Hazine tahvil ve sertifika satarak 2.5 ton altın topladı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Yastık altındaki 300 milyar TL değerindeki 2 bin 200 ton altının ekonomiye kazandırılması için Hazine altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası çıkarıyor.Uygulama 2 Ekim 2017'de başladı.

Uygulamayı Ziraat Bankası yürütüyor. Banka önce talep topluyor, sonra da talebe göre tahvil ve sertifika satısı gerçekleştiriliyor.

Hazine’nin altın tahvilleri ve sertifikaları için sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul ediliyor.

Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan altın (takı) ve Reşat altınları karşılığı tahvil ve sertifika satışı yok. Uzmanlar, getirilen altınların 24 ayar karşılığının kaç gram olduğunu belirliyor. Altın getirenlerin altın tahvil ve sertifikaları bir hafta sonra hesaplarına geçiriliyor.

Altın tahvilleri ve sertifika sahipleri her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli olarak  %1.20 (yıllık %2.40) kâr payına hak kazanıyor. Getiriler yatırımcıların hesaplarına TL cinsinden ödeniyor..

Altın fiyatı gerilerse, altın fiyatına endeksli kâr payı imkânı olmuyor. Ama altın tahvili gram olarak ihraç edileceği için, altın fiyatı gerilese bile, tahvilin ve sertifikanın altın karşılığı azalmıyor. Vadeden önce altın tahvilleri ve sertifikası satılmak istendiğinde Ziraat Bankası tahvil sahibine piyasadaki güncel gram altın fiyatlarına göre ödeme yapıyor.. 

Yatırımcılar vadeden önce isterlerse tahvil ve sertifikaları bir başka gerçek kişiye satabiliyor veya devredebiliyor.

Hazine Müsteşarlığı uygulamanın 2018 yılında da devam edeceğini açıkladı.

Hazine’nin açıklamasına göre, 2017 yılında 2 Ekim – 27 Ekim tarihleri arasında 81 ilde 4 ayrı etapta, talep toplama yöntemi ile gerçekleştirilen tahvil ve sertifika uygulamasına yaklaşık 12 bin 800 vatandaştan gelen talep sonucu yaklaşık 2.5 ton altın karşılığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç edildi.

Altın getirenlere

1.3 ton ( 1319 kg) altın karşılığında altına dayalı kira sertifikası,

1.1 ton (1146 kg) altın karşılığında altın tahvili verildi.

Toplam ihracın %54’ünü kira sertifikası; %46’sını altın tahvili oluşturdu.

Yatırımcıların %55’inin kadın, %45’inin ise erkek. Tahvil ve sertifika alanların %24’ü İstanbul, %9’u İzmir, %8’i Ankara, %6’sı Antalya, %3’ü Bursa, %3’ü Sakarya, %2’si Muğla, %45’i diğer illerde yaşıyor.

Bankalar altın günleri düzenleyerek altın hesabı açmaya devam ediyor. Altın hesaplarındaki birikim tahvil ve sertifika satışlarıyla Hazine’nin topladığı altın miktarının çok üzerinde.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018