Hem seçim ekonomisi Hem geçim ekonomisi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan isteyen seçim ekonomisi desin, isteyen geçim ekonomisi…Ne denir ise denilsin yeni yıla girerken, seçime giderken 3 kesimden çok sayıda insanın gönlünü aldı.

Hem de çok az bir yük karşılığı. Bütçenin hazmedebileceği ölçülerde.

(1) Çiftçiler, (2) Öğrenciler (3) Özellikle Doğu ve Güneydoğı'daki kadınlar ve aileler için çok önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakanın açıklamaları özetle şöyle

(1) Çiftçilere faizsiz ve ucuz faizli kredi veriliyor.

Başbakan diyor ki, tarım kredilerinden istifade eden çiftçi sayısı 900 bin kişidir. Kullanılan kredilerin yüzde 93'ü sübvansiyonlu kredilerden oluşuyor. 1 Ocak 2011'den itibaren Ziraat Bankası'nın Tarımsal Kredi oranını yüzde 13'ten yüzde 10'a indirilecek.

Ziraat Bankasınca kullandırılan kredilere, Hazinece uygulanmakta olan faiz desteği çerçevesinde 2010 yılında %0 - %9,75 arasında değişen oranlarda faiz ödeyen çiftçiler yeni yılda azami % 0 ile % 5 oranlarında faizlerle kredi kullanma imkanına kavuşacaklar.

2007 yılından beri %100 sübvansiyonu uygulanan tarımsal sulama kredileri ile yine 1.8.2010 tarihinden beri uygulamaya başlanılmış olan hayvancılık kredileri faizsiz olarak kullandırılmaya devam olunacak

Ziraat Bankası'ndan daha önce değişken faizli kredi kullanan ve borcu devam eden çiftçilerin borçlarına da yeni faiz oranları uygulanacak

Ziraat Bankası tarımsal kredileri 24.12.2010 tarihi itibariyle 12,9 milyar TL'ye ulaşmış durumda.

Kredi kullanan 900 bin çiftçinin aileleri de dikkate alınır ise demek ki 5 bin kişi bu iyileştirmeden mutlu olacaktır.

(2) Öğrenci bursları artırılıyor.

Başbakan ,"156 üniversitemiz var yeni üniversite de açmaya devam ediyoruz.Yurtlarda odada kalan öğrenci sayısını 1 ila 3'e indirdik. 200 yılında kredi ve burs ödemeleri miktarı 45 Lira'ydı. 2010 yılı sonu itibariyle 200 Lira'ya çıkarttık. 1 Ocak 2011'den itibaren üniversite öğrencilerinin burs ve kredi miktarını yüzde 20 oranında artırıyoruz. Aylık 200 lira alan öğrencimiz 1 Ocak'tan itibaren 240 lira alacak... Master öğrencileri 480, doktora öğrencileri 720 lira alacak. 120 lira olan beslenme yardımını 150 liraya çıkarıyoruz." diyor.

Başbakanın açıklamalarına göre 961 bin öğrenci burs imkanından yararlanıyor. Aileleri dikkate alınır ise 5 milyon kişi bu iyileştirme için Başbakan'a alkış tutacaktır.

(3) Doğu ve Güneydoğu'da çocukları okula giden kadınlara yapılan aylık ödemeler artırılıyor.

Doğu ve Güneydoğu'da düşük gelir grubundaki ailelerde okula giden çocuk başına annelere 2003 yılından bu yana aylık ödeme yapılıyor.

1 Ocak 2011'den itibaren şartlı nakit transfer miktarlarını da yüzde 22 ila yüzde 50 arasında artırılıyor. İlköğretime devam eden erkek öğrenci için 20 lira ödüyordu 30 lira olacak. Kız öğrenci için 25 lira ödüyordu. 35 liraya olacak. Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için 35 lira ödüyordu. 45 lira olacak. Kız öğrenci için 45 lira ödüyordu. 55 liraya olacak.

Başbakanın açıklamalarına göre 2 milyon öğrenci için bu ödemeler yapılıyor. Ve de bu ödemeler düşük gelir grubundaki aileler için çok hem de çok önemli.

Aylık ödemelerdeki artış da en az 5 -7 milyon aile üyesini sevindirecektir.

Görülüyor ki, sosyal yardımlarda hedef iyi belirlenir ve uygulama için sistem iyi kurulur ise, kaynakları fazla zorlamadan insanları memnun etmenin yolu bulunabiliyor.

Muhalefetteki partilerin işleri zor. Alternatif projeler bulmaları lazım. Bu projeleri açıklamasalar halkın oylarını alamayacaklar. Açıklarlar ise iktidar partisi projeleri uygulamaya koyarak onların vaatlerini ellerinden alacak.

CHP Başkanı sosyal yardımlar konusunda AKP'nin önüne geçmek için vaadler sıraladı. Ama seçimden önce AKP Başkanı olarak Başbakan CHP'nin vaadlerini etkisiz hale getirmek için harekete geçti.

Ne olur ise olsun, çiftçi,öğrenciler ve alt gelir grubundaki aileler yılbaşı öncesi sevindirildi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018