Hedef, plastiğin yerini alacak ucuz kağıt üretmek

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

"Elektronik basın ve tabletlerin kullanımının hızla artması hem gazete kağıtlarının hem de beyaz kağıtların kullanımını önemli ölçüde etkiliyor" diyen Fransız Teknoloji Üreticileri Derneği Başkanı Rettmeyer, "Sanayi veya inşaat sektörlerinde kullanılacak yeni nesil kağıtlar sektörün gelişmesinde bayrağı devralabilir, fakat hacimler aynı olmayacaktır" yorumunda bulunuyor.

2009 yılında Avrupa genelinde kağıt üretimi yüzde 11.7 oranında geriledi. Kağıt ve karton tüketimindeki gerileme ise yüzde 11 civarında oldu. Fransız sigorta şirketi Coface tarafından gerçekleştirilen son kağıt-karton sanayi araştırması, bölgesel farklılıklara rağmen, kağıt üreticilerinin krizi çok büyük kayıp vermeden atlatmayı başardıklarını ortaya koyuyor. Araştırma 2011 için yavaş bir iyileşme temposu öngörüyor. Kağıt sektöründe 2008 yılının sonunda gündeme gelen zorlukların, kriz öncesinde de var olduğuna dikkat çeken araştırma, krizin bu zorlukları daha fazla ön plana çıkardığına işaret ediyor.

Araştırmaya göre, dünya piyasının yüzde 27'sini temsil eden batı Avrupa kağıt sanayileri, yeniden yapılanma açısından kuzey Amerikalı meslektaşlarının gerisinde kaldılar. Bunun sonucunda da Avrupalı şirketler fiyat artışı ve talep azalmasından daha fazla etkilendiler. Dünya kağıt pazarının yüzde 25'ini temsil eden Kuzey Amerika kağıt sektörünün krizden daha az etkilenmesinin nedeni ise, krizle başlayan sübvansiyonların 2009 yılı sonuna kadar devam etmiş olması. Dünya kağıt pazarının yüzde 22'sini temsil eden Asya ise krizin etkilerini son derece kısa bir süre hissetti. Araştırmaya göre bunun başlıca nedeni, gelişen ülkelerin kağıt ürünleri talebinin hızla artıyor olması.

Coface öngörülerine göre, kağıt fiyatlarının artması, talebin yükselmesi ve arz-talep ilişkisinin yeniden dengelenmesi, kağıt üreticisi şirketlerin cirolarını olumlu etkileyecek. Yine de Coface Ülke Riskleri ve Ekonomik Çalışmalar Departmanı Başkanı Dominique Fruchter, "Küresel anlamda öngörülen bu düzelmeyi abartmamak gerekiyor. Kapasite fazlası sorunu henüz çözülmüş değil" uyarısında bulunurken, şirketlerin fiyat indirimlerine, fabrika kapatmaya ve işten çıkarmalara devam edebileceklerini ifade ediyor.

Ubifrance ve Symop'tan "Kağıtta İnovasyon"

Gelişen ülkelerde kağıt talebinin artması, teknoloji sektöründe yaşanan gelişmeler ve genç neslin kağıt yerine dijitali tercih etmesi, sektörde yeni gelişmelerin gündeme geleceğine işaret ediyor.

Fransız Ekonomi, Sanayi ve Çalışma Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren, Fransa Uluslararası İş Geliştirme Ajansı Ubifrance ve Fransız Üretim Teknolojileri Şirketleri Sendikası (Symop), geçtiğimiz hafta "Kağıt Üretiminde Yüksek Kalite ve Maaliyet Tasarrufu için İnovasyon" başlıklı bir seminer düzenledi. Seminer kapsamında görüşlerini alma fırsatı bulduğumuz Symop Başkanı Franck Rettmeyer, kağıt sektörünün geleceğine yönelik şu yorumlarda bulundu:

. Avrupa kağıt sanayi ABD'nin çok ilerisinde

"2009 yılında kağıt sektörünün cirosu geriledi, 2010'da ise üretim çizgimizle daha uyum içinde bir sipariş oranına ulaştık. Avrupa kağıt sanayi teknik olarak ABD'nin çok ilerisinde. Referans kabul edilen kağıt ve karton makinelerinin tamamı Avrupa'ya ait. En modern kağıt hamuru işleme, kağıt ve karton makineleri Avrupa, Asya ve Brezilya'da kullanılıyor. ABD, birkaç istisna dışında, on yıldan daha uzun bir süre önce kağıt ve karton üretim sürecine yatırım yapmayı durdurdu."

. Tabletler kağıt üretimini etkileyecek

"Elektronik basın ve tabletlerin kullanımının hızla artması hem gazete kağıtlarının hem de beyaz kağıtların kullanımını önemli ölçüde etkiliyor. Nesillerin değişmesiyle, kullanım alışkanlıklarında da yavaş bir değişim yaşanacak: Bu kapsamda, sanayi veya inşaat sektörlerinde kullanılacak yeni nesil kağıtların gelişimi sektörün gelişmesinde bayrağı devralabilir. Fakat üretimde aynı hacimler söz konusu olmayacaktır."

. Avrupa'da kağıtların yüzde 70'i, geri dönüştürülmüş liflerden üretiliyor

"Symop bünyesindeki tüm şirketler kağıt atıkların azalması yönünde çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Bunun yanı sıra, su ve elektrik tüketiminin azaltılması için de önlemler alınıyor. Bugün su tüketimini çok önemli boyutta azaltmaya başardık. Kağıt üretiminde ton başına su tüketimimiz 4 metrekübe geriledi. Türkiye'nin önemli kağıt üreticilerinden Modern Karton da su tüketiminde aynı düzeye ulaşmayı başardı.  Enerji tasarrufu açısından baktığımızda ise, kağıt makinelerinin baskı bölümlerinin performansının artması, kurutma sırasında çok daha az buhar tüketmemizi sağlıyor. Avrupa'da üretilen kağıtların yüzde 70'i, geri dönüştürülmüş liflerden elde ediliyor. Bu da  kağıt ve kartonun ekolojik ürünler olduğunun en somut kanıtı."

. Su ve yağa dayanıklı kağıt

"İnovasyon çalışmalarında hedefimiz daha ucuz kağıt ve kartonlar üretmek ve bunların plastik üretiminin yerini almasını sağlamak. Kağıt ve kartonların su, yağ ve gaz gibi maddelere dayanıklı olmasını sağlayan yeni bir yöntem olarak tanımlanan "chromatogénie" bu kapsamda önemli bir örnek. Üyelerimizden üçü, son iki senedir Grenoble merkezli Centre Technique de Papier'de bu yeni teknoloji üzerine çalışıyorlar. Dünya genelinde çok sayıda kağıt üreticisi bu son derece yenilikçi araştırma programı ile yakından ilgileniyorlar."

. Türkiye önemli bir potansiyel sunuyor

"Türkiye'de kağıt üretimi 2.5 milyon tonun biraz üzerinde. Bu sınırlı üretim düzeyine rağmen, Türkiye ilginç bir potansiyel sunuyor. Bunun başlıca nedeni 73 milyona ulaşan genç bir nufüs ve önümüzdeki yıllarda yüzde 6.7'nin üzerine çıkması beklenen ekonomik büyüme. Bu veriler doğrultusunda, Türk kağıt sanayinin de büyünmesi kaçınılmaz. Kağıt sektöründe Türk-Fransız ilişkilerine bakacak olursak, bu ilişkiler Avrupa'yı yakından ilgilendiriyor, çünkü Fransız kağıtçılığının yüzde 90'ı Avrupalı veya uluslararası şirketler tarafından yönetiliyor. Sonuçta, "küreselleşme, dünyanın tüm ülkelerini kapsayan bir gerçek." 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar