Hedefler açıklandı, politikalar belirsiz
Kim istemez ekonominin her yıl yüzde 7 büyümesini. Kim istemez kişi başı gelirin 25 bin dolar 31 bin 500 dolar olmasını.
Kim istemez ihracatın ithalat ile eşit hale gelmesini.Kim istemez işsizlik olanının yüzde 5 yüzde 6 gibi oranlara gerilemesini.
Kim istemez aile sigortasını,sosyal yardımların artmasını,konut sahibi olmayı
Herkes ister. İşte bunun içindir ki hem iktidar partisi AKP hem de muhalefet partisi CHP birbirine benzer vaadleri sıralıyor.
Açıklanan hedefler 2023 yılının hedefleri. İnsan ömrü kısa. Biz önümüzdeki 4 yıl sonra neler olabileceğe bakalım.
Acaba 4 yıl boyunca , uygulanana ekonomi politikaları ile her yıl yüzde 7 kalkınma sağlanabilir mi? Hayır sağlanamaz.
Demek ki, 2001'lerden buyana uygulanan ekonomi politikasında radikal bir değişikliğe ihtiyaç var.
İyi de partilerimiz ekonomi nasıl bir ekonomi politikası uygulayacak ki, hem milli gelir artacak hem de devletin gelirleri artacak. Böylece devlet halka daha fazla hizmet verme şansına sahip olacak?
Ekonomi politikası gündeme geldiğinde genelde "reformlar"dan söz edilir. Ardından "kayıt dışılığın önleneceği" vurgulanır.
Reform olarak neler yapılacak? kayıt dışılık nasıl önlenecek konusunda ise belirsizlik vardır.
CHP ana muhalefet partisi olarak bu seçime "iktidar olabilme" bekleyişi ile girmiyor. Partinin lider kademesindekiler yüzde 30 dolayında bir oy potansiyeline razı olmuş görünüyor.
Anlaşılan o ki AKP seçim sonu gene iktidar koltuğunda oturacak. Acaba 4 yıllık döneme güvenerek AKP ekonomi politıkalarında radikal değişikliğe gider
mi?
Bunun olabilmesi için AKP'nın hazırlıklı olması gerekir. Kamu oyuna yansıyan bir hazırlığı yok ama AKP lideri sürprizi seven bir politikacı. Acaba sürpriz yaparak ucuz döviz politikasından vazgeçebilir mi?
Seçim sonu AKP yönetimi her halde genel bir değerleme yapacak. Seçim öncesi açıklanan hedeflere ulaşabilmek için uygulanacak politikalar gözden geçirilecek. Bu değerlemenin,çalışmanın 2011 yılı içinde yapılması gerekir. Çünkü her halde böyle bir değişik ekonomide kurulu dengeleri sarsacaktır. Bu sarsıntı ne kadar erken atlatılır ise, yeni politikaların iyilik rüzgarının o kadar erken esmesi mümkün olabilir.