarafından fazla forma şansı verilmeyen Faslı futbolcu Chamakh, Bordeaux'ya dönme hazırlıkları yapıyor. Bordeaux başkanı Jean-Louis Triaud oyuncunun transfer gündemlerinde yer aldığını, maddi problemlerin çözülmesi halinde oyuncuyu kadrolarına katacaklarını açıkladı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016