“Hedef, Silikon Vadisi’ni globalleştirmek”

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Founder Institute, Silikon Vadisi’nde 2009 yılında kurulan ve 5 kıtada 100’den fazla şehirde 1000’den fazla şirketin kurulmasına yardımcı olan dünyanın en büyük fikir aşaması kuluçka merkezlerinden biri.

Bireysel girişimcilerin yanında kurumsal şirketlerle de işbirliği yaparak, kurum içi girişimcilik programı ile şirketlerin kurumsal inovasyon projeleri üretip hayata geçirmelerini sağlıyor; girişimcilerin başarılı ve sürdürülebilir teknoloji şirketleri kurmalarına yardımcı oluyor.

Amacı, dünya çapında her yıl 1000 anlamlı ve kalıcı teknoloji şirketi kurarak “Silikon Vadisini Globalleştirmek.”

Enstitü’nün kurucusu seri yatırımcı Adeo Ressi. Ressi başarı sırrını şöyle tanımlıyor: Harika İnsanlar + Uzman Eğitim + Üst Kalite Mentorluk + Girişimcilik Simulasyonu = Kat Kat Daha Fazla Başarı Şansı.

“Harika şirketler harika insanlarla başlar”

Founder Institute’a başvurmak için fikir sunmak gerekmiyor. Enstitü, en iyi insanları bulmak için bir sosyal bilim testi uyguluyor. Önde gelen üniversitelerde görev yapan toplum bilimcilerle birlikte geliştirilen bu test, girişimci kişilik özelliklerini saptamak ve her türlü öznel önyargıyı ortadan kaldırmak için düzenli olarak gözden geçiriliyor. Geleceğin girişimcileri dört aylık programa tabi tutuluyor. 17 binin üzerinde CEO’nun gönüllü katkılarıyla oluşturulan müfredat ise sürekli olarak geliştiriliyor.

Founder Institute’un önemli bir diğer özelliği de sunduğu esneklik. Bir fikriniz varken veya yokken, kuruluşun ilk aşamalarındayken veya daha henüz hiçbir adım atmamışken, enstitüye katılmak mümkün. Mezun olmak için, kurucunun bir teknoloji şirketi için cazip bir fikir geliştirmesi, işi planlaması, bir ürün üzerinde çalışması, programın ortalarında firmasını kurması ve bonus havuzuna katılması ve bütün gerekli görevleri tamamlaması gerekiyor. Mezun olmanın bir çok yararı var. Bonus Havuzu bunlardan biri. Her mezun, diğer mezun arkadaşlarının başarısıyla üretilen parayı dağıtan on yıllık bir Bonus Havuzu’na katılıyor. Paylaşılan değer artışı, şirket kurma riskini azaltıyor. Ofis alanından hukuksal alana kadar ellinin üzerinde ürün ve hizmet ortağı, mezunlara indirimli bir biçimde sunuluyor. Dolayısıyla bir teknoloji şirketi kurmanın ilk yılda 20 bin doları aşan masrafl arı 5 bin dolara inmiş oluyor. Şirket kurucularına yatırım desteği sağlanıyor, farklı şirketler ve danışmanlardan oluşan bir global ağa dahil ediliyorlar. Kısacası, Founder Institute geleceğin girişimcilerine yol gösteriyor, cesaret veriyor ve bunları yaparken kadın- erkek, yaşlı-genç ayrımı yapmıyor.

Kadınların kurduğu teknoloji şirketlerinin oranı yüzde 70 arttı

Founder Institute’un hedefl erinden biri, teknoloji start-up’larında izlenen cinsiyet uçurumunu ortadan kaldırmak. Enstitü 2011 yılında Female Founder Fellowship adını verdiği kadın girişimci programını başlatmış. Programı başlattığında Founder Institute şirketlerinden sadece yüzde 16’sını kadınların kurduğu şirketler oluşturuyormuş. Program başladıktan sonra, kadınlar tarafından kurulan şirketlerin sayısı yüzde 70’in üzerinde artış göstererek yüzde 35’e yükselmiş.

2009 yılından bu yana, Founder Institute’tan mezun olan kadın teknoloji şirketi sayısı 400’ün üzerinde. Bu kadınlar binlerce kişiye istihdam yaratıyor; 65 milyon doların üzerinde fon topladılar ve tüm dünyanın sevdiği ürünler yaratıyorlar.

Teknoloji tutkusu olan kadınlara eğitim

Founder Institute’un kadınlar adına attığı önemli bir adım daha var. Enstitü, kadın girişimci programını yeniden yapılandırarak, teknolojiye ilgi duyan kadınların eğitimine ve güçlendirilmesine odaklanan küresel sivil toplum kuruluşu Girls in Tech ile işbirliği gerçekleştirdi. Girls in Tech Fellowship kapsamında, kadınlar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, Founder Institute’e ücretsiz olarak başvurabilecekler. Enstitünün faaliyet gösterdiği her 170 şehirden bir kadın programa katılmaya hak kazanacak.

Founder Institute İstanbul 2018 Girişimcilik Programı

Founder Institute İstanbul’un 2018 yılı Girişimcilik Programı başladı. 16 Ocak 2018’e kadar sürecek başvuru ve ön değerlendirme sürecinde adaylar, girişimcilik konusunda başarılı isimlerle bir araya gelerek bilgi ve deneyimlerini birinci ağızdan dinleme ve Girişimcilik Programı’nı yakından tanıma fırsatı bulacaklar. Başvuran adaylar arasından ön değerlendirmeyi geçen belirli sayıdaki girişimci adayı, Founder Institute Silicon Valley tarafından oluşturulan müfredatı takip ederek programın eğitim, uygulama ve mentorluk bölümüne katılmaya hak kazanacak. Şubat 2018’de başlayıp 14 hafta sürecek program kapsamında girişimci adayları, Türkiye’den ve global Founder Institute ağından mentorlar ile buluşma şansı yakalayacak ve fikirlerini hayata geçirmeye bir adım daha yaklaşacak.

Günün sözü
“İyi bir şirket kurmak için – ki bu CEO’nun görevidir – bazen sağduyuya karşı direnmeniz gerekir.”
Carly Fiorina, Hewlett-Packard CEO

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar