Hemen Rusya'ya gittik...

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

 

Geçen hafta, Güney Rusya taraflarında Krasnodar ve Rostov kentlerinde dolaştık. Hem mevcut iş ilişkilerini sağlamlaştırmak ve hem de Batı dünyasının ambargosuna, karşı ambargo ile cevap veren Rusya'nın bu kararlarına, Rus iş dünyasının nasıl baktığını anlamaya çalıştık.

Ortadaki siyasi hareketliliğin ve karşılıklı ambargo kararlarının, Rus iş hayatını da tedirgin ettiği bir gerçek. Ancak iş dünyası doğası gereği, olaylara siyasetten daha hızlı bir şekilde çözüm arayıp bulma eğiliminde. Rus iş insanlarında, Rus piyasasının ihtiyaçlarını karşılamada, Türk tedarikçilerinin başka herhangi bir ülke tedarikçisinden daha hızlı hareket edebileceği düşüncesi yaygın. Bu düşünceye ile beraber daha önce Perestroyka'nın hemen sonrasında, meşhur uygunsuz deyişimiz olan "Kervan yolda dizilir" anlayışı ile hareket eden bazı Türk ihracatçısı tipinin de bu fırsatlara karşın hiç de kolay yol alamayacağı konuşuluyor.

Rus tarafının beklentilerini karşılama anlayışı ile hareket eden ihracatçılarımızı, daha kolaylaşan bir piyasanın beklediğini söylemek pek de yanlış olmaz. 
Öte yandan, artacak olan iş hacminin getirebileceği sıkıntıları da akılda tutmak gerek.

- Taşıma kapasiteleri zorlanacak ve nakliye fiyatları artacak

- Gemilerde var olan sıralar artacak ve beklemeler, gecikmeler yaşanacak

- Rus gümrüklerinde yapılacak olan işlemlerde sıkıntılar çekilebilecek

- İhraç edecekleri ürün için Rusya'nın koyduğu kuralları bilmeyenler zarar edebilecek

- İş yapayım derken tedbirsiz hareket edenler finansman sıkıntısına girecek

- Türk fırsatçıları gibi, Rus fırsatçıları da ortamı değerlendirmeye çalışacak

Gazetemizin dünkü sayısında "Rusya'da Nasıl İş Yapılır Forumunda 13 ilden gelen işadamları ve Rusya'da alanında başarılı çalışmalara imza atan işadamları ile üst düzey yöneticiler bir araya geldi" haberi yer alıyordu. Bu ara üst üste Rus pazarı için yazdığımız sohbetlerimizde, iş insanlarımızın Rusya'da iş yapma ile ilgili olarak ciddi bir biçimde bilgilendirilmesi gerekliliğini vurgulaya çalışıyoruz. Bu foruma da bu açıdan baktığımızda ne kadar önemli olduğunu yadsımak mümkün değil. Bu tür toplantıların hızla artırılması ve bilgilendirilmelere daha fazla önem verilmesi gerekli. Zira bu toplantılarda verilecek bilgileri kullanarak yön bulacak ihracatçılarımız, Rus pazarında daha tedbirli olacak, biraz daha kolay iş yapabilme olanağı bulacaktır.

Kuşkusuz bu bilgilendirmeler tek başına yeterli olmayacaktır. Devlet kademelerinde başlatılmış olan çalışmaların, bürokrasinin ağırlaştırıcı çarklarına takılmadan bir an önce bitirilmesi gerekiyor.

Ekonomi Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıkların bürokratlarının, iş dünyası STK'ları ile hızlı ve geniş çapta işbirliği yaparak gelecek sorunlara şimdiden tedbir almaları şarttır.

Aksi takdirde kaçan Rusya trenine gözümüz yaşlı mendil sallamak zorunda kalırız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019