Hazine camileri!

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

 

 

 
Hali vakti yerinde hayırsever bir vatandaşsınız. Bir cami yaptırmak istiyorsunuz. Muhtemelen daha önce okul, yurt, huzur evi de yaptırdınız. Ya da bir dernek ve vakıf olarak böyle bir hayır işlemek istiyorsunuz. Belediye başvuruyorsunuz; "Bana bir yer gösterin, cami yaptıracağım" diye. Belediye isteğinizi yerine getiriyor. Yaptırıyorsunuz caminizi. Huzur içindesiniz doğal olarak.
 
Belediyede işler iyi gitmiyor. Yönetim zafiyeti var, borç arttıkça artıyor; en çok da vergi borcu. Ne yapmalı, çare düşünülüyor. Elde avuçta ne varsa satılarak borçlar azaltılmaya çalışılıyor, ama bir süre sonra satacak pek bir şey de kalmıyor. 
 
Ama bizde cin fikirlilik bitmez. Belediye sınırlarının göbeğinde kalmış camiler var. Bir yöntem bulup bu camileri satmak ne güzel olurdu. Gerçi camiler çoktan Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmiş ama... Hem belediyeye ait olsa ve satılabilecek durumda bulunsa bile camiyi kim, niye alsın ki? 
 
İşte cin fikir o zaman devreye giriyor; camiler satılamazsa arsalar da satılamaz değil ya. Bu camilerin arsası belediyeye ait değil miydi, halen de öyle, niye bu arsalar satılmasın ki?
 
Ama bir sorun var, üstünde cami olan arsayı kim alır? Bu arsayı alan camiyi yıkıp yerine AVM dikecek değil ya! 
 
Çare tükenmiyor; çıkar bir alıcı, çıkıyor da nitekim! Hazine ne güne duruyor? Hem zaten belediyenin borcu daha çok vergi borcu değil mi, satılır bu arsalar Hazine'ye, borçtan mahsup edilerek...
 
İşte "Hazine camileri" dediğimiz durum bu!
 
İki yılda 21 bin metrekare
 
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, belediye borcunun silinmesi karşılığı arsası Hazine'ye devredilen camilerle ilgili yazılı soru önergesi verdi. 
 
İnce, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanıtlamasını istediği soru önergesinde bu tür devirlerin 2002 öncesinde ve sonrasındaki durumunu, hangi belediyelerin ne miktardaki borcunun bu şekilde silindiğini ve varsa cami arsasını borcuna karşılık Hazine'ye devretmek istediği halde bu isteği yerine getirilmeyen belediye olup olmadığını sordu.
 
Maliye Bakanı Şimşek imzalı yanıtta, bu devirlerin yalnızca camiler için söz konusu olmadığı belirtilerek şöyle denildi:
 
"6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükmü gereğince gerek okul, üniversite, hastane, idari hizmet binası yapımı ve ibadet yeri ve gerek diğer kamu hizmetleri amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da dahil olduğu merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri tarafından ihtiyaç duyulan taşınmazlar ilgili gerçek ve tüzel kişilerin vergi borcuna karşılık Hazinece satın alınabilmektedir."
 
2008 öncesine ilişkin istatistik yokmuş!
 
Maliye Bakanı Şimşek'in verdiği yanıt, Hazine'de bu konuda 2008 yılından öncesine ilişkin "istatistik bulunmadığını" ortaya koydu:
 
"Bu kapsamda, 2008 yılı ve öncesine ilişkin olarak vergi borcuna mahsuben satın alınan taşınmazların hangi amaçlarla satın alındığına ilişkin ayrıntılı bir istatistik bulunmamakta olup, istatistiki verileri tutulan 2009-2012 yılları arasında toplam 1 milyon 600 bin metrekare yüzölçümlü 377 milyon 910 bin lira bedelli taşınmazlar kamu idarelerince çeşitli siyasi partilerce mensup belediyelerden herhangi bir ayrım gözetilmeksizin satın alınmıştır.
 
Bu satın alımların içinde cami alanı amacıyla alınan taşınmazların ise 2009 ve 2010 yıllarında olmadığı, 2011 ve 2012 yıllarında ise toplam 20 bin 751 metrekare yüzölçümlü ve 11 milyon 96 bin lira bedelli olduğu görülmektedir. Buna göre, 4 yıl içinde vergi borcuna mahsuben satın alınan taşınmazlar içinde cami alanlarının payının gerek yüzölçüm, gerekse bedel bazında düşük oranlara (metrekare bazında yüzde 1.28, bedel bazında yüzde 2.93) tekabül ettiği görülmektedir."
 
Mehmet Şimşek yanıtında, "İbadet yeri amacıyla vergi borcuna karşılık satın alınan taşınmazların üzerinde bulunan camilerin muhtelif dernek ve vakıflarca yapılması nedeniyle taşınmazlar sadece arsa değeri üzerinden alınmakta ve üzerinde bulunan camiler satın alım bedeline dahil edilmemektedir" dedi. 
 
Maliye Bakanı Şimşek, yanıtında belediye bazında herhangi bir bilgiye yer vermedi. Başvurusu kabul edilmeyen belediye olup olmadığı da öğrenilemedi.
 
Aslında bunlar ayrıntı... Ekonomideki "yaratıcılığımız" nerelere vardı, önemli olan o. Üstünde cami olan ve hep cami bulunacak olan bir arsayı bile satabiliyoruz artık.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar