Hayvanları ölünce göç eden ailenin 40 yılda robotların çalıştığı dev fabrikası...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Şölen’in CEO'su Elif Çoban’ın 120 bin metrekarelik alanda endüstiri 4.0 özellikleri taşıyan özel dizayn edilmiş robotların yer aldığı yeni fabrikaları ve üretim ihracat hedeflerinin yer aldığı haberi okurken, Şölen’in hikayesinin başlangıcını anlatan yıllar önce DÜNYA olarak yayınladığımız broşürü hatırladım.

Arkadaşımız Özlem Ermiş Beyhan, Şölen’in 600 milyon liralık yatırımla 5 yılda tamamlanan endüstri 4.0 standartlarındaki Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 120 bin metrekarelik alanda büyük çoğunluğu özel olarak Şölen için dizayn edilen robotların yer aldığı fabrikasını Şölen’in CEO’su Elif Çoban’la gezip bilgi almış. Haberinde bu bilgilere yer veriyor.

Bu haberi okurken 1990’lı yıllarda Anadolu’da gelişen firmalara DÜNYA olarak yer verdiğimiz broşürler dizisinde yer alan Şölen’in kuruluş hikayesini hatırladım. 40 yılda nereden nereye gelmişler diyerek, bu önemli başarı hikayesinin beni hayrete düşüren özelliğini sizlerle paylaşmak istedim...

Evet, hikayenin başlangıcına 40 yıl öncesine dönelim. Aile Sivas’ta hayvancılık yaparken iki yıl üst üste zorlu kış nedeniyle hayvanları telef olunca, kalan hayvanlarını satıp, Gaziantep’e göçme kararı almışlar. Gaziantep’te üç katlı bir ev yapıp, alt katında kozmetik üretimine başlamışlar. Bir süre sonra ailenin büyük oğlu, “Baba bu kozmetik üretimi bizi abat etmez. Herkese hitap eden bir ürünün üretimini yapalım” demiş. Babası bunun ne olduğunu sorduğunda “Çikolata” yanıtını vermiş, İzmir’de askerlik arkadaşının yanına gidip öğrenerek, Gaziantep’te çikolata üretimine başlamış. Kısa zamanda bölgede ve yakın coğrafyada bilinen bir marka olmuş. Kazandıklarını hep yatırıma, yeni ürünlere dönüştürmüşler.

Şimdi hikayenin eski dönemini noktalayayım. Özlem Ermiş’in haberinde yer alan bilgileri aktarayım.

Önce, Şölen’in CEO'su Elif Çoban’la ilgili haberde yer alan bir bilgi. "Ortaokula gidebilmek için 1 ay ağladım. Şimdi aileler kızlarını okutuyor. Aile şirketlerinde kızlarının çalıştığını gururla anlatıyor. Bir rol model olmak gurur verici.”

Elif Çoban bilgi verirken, 120 bin metrekarelik alanda kendileri için dizayn edilmiş robotlarla üretim yaptıkları yeni fabrikalarında Batı pazarını hedeflediklerini söylüyor. Avrupa ve ABD’de pazardaki paylarını 5 yılda üçe katlama hedefini açıklıyor.

Türkiye’de sektörün ihracat ortalaması kilogram başına 2.23 dolar iken Şölen’in ihraç fiyatının 3.69 dolar olduğu bilgisini de veriyor.

İki Ar-Ge merkezi olan Şölen’in patent başvurularının 19’u bulduğunu tescil edilmiş 74 endüstriyel tasarımları olduğunu açıklıyor.

Şölen’in ihracatla büyüyen bir firma olduğunu, 200'ün üzerinde ürün çeşitlerini Amerika’dan Maldivlere yüzün üzerinde ülkeye ihraç ettiklerini, birçok ülkede bölge müdürlükleri olduğunu açıklıyor. Candy Industry 100’de 52. sıradaki yerlerini ilk 20’ye sokmayı hedeflediğini belirtiyor.

Tamamen robotların üretim yaptığı fabrikalarının 22 dakikalık belgeselinin Geographic’in mega fabrikalar belgesel dizisinde Vestel City’nin ardından Türkiye’den seçilen ikinci fabrika olarak yayınlanacağı bilgisini de veriyor.

Özlem Ermiş’in haberinin hatırlamama neden olan Şölen konusunu ve yeni fabrikalarıyla hedeflediklerini sizlerle paylaşmak istedim. Türkiye’nin yaratıcı ve çalışkan insanlar için bin “fırsatlar ülkesi” olduğunu gösteren Şölen hikayesine değindim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar